Сучасні мови програмування 8 клас

Про матеріал
Сучасні мови програмування 8 клас за підручником інформатика 8 клас (автор: Бондаренко О.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 24 Тема уроку: Сучасні мови програмування 17 січня 2023 р.Інформатика 8 клас. Розділ 5. Алгоритми та програми

Номер слайду 2

Комп'ютерні програми. Комп'ютерна програма — це алгоритм опрацювання даних, записаний спеціальною мовою та призначений для виконання комп'ютером.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 3

Комп'ютерні програми. У процесі своєї роботи програма опрацьовує дані. Дані, які потрапляють до програми від певних пристроїв (наприклад, з клавіатури або від датчика температури) або від іншої програми, або з іншого джерела (наприклад, з текстового файлу), називають вхідними (початковими) даними. § 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 4

Комп'ютерні програми. Під час виконання програми утворюються і опрацьовуються й інші дані, які називають проміжними даними. Якщо метою виконання програми є отримання певних даних, то ці дані називають вихідними (результуючими) даними.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 5

Що таке мова програмування?Алгоритм, записаний мовою програмування, називають програмою. Мова програмування — це система позначень для точного опису алгоритму, який потрібно виконати за допомогою комп’ютера.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 6

Що таке мова програмування?Мова програмування, як і будь-яка інша мова, має такі складові:§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 7

Що таке мова програмування?Щоб команди програми могли виконуватися за допомогою комп’ютера, слід дотримуватись усіх правил обраної мови програмування. Якщо при складанні програми використати символи, які не входять до алфавіту обраної мови програмування, неправильно написати спеціальні слова чи скласти із цих слів структуру алгоритму, не дотримуючись прийнятих правил, це буде сприйнято як помилку, і програма не виконається.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 8

Мови програмування. Мова програмування, як і будь-яка інша мова, має такі складові:набір символів, з яких утворюють слова та речення цієї мови - алфавіт;сукупність спеціальних слів, які мають однозначне пояснення та застосування – словник;систему правил складання базових конструкцій мови – синтаксис;правила семантики, що пояснюють, яке смислове значення має опис кожної з вказівок програми і які дії повинен виконати комп’ютер під час виконання кожної з таких вказівок.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 9

Мови програмування. Використання символів, що не входять до алфавіту мови програмування, неправильне написання словникових слів, порушення синтаксичних правил призводять до неможливості виконання комп'ютером відповідної команди. Такі порушення називають синтаксичними помилками.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 10

Мови програмування. Мови програмування можна поділити на дві групи: мови низького рівня та мови високого рівня§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 11

Мови програмування. За технологією програмування розрізняють:§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 12

Мови програмуванняпроцедурні мови – програма, складається із набору підзадач (процедур), які реалізують завдання;об’єктно-орієнтовні – головними елементами алгоритму є клас – новий тип даних, що розширює мову, й об’єкт, що має властивості та методи – дії, які виконуються об’єктом;декларативні – мови створення програм зі штучним інтелектом;мова скриптів (мова сценаріїв) – мова, розроблена для запису «сценаріїв» – послідовностей команд, які користувач може виконувати на комп’ютері.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 13

Мови програмування. Які засоби необхідні для виконання створених програм? Транслятор – програма, яка записує команди програми, описаної деякою мовою програмування, машинною мовою. Компілятор зчитує одразу всю програму й переписує її машинним кодом або мовою асамблер. Процес трянсляції, який при такому підході називаюбть компіляцією, відбувається один раз, і результат перекладу зберігається в окремому файлі.Інтерпретатор зчитує вихідний код програми по одній команді й одразу намагається їх «перекладати» та виконувати. Це дає змогу програмісту швидше перевіряти правильність виконання програми та знаходити помилки в коді.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 14

Мови програмування. Середовище програмування – це комплекс програм, що містить засоби автоматизації процесів підготовки та виконання програм користувача, а саме:редактор текстів програм – у ньому можна створювати й редагувати текст програми;довідково-інформаційну систему про мову програмування та середовище;бібліотеки, у яких зберігаються найбільш уживані фрагменти програм або цілі програми;компілятор чи інтерпретатор, використання якого дає змогу швидко знайти в програмі помилку та виправити її;покроковий «виконавець» програми.§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 15

1. Java. Script В еру мобільних гаджетів неможливо обійтися без цього коду. Java. Script — найпопулярніший мова програмування, оскільки дозволяє не тільки створювати сайти і писати розширення для веб-платформ, але і активно застосовується для розробки додатків. Спеціаліст по Java. Script затребуваний як у веб-студій, так і в рамках фрілансу. Досить простий синтаксис робить код зручним для вивчення. Освоїти його не займе багато часу, тому JS — обов'язковий навик будь-якого сучасного програміста. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 16

2. Swift Жоден рейтинг топових мов програмування не обходиться без Swift. Код використовується для розробки нативних додатків під i. OS. Він дуже затребуваний. Сучасні тенденції такі, що багато жителів СНГ, як американці і європейці, переходять на техніку від Apple. У зв'язку з цим перед розробниками стає непросте завдання перебудується і робити продукти для нового типу аудиторії. Нативні додатки працюють швидше, ніж кросплатформенних варіанти. Тому мова стає популярною, що і дозволило їй посісти друге місце. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 17

3. Go. Хоча ця мова програмування з'явивлася в далекому 2009, справжню популярність вона почала набувати через 10 років, коли розробники зіткнулися з тим, що канонічні коди з'їдають занадто багато ресурсів. Особливість Go в тому, що вона заточена під багатоядерні процесори і дозволяє писати код в режимі мультизадачності. При цьому відбувається суттєва економія пам'яті, що позначається на швидкодії і швидкості відгуку. До того ж, додатки на Go менше вантажать слабке залізо, тому можуть працювати на застарілих моделях ПК. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 18

4. PHPІнтернет - найбільший і ефективний рекламний майданчик. Щоб нею скористатися, потрібен сайт, а для цього потрібні програміст зі знанням PHP. Мова користується величезною популярністю, оскільки сумісний з найбільш затребуваною CMS Word. Press. Але з його допомогою можна створювати якісні сайти під будь-який движок. Для програмістів, орієнтованих на розробку веб-майданчиків, знання PHP обов'язково. Якщо цікавить розробка додатків, вивчення мови можна відкласти. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 19

5. Python. П'яте місце суто за статистикою, за фактом Python незабаром якщо не витіснить, то складе конкуренцію JS. Головна перевага, крім простоти кодинга, наявність нейронних сітей і відповідних бібліотек. Завдяки цьому можна створювати самонавчающі програми. Це важливо для аналітиків, банкірів, подібні рішення використовують пошукові системи Google і Яндекс. Ще одна перевага — розвинене співтовариство розробників. У мережі є величезна кількість готових рішень і спеціалізованих форумів, де новачкам допоможуть розібратися у вирішенні складних завдань. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 20

Нативна мова Android. Цим все сказано, оскільки складно уявити, коли додатки для мобільних гаджетів перестануть бути актуальними. Простота коду, кроссплатформенность, принципи об'єктно-орієнтованого програмування роблять цю мову дуже затребуваною. За статистикою 90% десктопних бек-енд додатків розробляються з її допомогою. Скільки б не було конкурентів, Java-фахівці завжди будуть в ціні.6. Java. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 21

7. C#Сі Шарп — це без перебільшення найпростіша і зрозуміла мова програмування високого рівня. Вона створювалася з метою з'єднати в собі все найкраще з інших кодів і у розробників це вийшло. За допомогою C# можна реалізувати будь-яке завдання, від створення невеликого обчислювального алгоритму, до написання повноцінної іграшки на Unity Game. Оскільки мова відносно стара, багато програмістів обходять її стороною, але це помилка. Сі Шарп поєднує в собі Python, Java і найближчих родичів С і С++. Підходить для розробки як десктопних, так і мобільних додатків. Тому C# обов'язкова до вивчення. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 22

8. Kotlin. Нова, але стрімко розвивається, мова програмування. Сумісність з Google і Java, лаконічність синтаксису і можливість реалізувати будь-які завдання робить її популярною серед розробників мобільних додатків. При створенні Kotlin використовувалися побажання і напрацювання розробників. Тому незабаром мова може стати основною для андроїд додатків. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 23

9. Rust. Мова розроблена Mozilla Foundation. Як і інші продукти компанії, вона заснована на принципі відкритого коду. Головна особливість в тому, що за допомогою операторів контролюються абсолютно всі дії. Це дозволяє забезпечити найвищий рівень безпеки. Rust цікава в першу чергу тим, хто займається розробкою власних IT продуктів. Вакансій хоча і не багато, зате можна знайти дійсно цікаві проекти. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Номер слайду 24

10. Delphi. Бурхливий розвиток мобільних додатків на час загальмувало розробку десктопних продуктів. Але поступово інтерес до них повертається, а разом з цим зростає популярність Delphi. Незважаючи на те, що мова досить стара, імперативна і не найпростіша в освоєнні, вона дозволяє створювати безпомилковий код. Кожна команда має чітке, конкретне значення, а сам код жорстко структурований. Завдяки цьому вдається повністю виключити помилки і глюки. З негативного — додатки споживають багато ресурсів. Зате до їх роботі не буває претензій. З точки зору конкуренції — це найбільш цікавий варіант. Оскільки не всі програмісти володіють мовою на високому рівні. Топ 10 мов програмування§ 24Інформатика 8 клас17 січня 2023 р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Станіслав Олексійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Данилець Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Попеску Олександр
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горбатюк Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Літвінова Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
17 січня 2023
Переглядів
11668
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку