Мета: продовжувати знайомити учнів з побутом українського народу, поглибити знання українських традиційних страв; розвивати пам'ять, мислення, увагу,акторські здібності,зв’язне мовлення; виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю,прищеплювати любов до української культури та народних традицій.
( Діти одягнені в українські костюми, на столах українські страви, зала прикрашена в українському стилі.)
Звучить українська музика. З’являються дві куми. (учні старших класів)
1 кума: Здорова була, кумо!
2 кума: А й тобі не хворіти.
1 кума: А куди це ти, кумо, поспішаєш?
2 кума: Та, мабуть ,туди, куди й ти.
1 кума: А туди – це куди?
2 кума: От куди та й куди!…
Часу дарма не гаємо –
На свято української кухні вирушаємо.
Кумоньки виконують пісню «Як у нас на Україні» із репертуару К.Бужинської
2 кума:
Дорогі діти!
Всіх ми раді привітати.
Будем страви куштувати.
1 кума: Подивись, кумо, скільки народу прийшло! Зараз усе краще розберуть, а нам
переберки залишаться.
2 кума: То ходімо швидше щось вибирати,страви куштувати.
1 кума: А куди спершу підемо?
2 кума: Та туди, де пахне смачніше.
1 кума: Ну тоді давай спочатку роздивимося. (роздивляються, присмакуючи)
Учень:
Увага. Увага! Спішіть поспішайте
Господарі й гості, глядіть не минайте
Свіжий хліб і огірочок ,і сала шматочок!!
Учень:
Звичайно, перша, головна,
Як сонце і повітря,
Хлібина ніжна і смачна
Пшенична або житня.
Учень:
У нашій господі всього доволі:
І хліба, і солі,
Лежать калачі з ярої пшениці,
І пиріжки з ярої гречки.
1 кума :
Україна здавна славиться своєю гостинністю, багатою і смачною кухнею. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печення й напої з фруктів і меду відомі далеко за межами України. Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів.
2 кума :
А яке розмаїття м’ясних страв: українські битки, шпигована часником і салом буженина, тушкована з капустою і салом свинина, крученики, завиванці, фарширована птиця, голубці.
1 кума:
А рибні страви? Карасі в сметані, щука тушкована з хроном, рибні крученики, юшка,короп, фарширований грибами і гречаною кашею….(цьмокає)
2 кума:
Одним словом, усього не перелічити одразу.
Це все слова і слова! А яка в Україні найвідоміша страва? Без чого не можна
уявити український обід?
1 кума: Ну, звичайно, без борщу!
Учень :
Із страв славетних українських
Є найдревніша страва - борщ;
В нім сила, міць, здоров'я, свіжість,
Якщо той борщ - насправді борщ.
1 кума:
Борщ — це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою. Будь-яка господиня на Україні майстриня варити справжній український борщ!Як не можна уявити моря без води, саду без дерев, так для українця немає обіднього столу без миски борщу.
2 кума:
Борщів буває багато : борщ український з м’ясом, борщ по- конотопськи (зі свининою, яловичиною, куркою), борщ з м’ясними вушками, борщ з грибними вушками, борщ з печеними булками, борщ з квасолею, борщ полтавський(з куркою і галушками), борщ київський з грибами, борщ львівський з сосисками, борщ буряковий з грибами, борщ з квашеними яблуками, борщ з квашеною капустою, борщ на квасі, борщ з карасями, борщ з бичками в томаті, борщ з грибами й чорносливом, борщ український з пампушками, борщ з кабаками….
Гра «Вибери овочі для борщу» під пісню «Борщик»
1 кума:
А зараз відгадайте загадку. Відгадаєте – будемо їсти, а ні – то перепаде тільки мені.
Химерний, маленький,
Бокастий, товстенький
Коханчик удався,
У тісто прибрався,
Чимось смачним напхався,
В окропі купався. (Вареник)
2 кума:
Вареники – традиційна українська страва з вареного тіста з начинкою. Крім наших предків, вареників ніхто не ліпив і не варив. Вареники були з картоплею ,капустою,маком,квасолею, сиром. Подавали з зажаркою з олії або салом,зі сметаною або ряжанкою.
Учень:
Є вареники у хаті –
В Україні все гаразд:
Всі – щасливі і багаті,
Щедро на столі у нас!
Учень:
Їжте вареники з гречки — не буде між вами суперечки.
Їжте вареники з вишень - будете мати багато грошей.
Їжте вареники з грибами, щоб були ви багаті кумами.
Їжте вареники з сиром — з добром вас і з миром.
Пісня « А мій милий вареничків хоче»
Учень:
Українці люблять сало,
Ще й з солоним огірком,
А, як свято якесь мають,
То гуляють всім селом.
1 кума:
Для українців сало є не лише цінним продуктом харчування, а й символом національної культури. Сало, товчене в салотовці, з часником, є однією з найпопулярніших приправ до борщу. Споживають його й сирим, і смаженим, і вареним, і печеним, з різноманітними прянощами, найчастіше з перцем, часником.
Пісня « Сало» Поплавського
1 кума:
Українці в більшості своїй були хліборобами, то ж улюбленою стравою у них була каша у різних варіантах та пиріжки. Кашу особливо любили – гарбузову, а пиріжки пекли з капустою,картоплею,м’ясом, печінко, рисом і яйцем.
Учень:
Гарбуз у нашій хаті- це овоч головний
Господар він поважний
Корисний та смачний!
Хто їсть кашу гарбузову – буде сильним та здоровим!
Учень:
Ой, смачні,
Ой, смачні,
Пиріжки у мене.
Медяні, запашні
Пишні та рум’яні.
2 кума :
Із солодощів українці полюбляли вергуни, млинці, оладки ,запиваючи узваром. Вергуни — це традиційне українське печиво з прісного без дріжджового тіста, смажене в олії. Вергуни часто готували на свята навіть на ті, що припадали на період посту: дівчата пекли їх на вечорниці, господині — на Різдво і для щедрувальників, бабусі — для онуків.
Учень:
Вже умію залюбки
готувати вергуни
До Великдня у бабусі
я й паски пекти навчуся!
1кума:
А ще українці полюбляють деруни та зрази. Їх готували з картоплі.
Учень:
Деруни і дерунчата,
Драники і дерунці,
Дерунчики і дерунята.
Полюбляють смак їх всі!
Учень:
Пригощайтеся зразами,
З м’ясом, сиром і грибами.
Є тушковані, є з печі,
Смажені також, до речі.
З соусами у сметані,
Зі шкварками непогані.
Всіх не перекуштувати,
Нумо, швидше починати!
1 кума:
Так, потрібно починати,усе куштувати. Смачна наша українська кухня,щедра,як душа нашого українського народу.
Їжте, їжте, любі гості, рахувать не станем.
Може комусь буде мало — ми іще добавим.
Куштуйте, на здоров’я, смачного вам!