Створення Лівійської Арабської Джамахірії, її внутрішня і зовнішня політика

Про матеріал

Дана презентація розкриває внутрішню та зовнішню політику Джамахирії. Також відкриваються економічні та соціальні аспекти на фоні країні. Матеріал розрахований для учнів 11 класів з особливими освітніми потребами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення Лівійської Арабської Джамахірії, її внутрішня і зовнішня політика. Виконав студент Гуманітарно – економічного факультету4курсу, 4іс групи. Коваленко Олександр

Номер слайду 2

2 березня 1977 р. на основі теорії М. Каддафі оголошувалась Соціалістична Народна Лівійська Арабська Джамахирія. Республіканська державна структура реорганізовувалась в колективну політичну та економічну систему. Верховним органом влади став Загальний народний конгрес із постійно діючим генеральним секретаріатом, на місцях створювались народні збори. Членство в будь-якій партії або організації заборонялось.

Номер слайду 3

1979 р. М. Каддафі і його соратники відмовились від усіх офіційних посад і об'єднались у «революційне керівництво». З того часу М. Каддафі носить звання «лідер лівійської революції 1 вересня». Ця система дала йому необмежену владу. Опорою режиму в першу чергу є армія.

Номер слайду 4

Для проведення нового курсу в усіх куточках країни організовувались революційні комітети, які перетворилися в органи правосуддя, безпеки і репресій. Вони контролювали вибори в місцеві народні збори, перевіряли кандидатів на відповідальні посади, мали каральні повноваження.

Номер слайду 5

Ревкоми діяли в областях і на місцях, на підприємствах і у вузах, в армії і спецслужбах. Їх головною метою було виявлення опозиційних настроїв і придушення незадоволення.

Номер слайду 6

На кінець 70-х років щорічні прибутки Лівії від експорту нафти досягли 20 млрд. дол. на рік. Лише 330 тис. працездатного корінного населення (10%) брало участь у виробництві. В нафтовидобувній і нафтопереробній галузях було зайнято близько 500 тис. іноземних робітників і спеціалістів, на оплату праці яких витрачалось 2 млрд. дол. Значні надходження нафтодоларів у державний бюджет дозволили режиму провести ліквідацію приватного сектора (1981) і усунути «експлуатацію лівійця лівійцем».

Номер слайду 7

Свій внесок у модернізацію лівійської економіки зробив СРСР. В 1972 р. між Лівією і СРСР була підписана угода про економічне і науково-технічне співробітництво, в 1985 р. - прийнята нова програма на тривалу перспективу. За допомогою СРСР побудований газопровід Мерса — ель-Брега — Місурата протяжністю 570 км. Радянські спеціалісти керували розробкою схем комплексного розвитку газової промисловості і електромереж високої напруги до 2000 р. В 1977-1981 рр. у Джамахирії працювала радянська ґрунтово-екологічна експедиція, яка обстежила 3,5 млн. га території, склала карти ґрунтів, рослинного і тваринного світу, внесла пропозиції щодо використання природних багатств. Радянською стороною організовані машинобудівний, будівельний, металургійний, сільськогосподарський навчальні центри, які підготували тисячі місцевих спеціалістів.

Номер слайду 8

З 1982 р. прибутки Лівії від продажу нафти різко зменшились внаслідок падіння цін і часткових економічних'-санкцій. У 80-х роках вони становили 5-7 млрд. дол. на рік. На закупвілю продовольства і товарів першої необхідності виділялось по 1,5 млрд. дол. Ліквідація приватного бізнесу, закриття невеликих приватних підприємств легкої і харчової галузей, майстерень, магазинів, закладів побутового обслуговування призвели до гострого дефіциту товарів і послуг, який не перекривався державними поставками з-за кордону.

Номер слайду 9

В 1985 р. в Лівії був уведений суворий режим економії. Через 10 років після створення Джамахирії М. Каддафі, об'єктивно оцінюючи здобутки і проблеми країни, дійшов висновку, що деякі положення його теорії не витримали випробування практикою.

Номер слайду 10

Зелена перебудова В 1987 р. в Лівії почалася «зелена перебудова» — кампанія з виправлення помилок. Відновлювалась діяльність приватного капіталу під контролем держави. Створювалось понад 200 фірм і компаній з правом самостійного виходу на зовнішні ринки і безперешкодної торгівлі всередині країни. Функції ревкомів різко обмежувались, їх діяльність і правомірність їх рішень стала контролюватись спеціальним секретаріатом. Була проведена амністія для політв'язнів, заборонялись переслідування за політичними, економічними, особистими та іншими мотивами. Регулярна армія і поліція були переформовані. В 1988 р. надзвичайна сесія Загального народного конгресу прийняла «Зелену декларацію прав людини».

Номер слайду 11

Зовнішня політика   М. Каддафі упродовж усього періоду його існування мала чітко виражений антизахідний і анти-ізраїльський характер. В 1970-1971 рр. були ліквідовані англійські й американські військові бази на території Лівії. Вона надала велику військову допомогу Організації визволення Палестини, готувала на своїй території бійців палестинського руху опору. В лівійських військових таборах навчались найманці для «гарячих точок» у багатьох країнах Африки. Надалі тут підвищували свою кваліфікацію афганські й чеченські бойовики. Дістали підтримку й ряд антиурядових рухів, наприклад, ірландський.

Номер слайду 12

М. Каддафі створив могутню армію, оснащену найсучаснішою зброєю. В кінці 90-х років XX ст. в ній налічувалось 80 тис. чол., 330 танків, 103 бойові кораблі, 469 літаків і вертольотів. Щорічні прямі військові витрати складали 1,1-1,3 млрд. дол. Одним із провідних військових партнерів Лівії був СРСР. В 1970-1991 рр. радянська сторона поставила цій країні озброєнь на 20 млрд. дол. За радянськими проектами були збудовані важливі військові об'єкти. В Лівії перебувало до 3 тис. радянських військових фахівців і радників. Проте СРСР — не єдина країна, яка сприяла зростанню бойової могутності лівійської армії. Так, із 12 млрд. дол., які Джамахирія витратила на закупку зброї в 1979-1983 рр., на Радянський Союз припадало 5,8 млрд. дол., а решту 6,2 млрд. дол. було сплачено Франції, ФНР, Італії, Чехо-словаччині та іншим постачальникам. Лівійське керівництво йшло на співпрацю з СРСР в економічній, торговій і військовій сферах, проте між сторонами існували значні ідеологічні розбіжності і взаємна критика тих чи інших політичних кроків.

Номер слайду 13

Нову зовнішньополітичну лінію Радянського Союзу після початку перебудови, його прагнення до співпраці з Заходом і розрядки міжнародної напруженості М. Каддафі оцінив негативно, стверджуючи, що СРСР добровільно віддав свою глобальну роль на догоду «світовому імперіалізму» і більше «не захищає своїх друзів від диктату США». Антиізраїльський курс, підтримка повстанських рухів, постійні звинувачення в агресивності на адресу США і їх союзників створили негативний імідж Джамахирії на міжнародній арені як країни, де тероризм є частиною державної політики. В 1986 р. американські літаки бомбардували лівійські міста. В 1991 р. сталися вибухи американського і французького пасажирських авіалайнерів з численними людськими жертвами, в організації яких звинувачувались співробітники лівійських спецслужб. Після цього 00 Н ввела проти Джамахирії міжнародні економічні санкції за звинуваченнями в тероризмі, небезпечному для людства (1992). Арабський світ засудив Лівію за підтримку Іраку в його агресії проти Кувейту. Після довгих дебатів Лівія видала своїх громадян, підозрюваних у терактах, які були засуджені на довічне ув'язнення. Економічні санкції з Лівії були зняті (1999), але США знову ввели їх в односторонньому порядку (2000).

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Щупак І.Я.)
Додано
22 травня 2018
Переглядів
1237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку