Світ тварин в образотворчому мистецтві. Анімалістичний жанр у декоративному мистецтві

Про матеріал
Презентація "Світ тварин в образотворчому мистецтві. Анімалістичний жанр у декоративному мистецтві", для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації представлено анімалістичний жанр у декоративному мистецтві, роботи у творах декоративно-прикладного мистецтва. Подано портрет митця: Марії Приймаченко та її роботи. Дано творче завдання «Чарівна тварина» та представлено різні роботи з птахами у творах декоративно-прикладного мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ тварин в образотворчому мистецтві. Анімалістичний жанр у декоративному мистецтві 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Чи існує анімалістичний жанр у декоративно-прикладному мистецтві? У яких видах декоративно-прикладного мистецтва майстри і майстрині звертаються до анімалістичного жанру?

Номер слайду 3

Художники малюють тварин з натури, тобто безпосередньо спостерігаючи за ними у природі чи в зоопарку, а також по пам’яті або за уявою. В ілюстраціях до книг про природу головним завданням анімаліста є точність, реалістичність у зображенні тварини, її вдачі та звичок, середовища проживання. У художньому зображенні основна увага приділяється образній характеристиці тварини, декоративній виразності її силуету та кольору.

Номер слайду 4

Знайдіть стилізоване зображення тварин. Бодо Майєр. ВедмедіЮлія Гетьман. Ящірки. Ріхард Фрізе. Дві антилопи. Стилізація – узагальнення зображуваних фігур і предметів, спрощення їхніх форм. В ілюстраціях до дитячих книжок художники часто застосовують стилізацію, надаючи анімалістичним образам фантастичних або людських рис. У декоративно-прикладному мистецтві зображення звірів і птахів, як правило, стилізовані. Ними прикрашають тарелі, глечики, килими, рушники, одяг. Степан Каракашян. Декоративна таріль

Номер слайду 5

Порівняйте зображення котів на картинах. У чому полягає відмінність між ними? Обгрунтуйте відповідь. Валентина Матвієнко. Котик. Дрема Толле Перрі. Кішка

Номер слайду 6

Образами тваринного світу захоплювалися не тільки художники/художниці — графіки, живописці та скульптори. Зображення тварин можна бачити й у творах декоративно-прикладного мистецтва — розписи на предметах побуту та кахлях, іграшки і самостійні окремі твори, присвячені тваринам (іноді досить незвичайним). Сирна іграшка. Україна. Косівська кераміка. Андрій Пікуш. Сімейка. Бубнівська кераміка. Яворівська іграшка

Номер слайду 7

Вважається, що яворівська іграшка виникла ще у XVII столітті. Тоді її створювали цілими сім’ями. Яворівські іграшки здобули неабияку популярність завдяки тому, що у 2011 році ними прикрасили різдвяну ялинку, яку привезли з України до Ватикану. Серед забавок були ангели, пташки, дівчата з віночками тощо. Також яворівськими іграшками, а саме кониками гойдалками, була вбрана ялинка на Софійській площі у Києві у 2016 році. Для допитливих

Номер слайду 8

Роздивіться зображення птахів у декоративно-прикладному мистецтві. Зверніть увагу на особливості стилізації. Згадайте ще види декоративно-прикладного мистецтва, де також можуть бути зображені тварини. Надія Білик. Плесканець із птахом. Ольга Пілюгіна. Килим “Пісенний край”Наталія Статива-Жарко. Ваза “Павич”

Номер слайду 9

Чи знайомі ви із творчістю Марії Примаченко? Хто ця мисткиня? Чому її роботи так хвилюють не тільки українців, а й міжнародну спільноту?

Номер слайду 10

Портрет митця. Марія Приманенко Марія Оксентіївна Примаченко (Приймаченко) (1909-1997) – українська художниця, яка належить до когорти найкращих митців-примітивістів світу. Займалася живописом, вишивкою, керамікою, ілюстраціями до дитячих друкованих видань. Народилася в с. Болотня, що на Київщині. У дитинстві перехворіла на поліомієліт. У 1936 р. закінчила Школу народних майстрів у Києві. За рік малюнки М. Примаченко вразили відвідувачів Першої міжнародної виставки в Парижі, де художниця отримала золоту медаль. Пабло Пікассо називав її твори “прекрасними роботами геніальної жінки”. Марк Шагал настільки захопився творчістю мисткині, що почав писати дивних істот, дуже схожих на примаченківських звірів. Природа і фольклор рідного краю вплинули на всі роботи художниці: тут дивовижно переплітаються реальне і фантастичне, триває одвічне протистояння добра і зла. У композиціях М. Примаченко знаходять своє втілення образи неймовірних квітів, кущів, дерев, фантастичних звірів і птахів. Авторські назви й підписи до картин – наче передмова до дивовижних історій, які народжуються в уяві глядача.

Номер слайду 11

Художниця нагороджена Державною премією ім. Т. Шевченка (1966 р.) за цикл робіт “Людям на радість”. Значення творчості Марії Примаченко, зокрема її “звіриної серії”, полягає в тому, що в ній поєднуються витоки найдавнішої української культури і сучасність. Твори художниці представлені в багатьох музеях світу. На її честь названо одну з малих планет. Марія Примаченко. Дикий бик і ворон – це тварини-друзіМарія Примаченко. Сонячний птах. Марія Примаченко. Дика овечка

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В смт. Іванків, що в 30 км від Чорнобильської зони відчуження, з'явився мурал, присвячений народній художниці Марії Приймаченко. Після аварії на ЧАЕС художниця створила серію картин і присвятила їх Чорнобилю. Серед них і "Загроза війни" із присвятою американському президентові Рональдові Рейгану. На картині зображено істоту Атом. Серед витворів мистецтва є й четвертий енергоблок, який всипано квітами: "Отаким снився четвертий блок. По ньому будуть рости квіточки. А будуть нести діточки квіточки. Як пам’ятник буде навік коло нього. Будуть прилітати голубчики наші герої. Спасли нас пішли від нас”, - Марія Приймаченко, 1988 рік.

Номер слайду 15

Загроза війни. Голубка распустила крила, хоче на землі мира. Які емоції викликають у вас картини Марії Примаченко? Порівняйте дві її роботи «Загроза війни» та «Голубка распустила крила, хоче на землі мира». Які засоби використовує художниця, щоб відтворити добро і зло у своїх роботах?

Номер слайду 16

Зелений слон, рожева мавпа, поліський бичок-третячок, дикий чаплун, леви з напівлюдською подобою та багато інших вигаданих тварин — усі вони з картин Марії Примаченко. Мистецтвознавці називають цей стиль артнаїв.

Номер слайду 17

Творче завдання«Чарівна тварина»1) Створіть декоративний образ тварини (на прикладі робіт Марії Примаченко або за власним баченням).2) Створіть декоративний образ птаха року – мартина звичайного.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Птах року –мартин звичайний

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
20 вересня 2023
Переглядів
1470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку