Текст-роздум "Розмноження лілій"

Про матеріал

Матеріал можна використати при вивченні теми "Вегетативне розмноження рослин", "Декоративні рослини та їх значення для людини" тощо.

Також можна використати як рекомендації для проведення домашнього досліду

Перегляд файлу

 

Лілії – одні із спогадів дитинства. Тоді на подвір'ї росли простенькі червоні. Вони ще так смішно вимазували нас, дітлахів, своїм пилком. А в бабусі в Полтавській області були ще й тигрові – рожеві та жовті. На стеблі тигрових лілій було багато цибулинок-діток, які вкорінювалися. Я з року в рік набирала цибулинок, привозила на Дніпропетровщину і майже даремно намагалася виростити бодай щось… Засуха, спека нищила тендітні рослинки. Та батьки-агрономи порадили висіяти бульбочки в горщик, поставити в затінку та поливати. О! Справа зрушилася з місця. В нас на садибі забуяли нові квіти.

 

Будова рослини.

Лілії – багаторічні трав'янисті цибулинні рослини із родини лілійних.

Я використала фото з мережі Інтернет. Так що буду користуватися їхньою нумерацією. 1 – повітряні цибулинки, 2 – пазухи листків, 3 – стебло, 4 – над цибулинні стеблові дітки, 5 – цибулина, 6 – основна коренева система, 7 – надцибулинне коріння.

Строение растения лилии

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Фото з Інтернету)

 

Розмноження лілій

Незабаром весна. Вже пробиваються перші тендітні паростки тюльпанів, крокуси ось-ось розквітнуть. А лілії ще дрімають… А саме зараз час подумати про їх розмноження.

Найпростіший спосіб розмноження лілій – поділ 3-4-річних кущів. Найкраще ділити та висаджувати кущі в кінці серпня – на початку вересня. Цибулини лілій заглиблюються в ґрунт, тому викопувати потрібно обережно, бажано після дощу або рясно поливши заздалегідь. На відміну від цибулин тюльпанів чи нарцисів, ці цибулини не покриті захисними лусочками, дуже тендітні, можна помітити молоді корінці. Так що після викопування цибулини потрібно якомога швидше посадити на нове місце. За потреби цибулини можна добре зволожити, запакувати та посадити через деякий час.

Я одного року пересаджувала рослини після рясного дощу, невдало потягнула за стебло і… за мить на землі розсипалися всі луски із цибулини. Прикро було до сліз! Я зібрала всі луски (приблизно 50), залишки цибулини, промила спочатку під проточною водою, потім – в слабкому розчині перманганату калію. В квітковий ящик насипала готову ґрунтосуміш, обережно розклала луски «хвостиками» вгору, полила тим же розчином марганцівки. Ящик помістила в поліетиленовий пакет і поставила на подвір’ї в затінку. Періодично поливала та провітрювала. В це важко повірити, та через 4 тижні всі луски утворили калюс, а через деякий час і цибулинку! Жодна рослинка не загинула! Зате потім виникла проблема: куди діти всі рослинки?! Роздавала, кому могла…

На базарах влітку, в самий розпал цвітіння, можна побачити багато рослин з квітами. Люди купують, саджають – саме головне, ці рослини потрібно дуже добре поливати, щоб не допустити пересихання ґрунту.

На стеблах тигрових лілій з'являються повітряні цибулинки – чудовий посадковий матеріал. Можна дозволити лілії розмножуватись самосівом, а можна зробити борозенки, розкласти бульбочки, загорнути землею та поливати. Через 3-4 тижні з'являться перші листочки. До кінця сезону виросте декілька листочків. Навесні ці рослинки корінням випирає із ґрунту, то їх варто підсипати землею.

Це способи загальноприйняті та відносно прості. Але ж ми не шукаємо простих шляхів… Років з п'ятнадцять тому вперше прочитала про розмноження лілій цибулинними лусочками. З того часу не втомлююсь це робити. Це те саме, що виростити велику гарну рослину з насінини… Спочатку маленьке та тендітне перетворюється на красеня. Ось так і з лусочками… Сіренькі непоказні шматочки через деякий час стають розкішними рослинами.

Виявляється, окрема лусочка рослини має здатність формувати нові цибулини. Якщо необхідно швидко розмножити сорт, з однієї цибулини можна отримати до 100 нових рослин. Навесні рослини знаходяться в стані біологічної активності, в них велике прагнення вижити та дати потомство і цим може скористатися людина.

Багато із господинь нині виписують цибулини лілій через різні агенції. Виписані цибулини дійсно кращі, ніж куповані на базарі. Зазвичай, вони краще квітують, менш схильні до хвороб, але більш примхливі до умов вирощування, не витримують ні найменшого відхилення в агротехніці. Ці цибулини оброблені фунгіцидами (речовинами, які пригнічують розвиток хвороб), їх присилають в поліетиленовому пакеті. Раніше пакет з цибулинами був заповнений торф’яною крихтою. А зараз – ні. Перед роботою слід вдягнути гумові рукавички!

Із кожної цибулини можна відокремити 10-15 зовнішніх лусочок, я відбираю 5 найбільших, потім поміщаю у поліетиленовий пакет, в якому прислали цибулину. Із півночі Сумської області колега спеціально для мене призводить пакетик моху. Саме в ньому я і проводжу проростання лусочок. Вміст пакету потрібно зволожити, але не перестарайтесь – надмірне зволоження може призвести до загнивання лусочок.  Пакет необхідно зав’язати та помістити у темне місце на 6 тижнів за температури 22-25ºС, на 4 тижні за температури 17-18ºС. Я пакет із лусочками зберігаю в коробці з-під взуття на кухонній шафі. Періодично треба пакет оглядати, при перших ознаках появи плісняви лусочки треба промити в рожевому розчині перманганату калію. Але я декілька років таким чином розмножую лілії, та загнивання не було жодного разу – видно фунгіцид доволі сильний. Ось для чого потрібні гумові рукавички!

Через деякий час в основі лусочок з’являється наплив – калюс. А невдовзі утворюються маленькі цибулинки. Тепер їх можна висаджувати, але ні в якому разі не в відкритий ґрунт! Адже ці молоді рослинки ще зовсім слабенькі, вони не витримають літньої спеки. Краще посадити в довгі квіткові ящички, заповнені поживною, пухкою землесумішшю та винести їх на подвір’я. Ящички доцільно накрити зверху поліетиленовою плівкою для збереження вологи. Плівку необхідно періодично знімати для провітрювання.

Восени молоді підрослі рослини вже можна висадити на постійне місце в квітнику, а на зиму вкрити опалим листям або соломою. Окремі екземпляри квітують вже наступного року, в них на стеблі лише по одній квітці. Але більшість зацвітає через рік.

Вже більше десяти років я цим займаюсь. Іноді фотографую процес. Пропоную вам декілька світлин, які ілюструють мою розповідь.

При вирощуванні рослин нас іноді спіткають невдачі, але ніколи не слід опускати руки. За невдачами ідуть успіхи та досягнення. Нехай вам щастить!

doc
Додано
11 липня 2018
Переглядів
1134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку