Сучасний вчитель – сучасні діти. Лайфхаки сучасного вчителя.

Про матеріал
«Сучасний вчитель – сучасні діти. Лайфхаки сучасного вчителя.» Лайфха́к — сленговий термін, що означає певну хитрість або корисну пораду, яка допомагає ефективно розв'язувати проблеми, тим самим заощаджуючи час. Це набір методів і навичок «зламу» навколишнього життя для спрощення досягнення поставлених цілей за допомогою різних корисних порад і хитрих трюків. Зазвичай лайфхакер не створює нових методик, а просто ефективно та іншим чином використовує вже наявні. Для чого потрібні лайфхаки? Лайфхаки — це маленькі хитрощі, які допомагають виконати певну роботу простіше та швидше, зекономити час під час рішення різноманітних проблем. Іншими словами, лайфхак — це корисна порада, яка значно полегшує життя. Сучасні діти – сучасні підходи. Лише так ми зможемо підготувати їх до майбутнього. Сьогодення швидко змінюється. За його темпом і ритмом встигають хіба сучасні діти. Вони швидко адаптуються до нових умов, чудово знають, де знайти необхідну інформацію, та не бояться експериментувати з технікою. Сучасні діти — які вони, як їх зрозуміти та як навчати? Останнім часом ми чуємо, що сучасне покоління –це діти смартфонів, нічого і нікого не слухають. Що вони постійно «сидять» в соціальних мережах та їх більше нічого не цікавить. Що ж нам, вчителям, робити з цим під час навчального процесу?
Перегляд файлу

Тоічкіна О.Р.

Вчитель вищої категорії початкових класів

Родинської ЗОШ І-ІІІ ст. №8 Покровської міської ради

 

 «Сучасний вчитель – сучасні діти. Лайфхаки сучасного вчителя.»

 

Лайфха́к — сленговий термін, що означає певну хитрість або корисну пораду, яка допомагає ефективно розв'язувати проблеми, тим самим заощаджуючи час. Це набір методів і навичок «зламу» навколишнього життя для спрощення досягнення поставлених цілей за допомогою різних корисних порад і хитрих трюків.                                                                                                                            

   Зазвичай лайфхакер не створює нових методик, а просто ефективно та іншим чином використовує вже наявні.

 

                                      Для чого потрібні лайфхаки?

Лайфхаки — це маленькі хитрощі, які допомагають виконати певну роботу простіше та швидше, зекономити час під час рішення різноманітних  проблем. Іншими словами, лайфхак — це корисна порада, яка значно полегшує життя.

Сучасні діти – сучасні підходи. Лише так ми зможемо підготувати їх до майбутнього. Сьогодення швидко змінюється. За його темпом і ритмом встигають хіба сучасні діти. Вони швидко адаптуються до нових умов, чудово знають, де знайти необхідну інформацію, та не бояться експериментувати з технікою.

Сучасні діти  — які вони, як їх зрозуміти та як навчати?
  Останнім часом ми чуємо, що сучасне покоління –це діти смартфонів, нічого і нікого не слухають. Що вони постійно «сидять» в соціальних мережах та їх більше нічого не цікавить. Що ж нам, вчителям, робити з цим під час навчального процесу?

Пропонуємо п’ять вчительських «лайфхаків»,

які чудово сприймаються сьогоднішніми школярами.

1) Нам, вчителям, варто бути «на одній хвилі» з учнями. Вислухати їх першими, не перебиваючи, не зупиняючи, просто послухати і ми почуємо багато того, про що навіть не здогадувалися. Після такої уваги, діти вже більше будуть налаштовані на «перемовини».

2) Дайте учням змогу самим обирати метод вирішення завдань. Те, що здається легшим нам, не завжди буде легшим для них. Діти дуже чутливі до довіри. Довіртеся їм.

3) Якщо якась тема зацікавила учнів більше, ніж інша, виділяємо на її обговорення більше часу (не зважаючи на програму, як не страшно це звучить:). Потім обов’язково доженемо, а діти запам’ятають, що ми пішли їм на зустріч.

4) Приєднуємося до дискусії, обговорюємо важливі питання разом. Не нав’язуємо свою точку зору, показуємо, що різноманітність варіантів – це чудово!

5) Підтримка. Це, напевно, найважливіший пункт. Жарти типу: «Ти так на уроці будеш відповідати?» тільки відвертають від нас учня. Після цього, повірте, не про яке спілкування мови не буде.

Ще одна велика проблема сучасних дітей – це проблема з концентрацією. Як їй зарадити? Картинки  замість текстів — лише так можна впоратися з чималою кількістю інформації щодня. Вони «фотографують» реальність очима, тому ми дедалі частіше чуємо про те, що сучасні діти не читають — вони надають перевагу побаченому, аніж прочитаному, для них немає заборон чи перешкод. Ми маємо навчитися їх розуміти та приймати.    Прості правила поведінки та спілкування з сучасними  дітьми:

  1. Ставте завдання коротко, адже сучасні діти приділяють мінімум часу для нової інформації.
  2. Якщо завдання велике, розподіліть його на максимально короткі пункти.
  3. Прописуйте ці завдання — діти не звикли все запам’ятовувати.
  4. Обов’язково хваліть малюка, бо він залежний від ваших «лайків».
  5. Ставте перед ними не тільки чіткі завдання, але й терміни.
  6.  Робіть поясмнення за допомогоюмалюнків, бо ваони краще розуміюють  мальовані образи, ніж слова.
  7. Головний рухомий фактор — зацікавленість, тому навчайте дітей через гру, що по-справжньому зацікавить.

 

docx
Додав(-ла)
Тоічкіна Ольга
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку