Свято Українські традиційні зимові свята 2 клас

Про матеріал
Дана розробка містить різний матеріал про свята зимового циклу. Стане в нагоді класному керівнику.
Перегляд файлу

«Українські традиційні зимові свята»

Мета:  ознайомити учнів з календарно-обрядовими святами зимових місяців, розширювати знання дітей про звичаї та традиції українського народу; збагачувати словниковий запас учнів; формувати морально-етичні навички, мовленнєву культуру школярів; розвивати інтерес до історії, звичаїв народу, почуття прекрасного, естетичний смак, виховувати любов і пошану до історичного минулого України, до свого краю та народу, бажання дотримуватися традицій та зберігати обряди наших предків.

Хід заходу

           Вчитель: В народі кажуть: «Добрий гість – дому радість». Сподіваюсь, що ви, як і я, раді нашим гостям. Привітайтесь.

Ми хоча ще і маленькі

Але добре знаємо,

Що звемося українці,

Й українських предків маєм.

Слайд 1

Батько, мати, брат, сестричка,

І всі інші члени роду-

Всі належать до одного

Українського народу.

 

Бо родитись українцем

Це велика  честь і слава,

Рідний край свій полюбити-

Найважливіша з усіх справа.

 

Але щоб землю цю

Міцно й щиро покохати,

Треба все про неї

Добре вивчити, пізнати.

 

Мене навчила рідна мати

Звичаї рідні шанувати,

І рідну мову, й рідний спів,

І славну пам’ять прадідів.

 

Кожна людина має свою Батьківщину, яку любить над усе на світі. Бо Батьківщина, як рідна мати, її не можна ні купити, ні заслужити, вона одна у кожного і дається йому від народження. Слово Батьківщина має спільний корінь із словом батьки. Людський рід складається з поколінь батьків, дідів, прадідів. Ми поважаємо і шануємо старші покоління, але це не можливо зробити не дізнавшись про чудові народні свята, звичаї і обряди. Саме Вам, дорогі діти, зберігати, любити і продовжувати народні звичаї і обряди українського народу. Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди.

Вчитель. Діти, а яка зараз пора року?

Правильно, зима!

Давайте пригадаємо назви зимових місяців.

А ви знаєте  чим багата зима?(Святами)

Слайд 2

Сьогодні ми  і дізнаємось про те, які  в Україні узимку є свята і як їх зустрічають. А допоможе нам дізнатися про все це  ось такий усний журнал:

Слайд 3 «Традиційні зимові свята на Україні».

- Діти а яку назву має перший місяць зими? – Молодці.

 Перегорнемо першу сторінку журналу Слайд 4 і  ми опинимося в зимовому місяці грудні. «Грудень рік кінчає, а зиму починає».

  • Діти,а як ви гадаєте, чому так говорять?

 І саме в цьому місяці починалося нашими предками дійство підготовки до майбутнього року, а разом з ним надходив час розваг сільської молоді, розваг, сповнених чарами первісної поезії нашого народу. У народі говорили: “У грудні що не день, то свято”. Саме взимку селяни мали повне право на відпочинок: всі господарські роботи закінчено, зібрано врожай, оброблено ниву. Тож не випадково, мабуть, найбільше народних свят припадає саме на зимові місяці.

Цікаво знати, яке ж перше свято із зимового циклу?

Діти висловлюють свої думки.

Вчитель. Перше свято грудня - Введення, Слайд 5 християнське свято, що знаменувало собою початок зимового циклу обрядовості. У народі казали: “Введення прийде, свят наведе”. Відзначають його 4 грудня. І дійсно, після Введення йшла ціла низка дуже популярних в народі свят: Катерини, Андрія, Варвари, Сави і Миколи, Ганни і нарешті Різдво, Новий рік, Водохрещі.

Учень . За Священним Переказом, праведне подружжя Іоаким і Анна, у яких не було дітей, молячись, дали обіцянку, якщо народиться у них дитя, віддадуть його на службу Богу. Саме 4 грудня, трирічну Марію, майбутню матір Ісуса Христа, було передано своїми батьками у Храм Господній. Цим самим батьки виконали обіцянку.

Учень . А от 7 грудня – жіноче свято – День Великомучениці Катерини. Слайд 6 Дослідники християнських вірувань вважають, що в давнину це було свято дівочої долі, але згодом церква пов'язала його зі святою Катериною.

Учень . Не випадково свято Катерини називали святом дівочої долі. Наші пращури свято вірили, що при народженні людини Бог неодмінно посилає їй і долю – добру чи лиху. Напередодні цього дня, ввечері, розпочиналися дівочі гадання.

Учень. Серед зимових свят поетичністю й неповторністю виділяється день Андрія. Слайд 7 Відзначається 13 грудня і відповідає церковному святу Андрія Первозданного. Свято в народі ще називають Калита.

Учень . На другий день після Андрія святкували колись пророка Наума. Слайд 8 Наші предки вважали, що в день святого Наума добре починати вчити дітей: наука на ум іде.

Учень . 17 грудня – день Великомучениці Варвари. Слайд 9. Цей день, – поворот на весну, але саме на цей день зазвичай припадає початок найсильніших морозів. Починаючи із цього дня й протягом наступних трьох, люди варять кутю й узвар – на добробут і здоров'я. У день Варвари не можна прати, білити й глину місити. Зате можна досхочу вишивати й займатися іншими справами, пов'язаними з нитками.

Учень. На другий день після Варвари – день преподобного Сави, а на третій – Миколая.

- Діти, а що ви знаєте про це свято?

Діти висловлюють свої думки.

- А якого числа святкують це свято в Україні?

Учень . У зимову ніч з 18 на 19 грудня, а сам сьогодні вночі Святий Миколай спускався з неба. Слайд 10 Він заходив до кожної хати, розкладав подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мають бути щасливі! І ті що роблять подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро.

Вчитель. За легендою, Святий Миколай живе у Раю на небесах і раз у рік спускається на землю, щоб прийти до діток і принести їм дарунки за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей. Святий Миколай все знає про діток. Усе хороше і погане записане у нього у великій книзі, котру допомагають йому заповнювати ангели цілий рік. Якщо котрась дитина була нечемною чи не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая у чарівну грудневу ніч до неї прийде чортеня Антипко. Воно залишить під подушкою непослуха пучок вербових різочок.

Пісня

Вчитель.

А після святого Миколая йде ще ціла низка зимових свят

  • Діти, а хто знає який перший місяць року?

Так, січень – перший місяць року. Тому друга сторінка нашого журналу Слайд 11  «Січень — року початок, зимі серединка».

- А як ви гадаєте чи вірно запримітили наші предки, що ….

  • Які зимові свята у січні ви знаєте?

Діти висловлюють свої думки.

Всі ми зараз уявно перенесемося в минуле, в ті часи, коли наші прадіди радо зустрічали прихід різдвяних свят, Нового року, здоровили один одного, зичили щастя, радості, добробуту, возвеличували в колядках, щедрівках людину-трудівника. Хочу запросити всіх вас у своєрідну Різдвяну енциклопедію.

І перше слово яке нас цікавить – свят-вечір .

- А чи знаєте ви, що  означає слово “свят-вечір”?

Учень . Свят-вечір (багата кутя, вілія, коляда) – вечір 6 січня напередодні Різдва. З ним було пов'язано багато звичаїв і обрядів.

А які обряди у вашій сім’ї?

А давайте переглянемо, які існують традиції у цей день.

Відео Це наше і це твоє.

Вчитель. Діти, а скільки страв має бути на святковий вечір?( На святковий вечір має бути 12 страв).

- А чому?( Це тому, що в Ісуса було 12 учнів - апостолів).

- А яка головна страва?( Головна страва – кутя).

- А що таке кутя? ( Кутя – символ життя. Її варять з пшениці).

- Діти, а коли сідають вечеряти?( Вечеряють на заході сонця, коли на небі покажеться перша зірочка. За вечерею має бути вся родина).

Отже, підсумуємо, це вечір останнього дня перед самим Різдвом. Напередодні тривав піст, а тому у Свят-вечір в Україні всі постяться, тобто не вживають м’яса, молока та яєць. Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя.

Вчитель . Повертаємося до нашого різдвяного енциклопедичного словника.

  • Що ви знаєте про Різдво?

Вчитель. Різдво є найдавнішим святом, воно починається Свят-вечором.

Учень . Різдво – день народження Ісуса Христа – велике свято. Слайд 12 З дня народження Ісуса Христа певний період християни вітаються один до одного словами: “Христос родився!”, “Славімо його!”

Пісня.

Вчитель. Разом і з Різдвом до нас приходять і такі нові слова, як колядування, колядки, зірка. І знову повернемося до різдвяного словничка.

- Діти ,а ви знаєте що таке колядування?

Учень. Колядування – давній звичай зимових (переважно різдвяних) обходів із виконанням величально-поздоровчих пісень (колядок) і речитативних формул (віншівок).

Вчитель. Діти, а ви знаєте - Що таке колядки? 

Учень. Колядки - величальні пісні, у яких славлять господарів дому, бажають їм здоров’я, щастя, щедрого урожаю, достатку, за що отримують нагороду).

Вчитель. А що було традиційним атрибутом різдвяного обряду колядування?

Учень. Зірка – тому, що саме “віфлеємська зірка” сповістила всім про народження Ісуса Христа. Під час колядування наші предки використовували театралізований обряд – гру з масками, яка дійшла до нашого часу. Головним персонажем була “Коза”

Вчитель. А чи збираєтеся ви колядувати цього року? І які саме ви колядки знаєте?

Діти відповідають

Вчитель. Наступним святом Різдвяного циклу був Новий рік, або свято Василя. Слайд 13

Учень. Василь приходив не сам, а з дівчиною Маланкою. Увечері хлопчики та дівчатка поодинці чи гуртом обходили сусідів і родичів, щоб защедрувати. Ті, у свою чергу, обдаровували збереженими з осені яблуками, ліщиновими горіхами, гарбузовим чи соняшниковим насінням. Тих, хто приходив пізніше, частували гречаними млинцями.

Вчитель. Діти, а ви знаєте - Що таке щедрівки? 

Щедрівки це як і колядки - величальні пісні, у яких славлять господарів дому, бажають їм здоров’я, щастя, щедрого урожаю, достатку, за що отримують нагороду).

- А які ви знаєте щедрівки?

Існує безліч щедрівок, а я вам пропоную послухати сучасні музичні щедрівки, які можливо вам сподобаються і ви використаєте їх у цьому році.

Пісня

Учень. Вранці наступного дня колядники, знявши свою чудернацьку одежу, знову бігли від хати до хати. Кожен з них ніс мішечок, в якому були пшеничні зерна.

Вони сіяли зерна по хатах, примовляючи:

Учень. Сійся, родися жито, пшениця,

Жито, пшениця, всяка пашниця,

Коноплі по стелю, льон по коліна,                     

Щоб у вас, хрещених, голівка не боліла.

  • А хтось із вас знає ще якісь  засівалки?

Вчитель. На крилах Різдвяних колядок та щедрівок, пролетіло свято 13 січня – святої Маланії та 14 січня – святого Василя перший день “старого нового року”. Наступне зимове свято 19 січня це Водохреща, або Хрещення Господнє. Слайд 14

Учень. Водохреща - це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят. В цей день обов'язково ходили до церкви свя­тити воду. Цією свяченою водою почи­налася трапеза, нею ж кожний госпо­дар кропив усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі.

Учень. Важливий момент церковно­го свята Водохреща — занурення свяще­ником хреста у воду, після чого вона вважалась освяченою. За давньою тра­дицією, ця церемонія відбувалась під відкритим небом, на берегах річок.

Вчитель. Зимові  свята у народно-побутовому календарі завжди були та лишаються часом веселощів і до­звілля.
Вчитель.  – Діти, а як ви гадаєте, останньою сторінкою нашого журналу буде який місяць зими?

Так це місяць лютий. Слайд 15 «Лютий лютує, та весні дорогу готує».

  • Чому так говорять?

На  другий  місяць зими випадає одне із  найбільших   і   найшанованіших   церковних   свят   — Стрітення, яке відзначають   15 лютого. Слайд 16

Учень. А ще цей день   був змаганням для Зими і   Весни. Саме 15 лютого вони   зустрічалися і починали змагатися.  Якщо бабуся Зима   переможе, то довго іще буде   холодно,   а  якщо  красуня   Весна візьме гору, то повер­не на тепло.

Відео.

Вчитель. А яке останнє зимове свято ви знаєте, яке відмічають цілий тиждень?

Масляна. Слайд 17

Вчитель. А що ви знаєте про Масляну.

Учень. Масляна – останній перед Великим постом тиждень  – популярне народне свято, що дійшло до наших днів. Протягом Масляної проводились різноманітні обряди, гостини, гуляння. Обрядова їжа на Масляну — вареники з сиром і сметаною, гречані млинці.

Вчитель. Ось і закінчилась остання сторінка нашого журналу: «Українські традиційні зимові свята».

Сподіваємося, що присутні залишилися задоволеними від того, що побачили, почули, запам’ятали. Мені хочеться завершити нашу зустріч такими словами: У всіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світі, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку та пристановища, бо він загублений для свого народу. Я сподіваюсь, що серед нас таких немає. Слайд 18 Тож вивчайте звичаї, традиції, вірування свого народу, втілюйте їх в своє життя, бо вони – прекрасні. І тоді вони стануть невмирущими, бо ви зможете їх передати своїм дітям. Не забувайте, що все це – духовна скарбниця нашого народу, а отже – і наша з вами.

 

Незабаром Новий рік  Слайд 19

Переступить ваш поріг.

Хай до вас він завітає з тим,

Що серце побажає!

 

Вчитель. Шановні гості! Дорогі діти! Вітаю Вас з наступаючими святами.  Бажаю Вам, щоб ці святкові хвилини залишилися з вами і в будень. Хай завжди в ваших сім’ях буде радість, взаєморозуміння, мир і злагода.

 

 

 

Морозна нічка візерунки

На вікнах старанно пряде.

Йде Миколай, несе дарунки,

І в кожну хату він зайде.

           І подарунок вийме тихо

           З мішка угодник Миколай,

           Послуха, як дитина диха.

           Кладе нечутно, й ну тікать.

А рано сонце кришталево

Гра візерунками в вікні.

Дитячі очі повні дива-

Голублять дари ці чудні.

             І люблять діти Миколая,

             Святому почесть віддають.

             І ця дітей хвала святая

            Найбільша в небі є, мабуть.

Яка радість, який рай,

Іде Святий Миколай.

Несе він даруночки,

Втіху і пакуночки.

            За ним спішаться янголята,

            Тримають книги у руках.

            Що, де, кому з нас треба дати,

            Уже списали в тих книжках.

Святої Маланії (13 січня), святого Василя (14 січня), святого Йордану-Водохреща (19 січня).

Тоді поколядуйте, а ми послухаємо!

По цьому дому, по веселому,

Чи дозволите колядувати,

Колядувати, дім звеселяти?

 

Колядка «Добрий вечір»

 

Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця.

А без меду не така –

Дайте, дядьку, п’ятака.

А п’ятак не такий,

Дайте дядьку золотий.

Відчиняйте скриньку.

Та давайте сливку,

Відчиняйте сундучок,

Та й давайте п’ятачок.

 

З Новим роком вас вітаю,

Щастя й радості бажаю!

Щоб вам весело жилося,

І у хаті все велося.

Щоб вас горе обминало,

А добро завжди вітало.

Сію, сію, посіваю,

З Новим роком вас вітаю!

 

Рано-вранці до схід сонця
Стукнув Ангел у віконце.
Він прийшов мені сказати,
Щоби Вам повінчувати.
Щоб були Ви всі здорові,
Врожаї збирали нові,
Кукурудзу, просо -
На багату осінь,
Щоб були Ви гарні, пишні,
Як весною вишні.
Сію, вію, посіваю,
З Новим роком Вас вітаю!
Не на рік і не на два,
А на многії літа!

 

docx
Додано
21 травня 2019
Переглядів
1990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку