"Таємниці червоної планети Марс"

Про матеріал
Презентація до навчального проекту з природознавства для учнів 4 класів за темою «Таємниця червоної планети Марс»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таємниці червоної планети Марс«То що ж може бути прекраснішим від небосхилу, який вміщує в себе все прекрасне?..»М. Коперник Підготувала вчитель початкових класів Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Пономаренко Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Мета проекту: формувати природознавчу компетентність учнів : закріпити, узагальнити і поглибити уявлення учнів про наукову картину всесвіту, планети Сонячної системи, їх особливості; формувати ключові уміння: вчитися (формувати навички самоорганізації в навчальній діяльності, користуватися словниками, довідковою літературою та іншими джерелами інформації), загальнокультурні (виховувати культуру мовлення, виховувати акуратність під час роботи з матеріалами, дбайливе ставлення до роботи, розвивати пізнавальний інтерес до астрономії), здоров’язбережувальні (сприяти емоційному гармонійному розвитку учнів), соціальні (формувати вміння співпрацювати у парах та групах, індивідуально, виховувати повагу один до одного, бережливе ставлення до природи), інформаційно-комунікативні (формувати здатність учня орієнтуватися в інформаційному просторі і оперувати інформацією).

Номер слайду 3

Планета Марс

Номер слайду 4

Оскільки на Марсі відсутній озоновий шар, то при сході Сонця, планета отримує смертельні дози радіації. Крім того, відсутність захисного шару позначається і на температурному режимі планети. Опівдні, температура піднімається до +30, зате вночі опускається до -80. А в районі полюсів, взагалі, не піднімається вище-143 градуси С. Щільність марсіанської атмосфери становить лише 1% від земної, а 95% її складає вуглекислий газ.

Номер слайду 5

Відстань від Марса до Сонця – 141 мільйон миль.

Номер слайду 6

Жодна з живих на Землі істот не змогла б вижити в розрідженій атмосфері Марса. Тиск на поверхні планети настільки низький, що кисень в крові моментально перетворився б на бульбашки газу, що викликало б газову емболію і неминучу смерть.

Номер слайду 7

Не дивлячись на те, що атмосферний тиск над поверхнею «червоної планети» в 100 разів менше земного, це не перешкоджає утворенню вітру і хмар.

Номер слайду 8

На Марсі дуже часто трапляються найсильніші пилові бурі, під час яких швидкість вітру досягає 180 км на годину. Продовжуватимуться такі бурі можуть протягом декількох тижнів і охоплюють всю планету. Причиною для їх виникнення є наближення Марса до Сонця.

Номер слайду 9

Гравітація на Марсі становить 0.38g – це є причиною того, що космонавт, що має масу тіла на Землі 45 кг, на Марсі буде важити 17 кг і зможе стрибати в 3 рази вище!

Номер слайду 10

Диво – птиця, хвіст горить,До зірок вона летить.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Згаслий марсіанський вулкан. Гора Олімп – є найвищою горою в Сонячній системі, а також на Марсі існує найбільший ударний кратер, його довжина становить 10 600 км, а ширина 8500 км.

Номер слайду 13

На відміну від Землі, у Марса є 2 невеликих супутники – Фобос і Деймос. Фобос в перекладі значить «страх», встає на заході, а сідає на сході. Період його обертання навколо Марса – два рази за одну добу. Деймос, що перекладається як «жах», встає на сході, а сідає на заході. Період обертання становить 2,7 доби.

Номер слайду 14

Під поверхнею планети було виявлено воду, точніше лід. Через низький тиск вода на поверхні Марса не може існувати в рідкому стані.

Номер слайду 15

Доба на Марсі триває 24 години Марс має схожий з земним період обертання навколо своєї осі. Він становить 24 години 37 хвилин 22,7 секунд. Марсіанський рік триває 687 земних діб.

Номер слайду 16

Space. X уже працюють над створенням транспортного космічного корабля “Falcon heavy", який буде здатен здійснювати понад 1000-денні перельоти. Саме його планують використовувати для перевезення людей та вантажів на Марс. Власне, хоч Марс і є найближчим сусідом Землі, дістатися туди не так просто, як до Місяця. Адже планети перебувають в русі, тож відстань між нами та Марсом постійно змінюється – від менш ніж 64 мільйонів кілометрів до аж 400 мільйонів. Тож перш ніж пакувати валізи, треба буде ретельно вирахувати "вікно", коли до Марсу буде найближче. Це буває раз на 2 роки. Дорога лише в один бік займе 9 місяців, а вся місія – 3 роки. І науковці мають подбати про те, щоби за цей час у астронавтів  не постраждав зір, не втрачалася м’язова маса та міцність кісток.

Номер слайду 17

А для того щоб вирушити в далеку подорож, нам необхідно тренуватися й бути здоровими!

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка «Сонячна родина»Раз, два, три, чотири, п’ять. Будем в космосі гулять. Ось чудова зірка сяє –Будеш Сонцем ти яскравим!Ми планети – твої діти,Ти нас можеш всіх зігріти. Навкруг тебе ми кружляємІ нікуди не тікаєм. Ви мої маленькі діти,Буду я вас всіх любити. Подарую свою ласку,Щоб жили ви, наче в казці.

Номер слайду 19

Бігають круг сонечка. Шість синочків і дві дочки,Промайнуть роки і дні,Але не зустрінуться вони.

Номер слайду 20

Ця малесенька планета. Перша Сонечком зігріта,І моторна — рік на ній Вісімдесят вісім днів.

Номер слайду 21

Тільки Сонце і Місяць. У небі яскравіше, ніж вона. Та й гарячішої за неїУ системі сонячній нема.

Номер слайду 22

На планеті чудеса: Океани і ліси,Кисень є в атмосфері,Дихають там люди й звірі.

Номер слайду 23

Ця планета – це ми знаємо –Бога моря називає.

Номер слайду 24

Звір з родини кошачих букву міняє –І як планета по небу гуляє.

Номер слайду 25

По порядку всі планети. Назве будь-який із нас: Раз — Меркурій,Два — Венера, три — Земля,Чотири — Марс. П’ять — Юпітер, шість — Сатурн,Сім — Уран,За ним — Нептун. Він вже восьмий йде у нас.

Номер слайду 26

«Графічний редактор» «Ми навчилися»

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Дякуємо за увагу

pptx
Пов’язані теми
Природознавство, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку