ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ НА УРОКАХ ПРИРОДОЗНАВСТВА В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

Про матеріал
Успішність і ефективність формування компетентностей молодших школярів залежить від форми і методів організації навчально - виховного процесу. Пріоритетними в цьому се несе стають сучасні педагогічні технології які забезпечують активні форми діяльності учнів, залучають їх до творчого процесу пізнання, дослідження проблем, формування власної думки та самореалізації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ НА УРОКАХ «ПРИРОДОЗНАВСТВО» і «ЯДС» В ПШДоповідач: Натан Катерина Петрівна вчитель Вищої категорії ЧЗОШ № 6,Чернецька Тетяна Василівна вчитель Вищої категорії ЧЗОШ № 6

Номер слайду 2

1 етап: Розминка Організація активної участі учнів в уроці є важливою методичною проблемою. Вона не повинна забирати багато часу, тому учнів бажано залучати до навчально-пізнавальної діяльності з першої хвилини уроку. Для цього початок уроку має бути динамічним, давати учням заряд енергії, бадьорості, діловитості.

Номер слайду 3

2. Обґрунтування навчання : «Дерево запитань»Зацікавлює учнів тим, що в цікавій формі сприяє розвитку пам’яті розширює, закріплює нові знання. Гра «Дерево запитань» проводиться на початку уроку. Запитання добираються і учнями, і вчителем відповідно до теми. На листочках діти пишуть питання, які б вони хотіли б розкрити для себе, до 10 питань.

Номер слайду 4

«Веббінг»Записати в центрі ключове слово, а поряд записати слова, чи фрази, які спадають на думку.

Номер слайду 5

3. Актуалізація: «Кубування»Кубування — це приклад ігрової методики, а також один із методів навчання, що полегшує всебічне розглядання теми. Учні можуть виконувати кубування в парі, потім об'єднатися в групи. Слід провести через кубик слово. Це може бути літературний термін, визначення або якась інша назва. Дуже важливо застосовувати кубування для того, що вже добре відомо учням.

Номер слайду 6

4. Усвідомлення змісту: «Інтернет карта» (давайте познайомимось) .

Номер слайду 7

«Фішбоун»«Фішбоун» (діаграма «риб’ячої кістки» (англ. Fishbone Diagram) – один з найбільш ефективних прийомів, який можна використовувати, коли необхідно встановити причинно-наслідкові зв’язки, здійснити обгрунтований вибір, розвинути навички роботи з інформацією, навчити вирішувати проблеми тощо.

Номер слайду 8

«ІНСЕРТ»«ІНСЕРТ» є простим у застосуванні та дієвим прийомом розвитку критичного мислення. Він допомагає удосконалювати вміння швидко та осмислено читати, а головне – якісно опрацьовувати великі обсяги інформації. Основний принцип полягає у взаємодії з текстами та їх ґрунтовному аналізі, критичному осмисленні нових і глибокій рефлексії до вже здобутих раніше знань.

Номер слайду 9

«V» – Я вже знаю цю інформацію.«+» – Це нові факти для мене.«–» – Я мав іншу думку щодо цього.«?» – Цей матеріал містить щось, чого я не можу зрозуміти / мені потрібні пояснення чи уточнення.

Номер слайду 10

4. Рефлексія, або підбиття підсумків

Номер слайду 11

Сенкан — це форма вільного вірша з п'яти рядків, що синтезує інформацію, яку отримали під час вивчення нового матеріалу. Цей вид роботи використовують як інструмент, щоб спонукати учня до розмірковування над темою. Сенкан — це п'ятирядковий неримований вірш із 11-12 слів. Ставлення (фраза-чотири слова)4 Тема (іменник).1 Опис (два прикметники)2 Дія (три дієслова)3 Перефразування змісту (одне слово)5

Номер слайду 12

«Хайку»«Хайку»  – вірші, в яких висловлюються особисті почуття людини. В хайку гармонійно поєднується робота з поняттям і емоційні відношення до нього.1 рядок       Я бачив когось або щось2 рядок       Якого ?3 рядок       Як ?

Номер слайду 13

Технологія «Незакінчене речення»Мені не сподобалось…4    На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було…1 Урок важливий, тому що…2 Мені сподобалось…3 Від наступного уроку я чекаю…5

Номер слайду 14

ДОСЛІД

Номер слайду 15

Знання і мудрість дарувати дітям,Нести велике світло доброти –Почесне покликання у світіІ радісніше цього не знайти.

Номер слайду 16

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку