Театральна афіша — запрошення у світ театру (5 клас НУШ)

Про матеріал
Презентація "Театральна афіша — запрошення у світ театру" , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття афіши театру, історії виникнення афіші та її призначення. Представлені різні зображення афіш. Дано творче завдання «Афіша», та представлені зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Театральна афіша — запрошення у світ театру

Номер слайду 2

Із чого починається знайомство з театром, його репертуаром і певною виставою? Що може зацікавити нас і запросити відвідати театральну виставу?

Номер слайду 3

Звісно, це афіша! А що таке афіша? Згадаємо! Сам термін «афіша» прийшов до нас із Франції — «affiche» — афіша, оголошення. Афіша — рекламне або довідкове аркушеве видання з інформацією щодо певного культурного заходу (події), призначене для розклеювання. Під терміном «театральна афіша» розуміється оголошення про виставу як у вигляді тексту, так і у вигляді художнього зображення, що доповнюється текстом. Головне завдання театральної афіші — безпосередня передача інформації, яку необхідно донести до глядача.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Уважно роздивіться афіші. Яку інформацію ви можете там побачити?В афіші відображається не тільки назва спектаклю, а й театр, у якому буде проходити вистава, дата і час вистави тощо.

Номер слайду 6

Також дуже важливими вимогами до театральної афіші є великі розміри і доступність великій кількості людей. Сьогодні, коли афішу будь-якого театру можна подивитися в мережі Інтернет, розмір афіші не має такого значення, як раніше, коли афіші театрів розміщували на вуличних театральних тумбах (вони називалися афішними тумбами Морріса).

Номер слайду 7

Для допитливих Афіші, що є прообразом сучасних, з’явилися в Греції приблизно в IV столітті до н. е., у Римі — в І столітті до н. е. Стародавні афіші були двох видів: мальовані та написані. Мальовані афіші вставлялися в рами й вивішувалися біля театральних дверей. Такі інформаційні плакати поділялися на три види: 1) просте зображення сценічної маски (комічної, трагічної, сатиричної, мімічної); 2) зображення всіх масок п’єси, з’єднаних в одній рамі у формі будівлі з колонами і фронтоном; 3) зображення однієї з головних сцен драми. Жан Беро. Афішна тумба Морріса

Номер слайду 8

Як ви вважаєте, чи будуть різнитися афіші для дитячих і дорослих вистав? Чим?Альфонс Муха. Афіша до вистави Вікторьєна Сарду «Жисмонда»

Номер слайду 9

Коли художник працює над афішою, він розуміє, що первинне враження від вистави у глядача починає формуватися заздалегідь, а не з моменту відкриття завіси на сцені. Зацікавити виставою може театральна афіша. І глядачу важливо дізнатися не тільки про назву вистави, а й отримати іншу важливу й цікаву інформацію. Тому афішу можна розглядати як джерело, що містить точну інформацію про репертуар того чи іншого театру, склад його трупи, виконавців даної конкретної вистави.

Номер слайду 10

Для допитливих До кінця XIX століття афіша виконувала ще й роль театральної програми. Афіші одного тиражу (а стало бути, і одного формату) вивішувалися на вулицях. Програми, як окремий жанр, оформилися лише в останнє десятиліття XIX століття.

Номер слайду 11

Подивіться, як різняться афіші до одного спектаклю в різних театрах. Як по-різному розкривають свій задум художники, котрі створюють театральні афіші.

Номер слайду 12

Творче завдання«Афіша». Створюємо афішу до улюбленої вистави. Оберіть улюблену виставу. Пригадайте її головних героїв і героїнь. Продумайте місце розміщення зображення і тексту на афіші (що саме повинно міститися), її кольорове рішення. Техніка виконання довільна, формат А3.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Бажаю приємної творчості та натхнення!Сподобалась презентація, став будь- ласка . Дякую.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Вишинська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Беленчук Альона Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Деревянко Анжелiка Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Наталія Смирнова
    Дуже цікавий та гарний матеріал! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 січня 2023
Переглядів
8595
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку