Свято для учнів 5-7 класів "Козацькі забави"

Про матеріал
Сценарій спортивного свята "Козацькі забави " для учнів 5-7-х класів . Позакласна робота.
Перегляд файлу

 

 

КОЗАЦЬКІ ЗАБАВИ

Мета : пропагувати здоровий спосіб життя, підвищувати соціальну активність і зміцнювати здоров’я,  виховувати інтерес до занять фізичною культурою; збільшувати рухову активність школярів; розвивати фізичні якості , сприяти патріотичному вихованню.

Інвентар: м’ячі, обручі .

Місце проведення:  спортивний зал.

Хід заходу

Кошовий. Курені «Золота булава» та «Червона калина»! Приготуватися до проведення «Козацьких забав».

Отаман куреня «Золота булава». Курінь «Золота булава» готовий до проведення «Козацьких забав»! Наш девіз!

Курінь «Золота булава». Козацькому роду нема переводу!

Отаман куреня «Червона калина». Курінь «Червона калина» готовий до проведення «Козацьких забав»! Наш девіз!

Курінь «Червона калина». За Україну, за її волю, за честь, за славу за народ!

(Представлення членів журі)

Кошовий.  А зараз як годиться перед змаганнями , ми проведемо розминку. А наше шановне журі оцінить , хто навчився робити її найкраще.

Кошовий. Рівняйсь! Струнко! Ми розпочинаємо наші змагання. У сиву давнину козаки були завзяті й спритні вояки, тому їх дуже боялися вороги. Впродовж століть вони пильно стояли на сторожі свободи й гідності України. Тому подивимося чи влучні наші  козаки?

Гра «Хто влучніше кидає м’яч?»

Перший козак із кожного куреня бере 5 м’ячів. Він має влучити в обруч , який лежить на відстані 7-8 м. Судді визначають, який курінь влучніше кидає м’ячі.

Кошовий. Переважну більшість запоріжського війська становили прості селяни та міська біднота, які набували військового досвіду на Січі. Але й вони могли потрапити в полон. Перевіримо, чи змогли б утекти з полону наші козаки?

Гра «Втеча полоненого з неволі»

Кожен курінь призначає по 5 представників-«полонених», яким скакалкою зав’язують ноги. «Полонені» мають із зв’язаними ногами стрибками подолати дистанцію завдовжки 10-15 м. Виграє курінь, учасники якого найшвидше впоралися із завданням.

Кошовий. А зараз ми побачимо, хто з наших «полонених» дострибає першим до свого табору й не потрапить знову в полон.

Гра «Хто стрибне далі?»

Перший із кожного куреня виконує стрибок у довжину з місця. Судді позначають місце приземлення гравця. На цю відмітку стає наступний учасник куреня і також стрибає. В естафеті виграє той курінь, який матиме найдальшу відмітку після стрибка останнього учасника куреня.

Кошовий.  Назва козак уперше з’явилася в ХVI ст. Хто з наших козаків  найсильніший , ми визначимо в наступній грі.

Гра «Бій когутів»

На майданчику накреслено 3-4 кола.  До кожного з них козаки з різних куренів стають парами. Учасники мають виштовхнути(тулубом) супротивника з кола, стрибаючи на одній нозі. Виграє курінь, козаки якого залишаться у колі.

Кошовий. На Запоріжжі, під керівництвом талановитих гетьманів, таких, як Сагайдачний, Дорошенко , Хмельницький, організовувався окремий військово-соціальний устрій. Це був найяскравіший та найцікавіший період життя України. Що тільки не робили козаки! Коли не було війни , вони часу не гаяли, а влаштовували змагання, демонструючи на втіху собі та на радість людям силу, спритність та завзяття козацьке.

Гра «Перетягування за межу»

Два курені стають один навпроти одного на визначеній лінії. Гравці протилежних куренів беруть один одного за руку сильним хватом (його перевіряє суддя). За сигналом кожен учасник куреня намагається перетягнути супротивника за лінію. Виграє курінь , учасники якого перетягнули за межу більшу кількість гравців іншого куреня.

Кошовий. Із давніх часів українські козаки відзначалися своєю витривалістю. Отож подивимся , чи такі й наші козаки?

 Гра «Повзунок»

Козак кожного куреня повинен навприсядки пройти відстань 9 м, торкнутися визначеного місця й так само повернутися (підводитися заборонено). Перемагає курінь , який закінчить естафету першим.

Гра «Перенесення пораненого»

Двоє хлопців із кожного куреня складають руки, щоб «зробити стілець». На нього сідає третій учасник( «поранений»). За сигналом учасники змагань  мають перенести «пораненого» до визначеного місця і назад . Виграє курінь , травці якого швидше перенесуть «пораненого».

(Змагання завершуються підбиттям підсумків. Журі оголошує результати та нагороджує переможців.)

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
10 січня 2021
Переглядів
683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку