ТБ "Організація робочого місця"

Про матеріал

Правильна організація робочого місця в майстерні має велике значення для набуття високої культури праці. Повинно бути нічого зайвого, щоб не було метушні, щоб не шукати потрібне серед непотрібного.

Перегляд файлу

  Організація робочого місця

 

     Правильна організація робочого місця в майстерні має велике значення для набуття високої культури праці. Повинно бути нічого зайвого, щоб не було метушні, щоб не шукати потрібне серед непотрібного.

     Робочим місцем називають ділянку виробничої площі з усім технічним і допоміжним оснащенням, на якій виконує роботу один учень або група. Організація робочого місця найраціональніша тоді, коли всі предмети розміщуються в робочій зоні.  

     Робоча зона — це простір у межах досяжності рук працюючого в горизонтальній і вертикальній площинах. Максимальна (далека) робоча зона на робочому місці обмежується дугою, яку описують пальці витягнутої руки. Нормальна (близька) робоча зона обмежується дугою, що описується пальцями зігнутої в лікті руки. Найзручніша робоча зона (дії двома руками) обмежується лініями, проведеними від центра ліктів.

     Устаткування, інструменти, пристрої, заготовки постійного застосування треба розміщувати в полі зору і в нормальній (близькій) робочій зоні. У горизонтальній площині розміщують: ліворуч - те, що беруть лівою рукою, праворуч - те, що беруть правою рукою. Предмети, якими користуються нечасто, кладуть у далекій робочій зоні. Предмети тимчасового застосування тримають у спеціально відведених місцях.

     Організовуючи робоче місце, важливо обрати зручну позу. Робоча поза учня — це правильне положення всіх частин його тіла під час виконання трудового завдання на робочому місці. Вона залежить від характеру виконуваних робіт і оснащення робочого місця. Зручна поза — це поза, при якій, працюючи, можна вільно переміщувати корпус, руки, ноги, голову.

     Отже, раціональна організація робочого місця, правильний режим праці й відпочинку, зручна поза значно поліпшують умови праці, сприяють підвищенню її продуктивності та охороні вашого здоров'я.

     

pdf
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку