Екологічний проект "Первоцвіти - вісники весни".

Про матеріал
Під час виконання проекту учні зможуть більше дізнатись про ранньоквітучі і пізньоквітучі трав’янисті рослини своєї місцевості, зібрати інформацію і презентувати улюблену квітку, обдумати заходи щодо охорони природи.
Перегляд файлу

                  Екологічний проект

              Первоцвіти – вісники весни

                        Інформаційна картка виховного заходу

 

 

Назва

Екологічний проект «Первоцвіти – вісники весни».

Мета

Більше  дізнатись про ранньоквітучі і пізньоквітучі трав’янисті рослини своєї місцевості, зібрати інформацію і презентувати улюблену квітку, обдумати заходи щодо охорони природи.

Обладнання

Презентація «Первоцвіти – вісники весни»,малюнки ранньоквітучих квітів.

Учасники заходу

Учні 3-го класу.


                  Хід виховного заходу

  1. Девіз проекту.                                                                                                                                                    Квіточку кожну,                                                                                                                             Кожну травинку                                                                                                                               Плекай, бережи.                                                                                                                          Іншим малятам,                                                                                                                              Усім своїм друзям                                                                                                                            Теж накажи.                                                                                                                                      Завдання проекту.                                                                                                                            Тренувати вміння працювати в групі.                                                                         Формувати навички працювати з енциклопедичною літературою. Поглиблювати знання, розвивати творчі здібності  дітей.                                                                      Тривалість. Один тиждень.                                                                                                             Захист проекту.                                                                                     І.Організаційна частина.                                                                                                                       ІІ. Основна частина.                                                                                                                        Постановка проблемного питання.

Вчитель. Давайте подумаємо,  що станеться, якщо навесні всі люди з лісу будуть нести великі букети квітів і дамо відповідь на запитання : «Чому не можна зривати первоцвіти?»     

2.Звіт першої групи «Веснянка».                                                                                                        До ранньоквітучих рослин належать підсніжники, проліски, ряст.                       Підсніжник. Ще біліє сніг. З відлигами чергуються морози, а під сніговою ковдрою пробуджується нове життя. Квіти  підсніжника – провісники тепла , символ сподівань на краще.(Демонстрація малюнка).

Пролісок. (Демонстрація малюнка).                                                                                                Я перша квіточка весни,                                                                                                                      Я пролісковий цвіт.                                                                                                                 Пережила зимові сни,                                                                                                                      Вродилася на світ.                                                                                                                                     У мене очі голубі,                                                                                                                               Такі, як неба синь.                                                                                                                            Росту між кленів і дубів.                                                                                                        Люблю я сонце й тінь.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Існує прикмета, якщо в лісі багато пролісків, то буде хороший урожай картоплі.

Ряст.(Демонстрація малюнка).                                                                                                            Вітер зиму розтряс,                                                                                                                                І в лісочку на горбочку                                                                                                                    Виріс ряст, синій ряст.

Ряст дуже ніжний, тому його не можна зривати в букети, бо він швидко зів’яне. Ряст дуже люблять бджоли.

3.Звіт другої групи «Квітляндія».

Загадка. Білі горошинки на зеленій стеблині.(Конвалія).

Конвалія – улюблена квітка багатьох народів. Ці квіти ніжні, запашні, привітні. Конвалія – лікарська рослина. Ми часто бачимо, як квіти конвалії продають на вулицях міст. Це заборонено робити. Бережімо цю квітку!

Сон – трава(демонстрація малюнка). Рослина занесена до Червоної книги України.                                                                                                                                                    Вже зацвіла сон-трава,                                                                                                              Світло-синя голова,                                                                                                                                пелюстки ворсисті,                                                                                                                                                                                                                                                                                              А стебельця в них сріблисті.                                                                                                              Як наступить темнота,                                                                                                                      Сон пелюсточки згорта.                                                                                                                    Вранці знов їх розгортає                                                                                                     Сонце,світ і ліс вітає.

                                     Легенда про сон-траву                                                                          Дівчина – красуня Марися втікала від пінських переслідувачів, які гналися за нею лісом, от-от наздоженуть, а сил у дівчини не залишилося зовсім. Заплакала дівчина, і кожна її сльозинка перетворилася на лісовий дзвіночок. Озирнувшись, дівчина побачила, що її переслідувачі заснули кам’яним сном. Горицвіт(демонстрація малюнка). Рослина занесена до Червоної книги України.                                                                                                                                                 Звіт групи « Промінчик».

Учень 1. Люди багато шкоди завдають ранньоквітучим рослинам. Особливо знищують підсніжники, проліски, конвалію, сон-траву. Цих рослин багато було раніше в наших лісах. Щорічне масове зривання квіток на букети поступово знищують ці рослини. Більшість ранньоквітучих рослин стали рідкісними. Це ряст, конвалія, підсніжник, пролісок, медунка, анемона. Запам’ятайте,цих рослин мало! Вони потребують охорони! (Учні демонструють заборонні знаки)                                

 C:\Users\Адмін\Desktop\початкові класи\метелики\домашні улюбленці\правила поведінки влісі\images (4).jpg

Учень2.Підсніжники, горицвіт, сон-трава занесені до Червоної книги України.                                                                                                                     Учень 3. Якщо зривати ранньоквітучі квіти, то в них не дозріє насіння.

А якщо зірвати анемони, то кореневище без верхньої наземної частини загине. І тому на наступний рік вже менше буде рослин.

ІV. Рефлексія.

1.- Чи можемо ми вже відповісти на запитання, поставлене на початку уроку?  (Чому не можна зривати первоцвіти?)                                                                                      2.- Підведемо підсумок за схемою:

 

 

Я

 

 

 

C:\Users\Адмін\Desktop\IMG_20160301_121838.jpgC:\Users\Адмін\Desktop\IMG_20160301_122534.jpg3- Бережіть неповторну українську природу!                                                           Додаток. На фото захист проекту «Первоцвіти – вісники весни».

 

 

 

 

 

 

.                                                                                                                

                                                                                                                   

 

 

 

                                                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 травня 2019
Переглядів
817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку