Свято української кухні у групі подовженого дня

Про матеріал
Свято української кухні в групі подовженого дня. Мета: продовжувати знайомити учнів з побутом українського народу, поглибити знання українських традиційних страв; розвивати пам'ять, мислення, увагу, акторські здібності, зв’язне мовлення; виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю, прищеплювати любов до української культури та народних традицій.
Перегляд файлу

Мета: продовжувати знайомити учнів з побутом українського народу, поглибити знання українських традиційних страв; розвивати пам'ять, мислення, увагу,акторські здібності,зв’язне мовлення; виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю,прищеплювати любов до української культури та народних традицій.

 

( Діти одягнені в українські костюми, на столах українські страви, зала прикрашена в українському стилі.)

Звучить українська музика. З’являються дві куми. (учні старших класів)       

1 кума: Здорова була, кумо!                                                     

2 кума: А й тобі не хворіти.

1 кума: А куди це ти, кумо, поспішаєш?

2 кума: Та, мабуть ,туди, куди й ти.

1 кума: А туди – це куди?

2 кума: От куди та й куди!…

Часу дарма не гаємо –

На свято української  кухні  вирушаємо.

Кумоньки виконують пісню «Як у нас на Україні» із репертуару К.Бужинської

2 кума:

Дорогі  діти!

Всіх ми раді привітати.

Будем страви куштувати.

1 кума:                                                                                                                                       Подивись, кумо, скільки народу прийшло! Зараз усе краще розберуть, а нам

переберки  залишаться.

2 кума: То ходімо швидше щось вибирати,страви куштувати.

1 кума: А куди спершу підемо?

2 кума: Та туди, де пахне смачніше.

1 кума: Ну тоді давай спочатку роздивимося. (роздивляються, присмакуючи)

 

Учень:

Увага. Увага! Спішіть поспішайте

Господарі й гості, глядіть не минайте

Свіжий хліб  і огірочок ,і сала шматочок!!

 

Учень:

Звичайно, перша, головна,

Як сонце і повітря,

Хлібина ніжна і смачна

Пшенична або житня.

 

Учень:

У нашій господі всього доволі:

І хліба, і солі,

Лежать калачі з ярої пшениці,

І пиріжки з ярої гречки.

1 кума :

Україна здавна славиться своєю гостинністю, багатою і смачною кухнею. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печення й напої з фруктів і меду відомі далеко за межами України. Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів.

2 кума :

А яке розмаїття м’ясних страв: українські битки, шпигована часником і салом буженина, тушкована з капустою і салом свинина, крученики, завиванці, фарширована птиця, голубці.

1 кума:

А рибні страви? Карасі в сметані, щука тушкована з хроном, рибні крученики, юшка,короп, фарширований грибами і гречаною кашею….(цьмокає)

2 кума:

 Одним словом, усього не перелічити одразу.

Це все слова і слова! А яка в Україні найвідоміша страва? Без чого не можна

уявити український обід?

1 кума: Ну, звичайно, без борщу!

 

Учень :

Із страв славетних українських
Є найдревніша страва - борщ;
В нім сила, міць, здоров'я, свіжість,
Якщо той борщ - насправді борщ.

 

1 кума:

Борщ — це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою. Будь-яка господиня на Україні майстриня варити справжній український борщ!Як не можна уявити моря без води, саду без дерев, так для українця  немає обіднього столу без миски борщу.                                                                                                        

2 кума:

Борщів буває багато : борщ український з м’ясом, борщ по- конотопськи (зі свининою, яловичиною, куркою), борщ з м’ясними вушками, борщ з грибними вушками, борщ з печеними булками, борщ з квасолею, борщ полтавський(з куркою і галушками), борщ київський з грибами, борщ львівський з сосисками, борщ буряковий з грибами, борщ з квашеними яблуками, борщ з квашеною капустою, борщ на квасі, борщ з карасями, борщ з бичками в томаті, борщ з грибами й чорносливом, борщ український з пампушками, борщ з кабаками….

 

Гра «Вибери овочі для борщу» під пісню «Борщик»

 

1 кума:

А зараз відгадайте загадку. Відгадаєте – будемо їсти, а ні – то перепаде тільки мені.

Химерний, маленький,

Бокастий, товстенький

Коханчик удався,

У тісто прибрався,

 Чимось смачним напхався,

В окропі купався.  (Вареник)

2 кума:

Вареники – традиційна українська страва з вареного тіста з начинкою. Крім наших предків, вареників ніхто не ліпив і не варив. Вареники були з картоплею ,капустою,маком,квасолею, сиром. Подавали з зажаркою  з олії або салом,зі  сметаною або ряжанкою.

 

Учень:

Є вареники у хаті –

В Україні все гаразд:

Всі – щасливі і багаті,

Щедро на столі  у нас!

 

Учень:

Їжте вареники з гречки — не буде між вами суперечки.

Їжте вареники з вишень - будете мати багато грошей.

Їжте вареники з грибами, щоб були ви багаті кумами.

Їжте вареники з сиром — з добром вас і з миром.

 

Пісня « А мій милий вареничків хоче»

 

Учень:

Українці люблять сало,
Ще й з солоним огірком,
А, як свято якесь мають,
То гуляють всім селом.

 

1 кума:

Для українців сало є не лише цінним продуктом харчування, а й символом національної культури. Сало, товчене в салотовці, з часником, є однією з найпопулярніших приправ до борщу. Споживають його й сирим, і смаженим, і вареним, і печеним, з різноманітними прянощами, найчастіше з перцем, часником.

 

Пісня « Сало»  Поплавського

1 кума:

Українці в більшості своїй були хліборобами, то ж улюбленою стравою у них була каша у різних варіантах та пиріжки. Кашу особливо любили – гарбузову, а пиріжки пекли з капустою,картоплею,м’ясом, печінко, рисом і яйцем.

 

Учень:

Гарбуз у нашій хаті- це овоч головний

Господар він поважний

Корисний та смачний!

Хто їсть кашу гарбузову – буде сильним та здоровим!

Учень:

Ой, смачні,

Ой, смачні,

Пиріжки у мене.

Медяні, запашні

Пишні та  рум’яні.

2 кума :

Із солодощів українці полюбляли вергуни, млинці, оладки ,запиваючи  узваром. Вергуни — це традиційне українське печиво з прісного без дріжджового тіста, смажене в олії. Вергуни часто готували на свята навіть на ті, що припадали на період посту: дівчата пекли їх на вечорниці, господині — на Різдво і для щедрувальників, бабусі  — для онуків.

Учень:

Вже умію залюбки

готувати вергуни

До Великдня у  бабусі

я й паски пекти навчуся!

 

1кума:

А ще українці полюбляють деруни та зрази. Їх готували з картоплі.

Учень:

Деруни і дерунчата,
Драники і дерунці,
Дерунчики і дерунята.
Полюбляють смак їх всі!

Учень:

Пригощайтеся зразами,

З м’ясом, сиром і грибами.

Є тушковані, є з печі,

Смажені також, до речі.

З соусами у сметані,

Зі шкварками непогані.

Всіх не перекуштувати,

Нумо, швидше починати!

 

1 кума:

Так, потрібно починати,усе куштувати. Смачна наша українська кухня,щедра,як душа нашого українського народу.

Їжте, їжте, любі гості, рахувать не станем.

Може комусь буде мало — ми іще добавим.

Куштуйте, на здоров’я, смачного вам!

     C:\Users\User\Desktop\Г П Д\фото 2021- 2022 навч.рік\українська кухня\20211210_102158.jpg                                                      C:\Users\User\Desktop\Г П Д\фото 2021- 2022 навч.рік\українська кухня\IMG-3946b713028c5f1deeb4a6e01d877a73-V.jpg

 

 

                                                            C:\Users\User\Desktop\Г П Д\фото 2021- 2022 навч.рік\українська кухня\20211210_104929.jpg                             C:\Users\User\Desktop\Г П Д\фото 2021- 2022 навч.рік\українська кухня\IMG-4ecc88ce9e2b216757465ae29af8af16-V.jpg                                                              

                                                                                          C:\Users\User\Desktop\Г П Д\фото 2021- 2022 навч.рік\українська кухня\20211210_100539.jpg

docx
Додано
6 січня
Переглядів
33
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку