Сучасні тенденції та регіональні відмінності розвитку енергетики в Україні.

Про матеріал
Для ознайомлення учнів з типами електоростанцій, шляхами енергозбереження,перспективами використання відновлюваних джерел енергії різних видів, виявлення недоліків і переваг виробництва електроенергії на різних типах електростанцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Сучасні тенденції та регіональні відмінності розвитку енергетики в Україні

Номер слайду 2

Знаннєвий компонент: Учні називають типи електростанцій за джерелом енергетичних ресурсів, шляхи енергозбереження, виробництво електроенергії на ТЕС, ГЕС ,АЕС,ВЕС, СЕСпояснюють розміщення енергогенерувальних потужностей в УкраїніДіяльнісний компонент: Знаходять і показують на картах ГЕС (ГАЕС) – каскад ГЕС на Дніпрі, Дністровська, Ташлицька; АЕС – Запорізька, Південноукраїнська,Рівненська, Хмельницька;ТЕС – Запорізька, Придніпровська,Трипільська, Зміївська, Слов’янська, Ладижинська, Бурштинська;порівнюють структуру виробництва електроенергії в Україні Ціннісний компонент:оцінюють перспективи використання відновлюваних джерел енергії різних видіввиявляють переваги і недоліки виробництва електроенергії на різних типахелектростанцій.

Номер слайду 3

Національна енергетична система – це сукупність електростанцій, електричних та теплових мереж, з’єднаних між собою і пов’язан.их загальним режимом функціонування.

Номер слайду 4

Україна займає 5-те місце по виробництву електроенергії в Європі, а також 6-те місце за виробництвом електроенергії на АЕС серед 33 країн світу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Частка різних типів електростанцій у постачанні електро – і теплоенергії

Номер слайду 12

Провідне місце у виробництві електроенергії належить тепловим електростанціям. В Україні працює багато великих і середніх електростанцій у всіх регіонах. Вони споживають переважно вугілля і частково горючий газ і мазут.

Номер слайду 13

У більшості своїй великі ТЕС виробляють крім електроенергії тепло для опалення міст. Такі електростанції називають теплоелектроцентралями (ТЕЦ). Наприклад Харківська ТЕЦ – 5.

Номер слайду 14

Переваги ТЕС: швидко будуються будівництво ТЕС дешевше ніж ГЕС і АЕС Недоліки ТЕС Потребують більше працівників Постійний видобуток і транспортування палива Собівартість електростанції велика Завдають шкоду навколишньому середовищу

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Переваги АЕС: Будують там, де недостатньо палива Недоліки АЕС Складні для будівництва і експлуатації Процес захоронення ядерних відходів Споживають велику кількість води. Для перегляду відео натисніть (сюди)

Номер слайду 20

Гідроелектростанції займають порівняно незначне місце в електроенергетиці України. Основний обсяг виробництва електроенергії дає каскад дніпровських ГЕС.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Переваги ГЕС: мінімальні витрати праці собівартість електроенергії у 4 рази нижча, ніж на ТЕС не забруднюють довкілля Недоліки ГЕС : Тривалі терміни і висока вартість будівництва Створення ГЕС на рівнинних річках привело до затоплення площвтрата пасовищ переселення людей уповільнення стоку, забруднення водойм підтоплення і заболочення прибережних територійерозія берегів і обвали

Номер слайду 24

Найбільшою компанією в енергетичній системі України є холдинг ДТЕК. Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля,природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги.

Номер слайду 25

ДТЕК з китайцями будуватимуть найбільшу СЕС в УкраїніКомпанія ДТЕК підписала договір на постачання сонячних панелей з китайською Seraphim Solar System Co Ltd. Панелі будуть використані для будівництва найбільшої в Україні та однієї з найбільших в Європі сонячних електростанцій. Як зазначається, потужність електростанції становитиме 246 мегават. У Seraphim стверджують, що цього буде достатньо для того, щоб забезпечити потреби в електроенергії близько 1 мільйона осіб. При цьому, рівень викидів парникових газів скоротиться на 300 тисяч тонн щорічно. Наразі потужність найбільшої сонячної електростанції в Європі становить 300 мегават. "Ця сонячна електростанція, потужністю 246 мегават, демонструє амбіції України у сфері відновлювальної енергетики", — заявив Поларіс Лі, президент компанії Seraphim Solar System Co., Ltd. 

Номер слайду 26

Нетрадиційні джерела енергії 1. Енергія вітру 2. Енергія Сонця - на території України вже діє 98 геліостанцій 3. Енергія термальних вод - 10 Гео. ТЕС у Криму 4. Енергія земних надр. 5. Мала гідроенергетика6. Енергія припливів і відпливів 7. Енергія течій і хвиль 8. Використання біомаси 9. Паливо з олії ріпаку

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Найголовніші проблеми енергетики: надмірне споживання залежність від імпортних ресурсів низька енергоефективність застарілі і зношені електромережі

Номер слайду 36

Найголовніші енергетичні проекти: прискорений розвиток ВДЕ (відновлювані джерела енергії) використання біопалива і сміття як енергетичних ресурсів упровадження ММР (малі модульні реактори) на АЕС зростання кількості просьюмерів створення енергетичних кооперативів інтеграція в європейську енергетичну систему.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Перевірка знань. Опрацювати § 31 (опираючись на підручник В. Пестушко,Г. Уварова,А. Довгань)Альтернативні джерела енергії в Україні для перегляду відео натисніть (сюди)Електроенергетика України Елетростанції Україниелектро. Енергетика (пазл)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Раиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Власюк Валентина
    Дякую за допомогу. все дуже добре.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Масляк П.О., Капіруліна С.Л.)
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
721
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку