Технологія організації оплати праці

Про матеріал
Презентація на тему "Технологія організації оплати праці" з предмету "Бухгалтерський облік"
Перегляд файлу

image


imagežОсновним нормативно-правовим документом, який визначає економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання (далі — підприємства), є Закон України "Про оплату праці" №108/95 - ВР від 24.03.1995 року.

                         image

ž

image

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

ž Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

image

žОсновна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

                             image

žДодаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

image

ž

image

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

 

žМінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).

                               image

image

ž Джерелом коштів на оплату праці працівників госпрозрахункових  підприємств  є  частина  доходу та  інші  кошти,  одержані внаслідок їх господарської діяльності.  

ž Для установ і організацій, що фінансуються з бюджету, — це кошти, які виділяються з відповідних бюджетів, а також частина доходу, одержаного внаслідок господарської діяльності та з інших джерел.

ž imageОб'єднання громадян оплачують працю найманих працівників з коштів, які формуються згідно з їх статутами.

 

imageimageмає пряму залежність від встановленого для відповідного виду праці розміру тарифної ставки та кількості відпрацьованого робочого часу)

žВідрядна(виражає пряму залежність заробітку від кількості та якості виробленої продукції або обсягу виконаних працівниками робіт)

image

žпогодинна, 

žпогодинно-преміальна, 

žвідрядна, 

žвідрядно-преміальна, 

imagežвідрядно-прогресивна, 

žакордна, 

žакордно-преміальна

ž  Умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

ž  Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України, як правило, один раз на рік під час затвердження Державного бюджету України 

ž  Розмір мінімальної заробітної плати переглядається залежно від зростання індексу цін на споживчі товари і тарифів на послуги за угодою сторін колективних переговорів.

image                                             image

ž  imageЗабороняється будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання.

 

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.  Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

ž  для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, — не більше, як 36 годин на тиждень

ž  для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень

 image

ž 

image

Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників, крім працівників із скороченою тривалість робочого часу, скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

ž  У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

 

image

image

ž  9 травня — День Перемоги;

ž  image28 червня — День Конституції України; ž 24 серпня — День незалежності України. ž 7 січня - Різдво Христове;

ž  один день (неділя) - Пасха (Великдень); ž один день (неділя) — Трійця.

 

image

ž  П-12 "Табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати"

ž  П-13 "Табель обліку використання робочого часу"

ž  imageП-14 "Табель обліку використання робочого часу"

ž  П-15 "Список осіб, які працювали в надурочний час"

ž  П-16 "Листок обліку простоїв"

 


image

pdf
Додано
17 березня 2021
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку