Світ тварин в образотворчому мистецтві. Анімалістичний жанр у живописі та графіці

Про матеріал
Презентація "Світ тварин в образотворчому мистецтві. Анімалістичний жанр у живописі та графіці", для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації представлено анімалістичний жанр, роботи відомих художників: Альбрехта Дюрера, Роннер-Кніпп, Всеволода Аверіна. Подано цікаві факти про собак. Дано творче завдання "Моя улюблена тваринка" та представлено різні малюнки з тваринами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ тварин в образотворчому мистецтві. Анімалістичний жанр у живописі та графіці 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Хто з художників/художниць-живописців звертався до анімалістичного жанру?Як ви вважаєте, чи є улюблені тварини у художників/ художниць-живописців? Які тварини подобаються вам? Як стати художником/художницею-анімалістом, щоб мати можливість зобразити улюблену тварину?

Номер слайду 3

Зооморфні мотиви (мотиви із зображеннями тварин) характерні для давнього мистецтва всіх народів.

Номер слайду 4

Поступово з плином часу зображення диких та різноманітних фантастичних тварин (лев, вовк, лисиця, одноріг, орел, дракон та ін.) дедалі більше витісняються зображенням свійських (найпопулярнішими з яких є кінь, а також собака, корова, кіт, коза та ін.).

Номер слайду 5

Багато видатних художників/художниць — графіків і живописців зверталися до тем анімалістичного жанру.

Номер слайду 6

Основоположником анімалістики як самостійного жанру в європейському образотворчому мистецтві вважається Альбрехт Дюрер. Альбрехт Дюрер. Заєць. Зверніть увагу на малюнок Альбрехта Дюрера «Заєць», на якому тваринка немов жива. Альбрехт Дюрер

Номер слайду 7

Художники-анімалісти завжди намагалися не тільки зобразити тварину реалістично (для цього вивчали її анатомію), а й передати її внутрішній світ.

Номер слайду 8

Поступово в анімалістичному жанрі життя і звички тварин стають об’єктом цілеспрямованої уваги.

Номер слайду 9

Для допитливих Генрієтта Роннер-Кніпп — данська художниця-анімалістка, відома своїми роботами із зображеннями собак та кішок. Народилася художниця в Амстердамі в далекому 1821 році. І хоча популярність вона здобула понад століття тому, але й сьогодні її роботи захоплюють і розчулюють глядачів, особливо любителів тварин. Генрієтта Роннер-Кніпп. Двоє спаніелів чекають на полювання

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Всеволод Аверін. Телятаукраїнський радянський графік. Всеволод Аверін(1889 - 1946)

Номер слайду 12

Малювати тварину з натури дуже важко, оскільки вона не сидітиме довго не рухаючись. Тому митець має годинами спостерігати за нею, вивчати анатомічну будову тіла та робити багато швидких замальовок.

Номер слайду 13

Вдома у багатьох є улюблені тварини — пухнасті кішки, розумні та вірні собаки. А ще є кролики, хом’ячки, папуги — і всі вони наші вірні друзі. Спілкування з ними приносить задоволення і багато приємних моментів. Чи помічали ви, що кішки або собаки різних порід відрізняються не тільки забарвленням і фактурою хутра, а й пропорціями?Чи спостерігали ви за домашніми тваринками? Що вони полюбляють? Як вони поводяться, коли спокійні, а коли нервуються? Чи залежить положення їхнього тіла від настрою?

Номер слайду 14

Чому собака — вірний друг людини?Подумайте…

Номер слайду 15

рятувальникповодирїздовийпомічникполіцейськийсторожовий. СОБАКА

Номер слайду 16

Топ-10 порід найбільших собак у світіФранцузький мастиф. Великий піренейський собака. Анатолійська вівчарка

Номер слайду 17

Ньюфаундленд. ЛеонбергерІрландський вовкодав Неаполітанський мастиф

Номер слайду 18

Сенбернар. Датський дог. Англійський мастиф

Номер слайду 19

Із книги рекордів Гіннеса Найбільші собаки в світіАйкама Зорба – так звали собаку, який жив у Великобританії. Його вага була майже 156 кг. У висоту цей представник породи «англійський мастиф» сягав до 94 см.

Номер слайду 20

Вражаючих розмірів досяг голубий дог Зевс. Пес виріс майже до 112 см (від лап до холки). А коли він вставав на задні лапи, то легко міг би закидати мячі в корзину, так як сягав баскетбольних параметрів – 2 м 23 см.

Номер слайду 21

Пса с античним ім’ям Геркулес останнім часом прийнято називати найбільшою собакою планети. Це 123 -кілограмовий англійський мастиф із США, за размірами схожий на коника поні. Діаметр шиї гіганта рівно 1 метр.

Номер слайду 22

Найменші собаки в світіКрихітна чихуахуа на прізвисько Бу-Бу (Boo-Boo) має зріст 10,16 см і вагу 675 г, своїми розмірами більше нагадує морську свинку. Їй усього 4 роки, а про це малятко знає вже весь світ. Найменшою породою собак в світі вважають чихуахуа, яку знайшли у Мексиці в 1850 році. Породу назвали за мексиканським штатом Чихуахуа.

Номер слайду 23

Крихітка Міллі породи чихуахуа має зріст 6 см 53 мм. Мешкає вона в місті Альта Вега, що в Пуерто-Ріко. Найменша собака у світі досить забавна: відстовбурчені вуха, широко посаджені очі, діловитий погляд.

Номер слайду 24

Крихітний тер’єр Мейсі 12 см завтовшки, 7 см заввишки і вагою 250 грамів. Коли вона народилася, то важила всього 45 грамів. Тримісячна Мейсі важила 118 грамів. Її власниця Ганна Поль описує свою улюбленицю як грайливу, прудконогу і хоробру.

Номер слайду 25

Творче завдання«Моя улюблена тваринка» 1) «Моя улюблена тваринка». Зобразіть тварину у спокої. (Техніка виконання за вибором: графіка, живопис).2) «Моя улюблена тваринка на прогулянці». Зобразіть тварину у русі. (Техніка виконання за вибором: графіка, живопис).

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Твори анімалістичного жанру закликають берегти та вивчати світ тварин, природу. Щира любов до тварин та природи допомагають людині залишатися людиною.

Номер слайду 35

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кондратьєва Марія Василівна
    Дуже цікава та пізнавальна презентація. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сємєніхіна Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 вересня 2023
Переглядів
1750
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку