Технологія "Шість капелюхів мислення"

Про матеріал
Майстер-клас – це ефективна форма передачі знань і умінь, обміну досвідом навчання і виховання,центральною ланкою якої є демонстрація оригінальних методів освоєння певного змісту та активної ролі всіх учасників заняття.
Перегляд файлу

Технологія «Шість капелюхів мислення»

Шановні колеги, я рада вітати Вас на  майстер – класі, тема якого     «Технологія Шість капелюхів мислення». Для успіху нашої роботи пропоную працювати під таким гаслом:

Зібратися разом – це початок.

Триматися разом – це прогрес.

 Працювати разом – це успіх.

Для того, щоб нам налаштуватися на роботу, отримати заряд позитивної енергії, давайте проведемо розминку « Я- повідомлення». Я називаю своє ім’я, і на першу букву свого імені кажу прикметник.

Перед Вами лежать ялинкові іграшки, прошу написати на них своє очікування від майстер класу, а в кінці ми прикрасимо нашу новорічну ялинку, якщо, звичайно, очікування справдяться. Тож почнемо.

  Сьогодні я хочу поділитися з Вами досвідом роботи за методом відомого британського психолога та спеціаліста з творчого мислення Едвардом де Боно «Шість капелюхів мислення».

  • У основі "Шести капелюхів" лежить ідея паралельного мислення.

(паралельне мислення - це мислення конструктивне, при якому різні точки зору і підходи не стикаються, а співіснують)

kisspng-six-thinking-hats-thought-information-white-hat-six-thinking-hats-5b457f1dea5dc9 Білий капелюх використовується для того, щоб направити увагу на інформацію. У цьому режимі мислення нас цікавлять тільки факти. Ми ставимо питання про те, що ми вже знаємо, яка ще інформація нам потрібна і як нам її отримати.

Зображення:Yellowhat.jpgЖовтий капелюх – наводить на думку про оптимізм. Під жовтим капелюхом учень робить пряме зусилля знайти переваги пропозиції : « Що в цьому гарного?» Навіть якщо ідея нам не подобається, Жовтий капелюшок просить нас знайти в ній гарні сторони. «Які переваги?».

Зображення:Blackhat.jpgЧорний колір нагадує про мантію судді. Чорний означає обережність. Чорний капелюх не дає нам зробити що-небудь небезпечне. Він вказує на ризик і говорить, чому щось може не вийти.

Жовтий та чорний капелюхи беруть слово одночасно. Учні вчаться переконувати, доводити свою думку. Тут доречні такі вправи: дискусія, гра «Добре - погано».

Зображення:Redhat.jpgЧервоний капелюх зв'язаний з почуттями, інтуїцією й емоціями. Коли використовується червоний капелюх, у вас з'являється можливість описати свої почуття й інтуїцію, без будь-яких пояснень. Тут можна виконувати такі вправи: інтерв’ю, група слів, скажи по іншому.

Зображення:Greenhat.jpgЗелений капелюх – капелюх енергії, творчості. Зелений капелюх дозволяє думати про можливості. На цьому етапі роботи доречно використовувати такі вправи:  доповідач – респондент, логічний ланцюжок, передбачення.

Зображення:Bluehat.jpg Синій капелюх він потрібен для того, щоб упорядкувати послідовність застосовуваних капелюхів і підсумувати досягнуте. Тут можна використовувати такі вправи: ситуація, взаємне навчання, інтрига, «Сенкан

Ось перед Вами всі 6 капелюхів, кожен капелюх має свій колір, це метод рольової гри. Одягаючи капелюх на голову, подумки, або може і на справді  ми  будемо мислить так, як вимагає колір капелюха. Це простий і практичний спосіб розділення процесу на 6 етапів за допомогою 6 кольорових капелюшків. Користуючись цим методом на уроках можна застосовувати різні інтерактивні вправи, цей метод розвиває в учнів творче мислення, критичне мислення і толерантність. А зараз ми з Вами дізнаємося, що ховається за кожним капелюшком.

     Послідовність приміряння капелюшків є  такою: перше слово надається білому капелюшку (щоб ознайомитись з інформацією), останнім слід вислухати синій капелюшок та підсумувати роботу.

Щоб нашу роботу розпочати, треба колір капелюшка обрати.

Відповідно до кольору капелюшка ви отримаєте завдання:

Білий капелюшок складає  асоціативний кущ до слів  Новий рік

Червоний капелюшок виконує вправу, яка називається «Група слів».

 За групою слів: зима, свято, подарунки, Новий рік, родина, диво, сніг – скласти  невеликий  текст.

Жовтий і чорний капелюшки працюють в парі жовтий капелюшок пригадує позитивні сторони Нового року, а чорний – негативні. Та на аркушах записують свої твердження.

Зелений капелюх - вправа «Передбачення»

Які нові ідеї, пропозиції, альтернативи  до святкування Нового року?

Синій  капелюшок – складає «Сенкан»

1. Новий рік

2. Який? _________    ___________

3.Що робить? _______  __________    _________

4. Речення з чотирьох слів

 (Для чого Новий рік?)

5. Синонім до слова Новий рік

Заслуховування творчих груп.

Підсумок майстер класу. Релаксація.

А зараз, скажіть чи справдилися ваші очікування від майстер – класу ?

 Дуже приємно, що ви оцінили  майстер – клас. Якщо метод сподобався, використовуйте його, направляйте дітей, вчіть їх мислити, бачити у звичайних речах незвичайне і вони обов’язково знайдуть себе та свої власні ідеї.

Дякую за увагу!

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Майстер-класи
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
1001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку