"Створення розвивального середовища з фізичного виховання у групі ранього віку"

Про матеріал

Ефективність проведення занять з фізичної культури, рухливих ігор, вправ спортивного характеру, самостійного виконання дитиною рухів залежить від створення відповідних умов у приміщенні та на майданчику. Керівництво дошкільним закладом повинно забезпечити правильний підбір фізкультурного обладнання і розмістити його у групових кімнатах, фізкультурному залі та на майданчику. Воно має відповідати педагогічним, гігієнічним, естетичним вимогам та анатомо-фізіологічним особливостям дітей різних вікових груп.

Перегляд файлу

Пустовіт Т.Г,

Вихователь-методист ясла-садка №2 «Казка»

 Каланчацької селищної ради

 

Створення розвивального середовища з фізичного виховання  у групі ранього віку

 

Ефективність проведення занять з фізичної культури, рухливих ігор, вправ спортивного характеру, самостійного виконання дитиною рухів залежить від створення відповідних умов у приміщенні та на майданчику. Керівництво дошкільним закладом повинно забезпечити правильний підбір фізкультурного обладнання і розмістити його у групових кімнатах, фізкультурному залі та на майданчику. Воно має відповідати педагогічним, гігієнічним, естетичним вимогам та анатомо-фізіологічним особливостям дітей різних вікових груп.

Головна вимога до фізкультурного обладнання –забезпечення безпеки під час виконання вправ, виключення можливості дитячого травматизму та нещасних випадків. Потрібно систематично стежити за міцністю кріплення гімнастичного обладнання та за правильною обробкою дерев’яних приладів (гімнастична стінка, лави, драбинки, дошки та ін.). Вони повинні бути добре відполіровані, а металеве обладнання відшліфоване та з закругленими кутами. Якість обладнання, їх стійкість та міцність перевіряються вихователем перед початком занять з фізичної культури.

Фізкультурне обладнання групової кімнати.

У групах рекомендується обладнати для дітей осередок рухової активності:

Зону рухової активності треба розділити на дві частини. В одній частині згруповати великі спортивні модулі, такі як гірка, сухий басейн, гойдалка, шведська стінка, стояки висотою 160–180 см використовуються для натягування шнура, на якому підв’язують іграшки або кульки, діти намагаються дістати їх підстрибуючи на обох ногах. Коли шнур натягують на висоті 40–50 см діти виконують під ними підлізання.

У іншій (вона може перебувати в спальні) прокласти «Доріжка здоров'я», яка включає масажні килимки, гімнастичну лаву, гумові кільця, килимки різної фактури. Тут же перебувають м'ячі, гімнастичні палки, султанчики, масажні м'ячики й інші посібники, необхідні для проведення ранкової гімнастики й гімнастики пробудження, для організації рухливих і самостійних ігор дітей цього віку.

Обладнання фізкультурного залу.

У фізкультурному залі встановлюється все необхідне обладнання для проведення занять з фізичної культури.

Гімнастична стінка  (висота 2,5 м, ширина прольоту 80 см, відстань між рейками 15-20 см) –6–8секцій.Гімнастичні лави (довжина 3,5–4 м, висота 30 см, ширина верхньої дошки 20 см, нижньої планки 8 см) –4–5 шт.

Канати (довжина 3–3,5м, діаметр –2,–3 см) 4–5 шт Підвісні мотузяні драбинки (довжина 2,5-3 м, ширина 65 см, відстань між рейками 20 см) –2–3 шт.Гімнастичні мати для стрибків з поролону (120x200 см) –6–8 шт.

Гумова доріжка (40x500 см).

Набори дощок (довжина 3,5 м, ширина 20 см), драбинок (довжина 3,5 м, ширина 40 см, відстань між рейками 20-25 см) з крючками на одному кінці–2–3 набори.Ребристі дошки (довжина 2,5-3 м, ширина 20 см, відстань

між планками–8 см) –3–4 шт.

Куби для вправ у стрибках та рівноваги (з ребром куба 20,  см) –9шт.

Дуги (висота -40,  см, відстань між підставками 60 см) –9 шт.

Довгі шнури (довжина 12–15 м) –4 шт.

Мотузки для вправ у рівновазі (довжина 8–10 м, діаметр 2 см) –2 шт.

Стояки для стрибків, підлізання (висота 1,8 м) –2 шт.

Щити для метання в ціль (діаметр 60 см) з крючками, щоб підвішувати їх до

гімнастичної стінки –6–8 шт.

Переносні кошики для метання м’ячів (діаметр 1 м, висота 60 см) –4 шт.

Кільця для метання на стояках (висота 2,2 м, діаметр кільця 30см) –3–4 шт.

Різнокольорові прапорці (розмір тканини 12x20 см, довжина палички 30 см) –

80 шт.Обручі (діаметр 55–70 см) –40 шт.Скакалки (довжина 150-180 см) –40 шт.

Гімнастичні палиці (довжина 90 см, діаметр 2,5 см) –40 шт.М'ячі гумові

(діаметр 8,15, 25 см) –по 40 шт.Торбинки з піском (6x10 см, вагою 100 та 200 г) –по 60 шт.

Торбинки з піском (20x30 см, вагою 500-700 г) –6–8 шт. Кубики дерев’яні або пластмасові (4x4x4 см) –60 шт.

Фізкультурні зали мають відповідати таким санітарно-гігієнічним вимогам: оптимальна температура в період проведення занять +4...+16 °С, вентиляція з використання фрамуг, вентиляторів та інших пристосувань (протягом години повітря у залі повинно змінюватися тричі); норма освітлювання на рівні

підлоги для ламп розжарювання –15 лк; для люмінесцентних ламп –300 лк; вікна закриті захисними сітками; стіни пофарбовані у світлі тони, що сприяє кращому освітленню залу; підлогу в залі не потрібно покривати лаком або змащувати мастикою для запобігання травмам дітей, особливо під час рухливих ігор.

Обладнання та інвентар розміщують залежно від розміру і планування залу.

Гімнастична стінка, лави, гімнастичні мати знаходяться у залі постійно, а інший інвентар (куби, дошки,стояки та ін.) можуть зберігатися у підсобному приміщенні і виносяться безпосередньо перед початком заняття (у разі потреби). Дрібний фізкультурний інвентар (м’ячі, скакалки, палиці та ін.) зберігають на стелажах, які закріплюються на стінці залу.

При обладнанні залу основну увагу звертають на міцність кріплення гімнастичної стінки, канатів, підвісних драбинок до стін та стелі. Потрібно систематично стежити за міцністю кріплення та стійкості гімнастичного обладнання (лави, щити для метань, стояки та ін.), щоб запобігати травмам дітей та нещасним випадкам.

Обладнання фізкультурного майданчика

Розміри фізкультурного майданчика залежать від того, яку площу можна використати на території дитячого садка для його обладнання. Орієнтовні розміри майданчика 20 х 30м для дітей молодшого віку. Фізкультурне обладнання розміщують на ньому по боках так, щоб основна площа

його була вільною.

Це надає змогу проводити на ній загальнорозвиваючі вправи, метання предметів на дальність, рухливі ігри та вправи спортивного характеру.

Покриття фізкультурного майданчика може бути трав’яне або ґрунтове з утрамбованою сумішшю цегли, глини та вапняку з піском. Для стрибків у довжину та висоту обладнують яму з піском. Для вправ у  рівновазі встановлюють колоду з драбинкоюдля сходження на одному кінці.

Пеньки або парканчик з пеньків різного діаметра але не високі . Автомобільні покришки (10–12 шт.) вкопують в землю впритул або на незначній відстані, їх фарбують нітрофарбою у різні кольори.

 

doc
Додано
24 березня 2020
Переглядів
697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку