Сюжетний урок з фізкультури "В гості до Колобка"

Про матеріал
Сюжетний урок з фізкультури "В гості до Колобка" має на меті закріпити навички основних рухів, удосконалити фізичні якості (швидкість, спритність, стрибучість, силу), підняти гарний настрій та згадати чудову українську казку
Перегляд файлу

Сюжетний урок з фізкультури: "В гості до Колобка"

Клас: 2-3

Мета: закріпити навички основних рухів, удосконалювати фізичні якості (швидкість, спритність, стрибучість, силу), підняти гарний настрій, позитивні емоції, виховати інтерес до фізкультурних вправ та рухливих ігор.

Хід уроку:

Організаційний момент (3 хв)

Розминка (5 хв)

Підготовча частина (10 хв)

  • Сюжетна гра "В гості до Колобка"

Основна частина (20 хв)

  • Фізкультурні вправи та рухливі ігри
  • гра "Влучно в ціль"
  • естафета "Гонка м’ячів №1"
  • вправа "Підкидання м'яча"
  • гра "М’ячик догори"

Приведення організму в спокійний стан (5 хв)

Підбиття підсумку уроку (2 хв)

 

Завдання уроку: закріпити навички кидання і ловлення м'яча, лазіння по похилій гімнастичній лаві, сприяти розвитку спритності, сили та сміливості.

Обладнання: ноутбук, малі м'ячі, обручі, гімнастичні лавки, мати, маски Баби і Діда з казки "Колобок", малюнок річки.

 

Підготовча частина:

Учні під ритмічну музику входять до зали і стають в коло. Вчитель говорить:

"Я держу в руках своїх м'ячі, Швидко свій ти відрізни. Ти візьми його, друже, Встань на місце в кружечку. Раз - два, три - бери!"

Вчитель кидає із торби малі гумові м'ячі, їх стільки, скільки присутніх на уроці. Діти швидко беруть з підлоги по одному м'ячу і знову стають у коло, піднявши руку з м'ячем вгору.

Вчитель запитує: "Хто з вас скаже, на якого героя відомої казки схожий м'яч, який ви тримаєте в руках? Не пам'ятаєте?"

Відгадайте загадку:

Круглий він, блискучий бік, Від бабусі й діда втік. Та відразу скок та скок, Хто це, діти?

(Колобок)

Правильно. А скажіть, чи вдалося Діду спробувати Колобка? Ні. А хто його з'їв? Всім відомо, що лисиця.

Тож давайте допоможемо бабусі напекти багато-багато колобків - для діда, для себе та для всіх, хто сам захоче. Але для того, щоб потрапити до бабусі та діда, потрібно пройти по чарівній дорозі, де на вас будуть чекати різні пригоди.

Не злякалися? Тоді в дорогу. Учні повертаються праворуч і під музику направляються в обхід по залу.

Вчитель:

Станьте, діти, рівно й прямо. Коло пройдемо всі славно. Рухи правильно робіть. Кроком руш! І не спішіть.

Учні виконують вправи на розвиток правильної осанки.

Вчитель:

Ми в похід виходимо, По дорозі в ліс заходимо. Руки за спину кладемо, І по колоді ідемо.

Учні йдуть на п'ятках.

Ми в затилок підрівнялись, На носочки припіднялись, На місток другий зійшли, Ось і річку перейшли.

Учні рухаються на носках, руки в сторони.

Класом далі ми крокуєм, Раптом жабенятко чуєм!!! Тут болото вже 100 літ Перестрибнути - скік - по скік.

Учні виконують стрибки на праву і ліву ногу, продовжуючи рухатися по колу.

Он хатинка - край села, Бабуся виглядає з вікна, Будемо бігти всі до хати, Щоб завдання вибирати.

Спочатку учні рухаються по периметру залу, потім направляються в його центр і розімкнувшись на витягнуті руки, стають в коло. Там уже лежать маски Діда і Баби із казки "Колобок".

Вчитель: "Ось ми і прийшли. Молодці! Ніхто не відставав, не загубився. Давайте поспішимо, Колобків потрібно напекти багато, а нам іще додому повертатися".

Під музику (Танець каченят) учні виконують вправи з м'ячами.

Вчитель: "Почала Баба катати колобка, стала вгору піднімати" (м’яч вниз - в гору - в напівприсяді), "а потім його качати"

(нахили вправо - вліво, ноги на ширині плеч, м'яч вгору - вниз; нахили вперед - назад) -Потрібно його пом'яти" (по черзі згинають коліна до грудей і легенько ударяють по ним м'ячем); -Знову потрібно качати" (діти в нахилі вперед качають м'яч до ніг, до носків і назад) Втомилися, потрібно відпочити - сісти" (діти сидячи котять м'яч від грудей до носків ніг)

Вчитель: "Час посадити колобка а піч" (діти приймають положення упору сидячи ззаді, ноги порізно, потім захвачують м'яч ногами і переносять його трохи вперед).

Вчитель: "Ну ось і готовий колобок, покладемо його схолонути" (діти встають дмуть на м'яч, а потім стрибають навколо нього, розмахуючи руками).

 

Основна частина:

Вчитель: "А тепер подивимося, у кого колобок найкращий. Якщо він повністю готовий, то стрибне прямо в руки" учні виконують вправи з м'ячем.

Вихідне положення (в.п.) - стійка, ноги нарізно, м’яч у правій руці. Підкинути м’яч, оплеск у долоні перед грудьми, зловити м’яч (виконуємо 5-6 разів).

В. п. - о.с., м’яч у правій руці. Вдарити м’ячем об підлогу, оплеск у долоні, зловити мяч після відскоку. Те саме лівою рукою.

В.п - о.с., м’яч у лівій руці. Підкинути м’яч, присісти, оплеск у долоні за спиною, випрямляючись, зловити м’яч. Те саме правою рукою.

В.п - о.с., м’яч у руках за спиною. Нахил уперед, дивитися прямо, м'яч назад - видих. Набути в.п- вдих.

5. В.п, м’яч внизу. На раз-два присісти, м'яч угору - видих, на три-чотири – в.п. - вдих. Кинути м’яч правою рукою, ловимо лівою.

В.п. - о.с, м’яч на долоні зігнутої попереду правої або лівої руки. Стрибки на носках з одночасним підкиданням м’яча.

 

Відгадайте загадки:

Його б'ють, він не плаче, а ще вище скаче? (М'яч)

Два колеса підряд, їх ногами вертять, а поверху торчком сам хазяїн крючком. (Велосипед)

Кину в річку - не тоне, Б'ю об стінку - не стогне. (М'яч)

У ворота він летить, Як зумієш гол забить. Скаче весело по полю, Незамінний у футболі. (М'яч)

Б'ють мене старі й малі. І в повітрі, й на землі, Та від цього не вмираю, Тільки весело стрибаю. (М'яч)

 

А зараз в нас цікаві естафети.

Гра "Влучно в ціль".

Клас ділимо на дві команди. На відстані 3-4 метрів кладемо обручі, в які діти по черзі кидають м'ячики. Перемагає та команда, яка накидала більше м'ячів в обручі.

Естафета "Гонка м'ячів №1".

За командою учнів кожної команди починають передавати м'яч над головою до замикаючого; замикаючий і тримавши м'яч біжить і стає попереду направляючого. Перемагає команда, яка не допустила помилок та першою закінчила естафету. Варіанти: передача м'яча вліво до замикаючого, останній біжить наперед і т.д. Передача м'яча вправо так само; котимо м'яч по підлозі між широко розставленими ногами учасників від направляючого до замикаючого.

Вчитель: Діти, баба і дід хочуть подивитися, чи хороший ви спекли колобок? Учні виконують вправу: підкидають м'яч вгору, ловлять, кидають на підлогу і знову ловлять. Дід і баба (діти в масках) дякують учням за пророблену роботу. Всім потрібно повертатися додому вже пізно, але по дорозі потрібно подолати перешкоди: на одній лавці повзають на колінах, на другій - на животі, в упорі присівши піднімаються на нахиленій лавці на гімнастичну стінку, стрибають через купини.

Молодці! Ви сміливі і вмілі діти. Ми подаруємо вам чарівного колобка (спечений коровай), але ще у нас одна цікава гра.

Гра "М’ячик догори".

Ведучий кидає м'яч вгору, всі діти розбігаються від ведучого як можна далі. Ведучий ловить м’яч і кричить "Стій", всі гравці повинні зупинитися і завмерти на місці. Завдання ведучого - кинути м’ячик і зачепити ним одного з гравців. Якщо йому вдалося заплямувати гравця, то той гравець стає ведучим в наступній грі, якщо не вдалося, то водити знову доведеться цьому ж ведучому.

Правила гри: Ведучий кидає м’яч якомога вище. 2. Якщо гравець не зупинився за сигналом "Стій", то йому потрібно зробити три великих кроки в бік ведучого. Гравці не повинні ховатися за предмети.

Приведення організму в спокійний стан.

 

Підбиття підсумку уроку

Вчитель: "Чудова робота, діти! Ви прекрасно справилися з усіма вправами і завданнями. Нагородою за ваші зусилля будуть свіжі та смачні Колобки. А зараз, давайте повернемось додому, але не забувайте про важливість здорового способу життя та регулярну фізичну активність".

Захід завершується, учні збираються та розходяться по своїх справах, наповнені позитивними емоціями та враженнями від активного та цікавого дозвілля.

Цей урок допоміг учням зрозуміти, що фізична активність є важливою складовою здорового способу життя та позитивно впливає на їхнє фізичне та емоційне благополуччя.

 

docx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
488
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку