Тарас Шевченко.Біографія.Цікаві факти з біографії

Про матеріал
Тарас Шевченко.Біографія.Цікаві факти з біографії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко. Ковалевська Вероніка

Номер слайду 2

Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 року у селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії в закріпаченій селянській родині. Рано став сиротою — мати померла, коли йому було 9 років, батько — у 11 років. Його доглядала сестра Катерина. Восени 1822 року починає вчитися грамоти у місцевого дяка. Іде наймитувати до дяка Богорського, який прибув з Києва. Не витерпівши знущань дяка, тікає від нього і шукає в навколишніх селах учителя-маляра.

Номер слайду 3

Навесні 1838 Карл Брюллов та Василь Жуковський викупили молодого поета з кріпацтва. Незабаром став студентом Академії мистецтв. 5 квітня рада Академії мистецтв видала квиток на право проїзду на Україну. Вже в листопаді 1845 року збори Академії мистецтв у Петербурзі затвердили рішення ради про надання звання некласного художника. Першу збірку своїх поетичних творів видав 1840 під назвою «Кобзар». У першому виданні було 8 творів.

Номер слайду 4

Навесні 1846 року прибув до Києва. У квітні пристав до Кирило-Мефодіївського братства. Заарештували 5 квітня 1847, відправили до Петербурга й ув’язнили в казематі. Заслали в солдати до Оренбурга. Деяке поліпшення становища Шевченка настало навесні 1848 унаслідок включення його до складу Аральської експедиції. У квітні 1850 Шевченка вдруге заарештовано і, після піврічного ув’язнення, запроторено в Новопетровський береговий форт. 2 серпня 1857 – поета було звільнено з заслання. Навесні 1858 поет прибув до Петербурга. А влітку 1859 року повернувся в Україну, якої вже 12 років не бачив. До останніх днів свого життя поет перебував під таємним поліційним наглядом.

Номер слайду 5

10 березня 1861 року Шевченко помер в Петербурзі. Його ховають спочатку на Смоленському кладовищі, але, згідно з «Заповітом», 10 травня того ж року його прах перезахований в Україні над Дніпром на Чернечій горі (м. Канів).

Номер слайду 6

Цікаві факти з біографії Тараса Шевченка. Тарас Шевченко був талановитим художником - він створив понад 1300 картин, із яких до нашого часу збереглися понад 800. До власних творів поет створював ілюстрації, любив малювати автопортрети. Твори Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу. Після смерті Шевченка в народі казали, що Кобзар не помер, і що він визволить українців з кріпацтва. За життя Тараса Григоровича його більше цінували як художника, а не як поета. Шевченко ще й був прозаїком, драматургом, громадським та політичним діячем. За все своє життя Шевченко пробув в Україні 15 років.1975 року один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.1384 пам’ятники Тарасові Шевченку встановлено у світі. Перший пам’ятник Тарасові Шевченку встановили 1881 року в місті Форт-Шевченко. Найменше у світі видання Кобзаря має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко створив український майстер Микола Сядристий.

Номер слайду 7

Картини Тараса Шевченка. Катерина. Циганка-ворожка. Гористий берег острова Ніколая. Укріплення Іргиз-Кала. Марія

Номер слайду 8

Тарас Шевченко. Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
3498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку