Тангам - що це ?Що таке інформаційні технології?

Про матеріал
Танграма - творчість і логіка для дітей та дорослих. Збирати головоломку потрібно на пласкій горизонтальній поверхні. Приєднуючи фігури одну до одної, учні складатимуть зображення. Умови такі: одночасно мають бути застосовані всі 7 елементів гри, при цьому вони не повинні перекривати одне одного.  Загалом можна зібрати близько 7 тисяч комбінацій: будинки, птахи, букви та цифри, але найбільш поширені фігурки людей або тварин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тангам - що це ?Танграм - сім танів. Дієвий освітній інструмент....

Номер слайду 2

Танграма - творчість і логіка для дітей та дорослих

Номер слайду 3

Легенда 1 ...

Номер слайду 4

Легенда 2

Номер слайду 5

Легенда третя. Сім книг Тана. «У записках професора Челленор, є відомості про те, що сім книг про танграм, кожна з яких налічує рівно тисячу фігур, були складені в Китаї більше 4000 років тому. Ці книги нині стали настільки великою рідкістю, що за ті сорок років, які професор Челленор провів у Китаї, йому лише раз вдалося бачити перше видання першого з семи томів (збережених повністю) і кілька розрізнених фрагмента другого тому ».   Згідно з легендою Лойда, Тан був легендарним китайським мудрецем, якому його співвітчизники поклонялися як божеству. Фігури в своїх семи книгах він розташував відповідно до семи стадій в еволюції Землі. Його танграми  починаються з символічних зображень хаосу і принципу «інь і янь». Потім слідують найпростіші форми життя, у міру просування по древу еволюції з'являються фігури риб, птахів, тварин і людини.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Танграм - старовинна східна головоломка з фігур, які одержані при розрізанні квадрата на 7 частин особливим чином: 2 великих трикутника, один середній, 2 маленьких трикутника, квадрат і паралелограм. У результаті складання цих частин один з одним виходять плоскі фігури, контури яких нагадують всілякі предмети, починаючи від людини, тварин і закінчуючи знаряддями праці і предметами побуту.

Номер слайду 8

У виготовленні головоломка дуже проста. Гра з дерева або пластика вийде міцнішою, проте найлегший варіант – створити танграм із картону. Достатньо накреслити квадрат,  провести лінію по діагоналі так, щоб утворилися два однакових трикутники, та розкреслити їх так, щоб всередині цих трикутників виникли такі фігури: паралелограм, квадрат і трикутники – два маленьких, два великих та один середнього розміру. Далі слід розрізати фігури по лініях. Пластиковий танграм можна зробити з офісної папки або з коробки з-під DVD. Зберігати деталі можна у зручному мішечку або в коробці. Як її виготовити?

Номер слайду 9

Збирати головоломку потрібно на пласкій горизонтальній поверхні. Приєднуючи фігури одну до одної, учні складатимуть зображення. Умови такі: одночасно мають бути застосовані всі 7 елементів гри, при цьому вони не повинні перекривати одне одного. Загалом можна зібрати близько 7 тисяч комбінацій: будинки, птахи, букви та цифри, але найбільш поширені фігурки людей або тварин.

Номер слайду 10

Різновиди танграму. Яйце Колумба — головоломка, яка складається з 9 елементів, отриманих розрізанням форми, схожої на яйце, прямими лініями

Номер слайду 11

Круглий танграм - це круг, поділений на сім частин

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Застосування

Номер слайду 14

Застосування

Номер слайду 15

Застосування

Номер слайду 16

Танграм і солодощі

Номер слайду 17

Танграм: унікальна головоломка для кожного. Незважаючи на те, що про східну головоломку танграм заговорили лише нещодавно, вже зрозуміло, що гра дуже корисна. Вона допомагає розвивати логічне мислення, уяву, увагу та комбінаторні здібності, бо учень складає модель із семи геометричних фігур як мозаїку. Тож розглядати її як засіб навчання – гарна ідея!

Номер слайду 18

Танграм: унікальна головоломка для кожного. Незважаючи на те, що про східну головоломку танграм заговорили лише нещодавно, вже зрозуміло, що гра дуже корисна. Вона допомагає розвивати логічне мислення, уяву, увагу та комбінаторні здібності, бо учень складає модель із семи геометричних фігур як мозаїку. Тож розглядати її як засіб навчання – гарна ідея!

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Набір для гри в танграм - це квадрат, поділений на 7 простих фігур (танів). Залежно від того, як їх скласти, можна побачити найрізноманітніші силуети - ялинки, хатинки, зайця, собаки, кота, людини. Одними з найскладніших завдань є формування простих фігур - прямокутника та трикутника. Танграм - старовинна китайська головоломка, яка вже не одну сотню років популярна у різних куточках світу. Її популярність пояснюється насамперед тим, що виготовити набір нескладно - досить розрізати за шаблоном картон або шматочок фанери. А розважатися з набором можуть люди різного віку, і кількість фігур, які можливо скласти з базових компонентів, надзвичайно велика.

Номер слайду 21

За умовами головоломки танграм, обов’язково треба використати всі сім елементів. На першому етапі дитину слід ознайомити з назвою всіх фігур у комплекті, звернути увагу на їх властивості та відмінності у розмірах. Тільки після цього можна спробувати спочатку відтворити фігуру самого квадрата танграми, який дитина вже бачила раніше, а потім перейти до складання більш складних фігур, для формування яких потрібно докласти інтелектуальних зусиль. Найменші діти можуть починати комбінувати з 2-3 частин, за допомогою яких можна скласти елементарні гриб чи хатинку.

Номер слайду 22

А досвідчені любителі танграми можуть відтворювати фігури з використанням всіх деталей. Для того, щоб виконати це завдання, треба розбити запропоновану для відтворення фігуру на кілька простіших. Варіантів може бути кілька, тому пошук правильного рішення розвиває логічне мислення. Найскладніший етап - створення власних шаблонів. Дитина може створювати фігуру за власними креативними ідеями. Якщо перший етап занять з головоломкою призводить до прискореного розвитку пам’яті, другий - до покращення логічного мислення, то останній стимулює появу творчих ідей. Дана дидактична іграшка виготовлена з екологічно безпечного матеріалу: деревина твердих порід, що покрита фарбою на водяній основі.

Номер слайду 23

Дана дидактична іграшка виготовлена з екологічно безпечного матеріалу: деревина твердих порід, що покрита фарбою на водяній основі.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

pptx
Додав(-ла)
Солохін Віктор
Пов’язані теми
Трудове навчання, Позакласні заходи
НУШ
Інкл
Додано
16 січня 2021
Переглядів
4022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку