Текст "Сервіс Google Keep"

Про матеріал

Стаття присвячена одному із популярних Google-сервісів - нотатнику Keep. За його допомогою можна створювати нотатки, ділитися ними, доповнювати, змінювати тощо.

Стане в нагодні вчителям різних предметів.

Перегляд файлу

Сервіс Google Keep

В своїй професійній діяльності вчитель використовує багато інструментів. З часом їх арсенал майже не змінюється, все менше нового ми привносимо в свою діяльність. Але час не стоїть на місці: ручка та олівець замінюються комп’ютером та клавіатурою. А замість традиційної класної кімнати вже на часі он-лайн курси. 

Інтернет давно ввійшов наше життя. Практично всі користувачі, працюючи в мережі, залишають закладки в браузері, щоб за необхідності швидко перейти на потрібний ресурс. Все добре до певного часу… Навесні в нашому місті сталася технологічна аварія - майже два тижні не було електроенергії. Не говорячи вже про побутові труднощі, виникла велика проблема з роботою… По-перше, неможливість працювати з документами на власному комп’ютері. А по-друге, всі закладки виявилися незатребуваними. І якщо доступ до мережі в мене був майже постійний – на роботі, то закладками я користуватись не могла…

Проблема з документами вирішується просто: зараз є декілька хмарних сховищ, розміщуючи на яких файли, можна працювати з будь-якого комп’ютера. Єдине – витрачається час на перенесення документів. Так як ми працюємо в Google-середовищі, то і використовуємо Google-Drive, тобто гугл-диск.

Але зараз я хочу розповісти про один із сервісів Google – Keep, який надає можливість зберігати наші закладки та використовувати їх з будь-якого пристрою.

Сервіс виглядає як набір кольорових нотаток, в яких може знаходитись текст, посилання, малюнки, списки тощо. Можна виставити нагадування. Якщо ваша електронна скринька синхронізована з вашим телефоном, в певний час прийде нагадування про подію. Також можна надати спільний доступ до своїх нотаток для роботи з колегами. 

Сервіс Google Keep дуже зручний для зберігання он-лайн потрібних нотаток. Це щось на кшталт закладок в браузері. Адже свій комп’ютер ви не зможете переносити із собою. А Google Keep завжди з вами, варто лише пам’ятати свою електронну адресу.

За замовчування іконка серед Google-сервісів Keep відсутня. Для початку роботи її  варто встановити. Для цього заходимо у свій акаунт, відкриваємо сервіси, натискаємо «Інші продукти від Google» та шукаємо Google Keep (слайд 1).

При першому переході на сервіс нам запропонують Додати ярлик. Погоджуйтесь, і тоді ярлик Keep’а завжди буде присутнім в ваших сервісах (слайд 2).

Інтерфейс сервісу – інтуїтивно зрозумілий. Потрібно назвати свою нотатку, а потім в поле додавати посилання на ті електронні ресурси, які вам потрібні. Наприклад, у своїй роботі ми часто користуємось нормативними документами. От я створили нотатку, яку назвала «Офіційні джерела», та послідовно внесла посилання на сайти МОН, ДОІППО, районного відділу освіти (слайд 2). В нотатку «Преса» я внесла посилання на видавничу групу «Основа», журнал «Колосок», газету «Сільський вісник». Працюючи над певною проблемою, ви можете створювати нотатки та додавати посилання на електронні ресурси з цікавими та корисними матеріалами. Окрім того, більшість із нас має своє захоплення, хобі. По краплинкам збираєш матеріал, наприклад, по декупажу, створюєш закладки… А потім – бах! – і перевстановлюють операційну систему! В більшості випадків всі закладки потрібно відшукувати заново. Перед останнім перезавантажуванням своєї системи я зробили величезний архів, який містить нотатки «Рукоділля. Спиці. Плаття», «Рукоділля. Гачок. Серветки», «Рукоділля. Орігами» тощо. І в будь-який час зовсім легко відшукати необхідний ресурс.

Можна ввімкнути нагадування, вибрати певний термін та час  для повідомлення (слайд 3, 1).

Вашими нотатками можна ділитися (слайд 3, 2). 

Нотатки можна «пофарбувати» в будь-який колір. Наприклад, для навчання – зелені, рукоділля – сині, кухня – червоні (слайд 3, 3).

Нотатки можна відправити в архів (слайд 3, 4).

Якщо натиснути на три крапочки «Більше», то нотатку можна видалити (слайд 3, 5).

Цікава нотатка у вигляді списку: події записуються послідовно, виконану подію можна перекреслити (слайд 4).

На п’ятому слайді показані нотатки із наданим доступом. В режимі редагування потрібно ввести електронні адреси тих, з ким ви хочете поділитися. Їхні аватарки з’являться в відредагованій нотатці. Також наведений приклад нотатки з адресою.

Для полегшення пошуку нотаток (а настане час, коли їх буде багато)  використовують мітки. Наприклад, мітками можуть бути слова: задачі, тести, 5 клас, органічна хімія тощо. Під однією міткою знаходяться різні нотатки, але існує деяка категорія, яка ці нотатки об’єднує.

Під час роботи над статтею переглядала електронні ресурси про Google Keep. Замість того, щоб робити закладки в браузері, створили нотатку, якою і поділилася.

Але при всій корисності сервісу, існує один недолік: з нотатками можуть працювати лише зареєстровані в Google користувачі. Експериментувала з різними поштами: листи приходять, але відкриваючись, перенаправляють на існуючий акаунт в Google. Також неможливо вбудувати нотатку до інших ресурсів: форумів, чатів, тощо.

 

Ми все життя навчаємось… Але технології ідуть вперед швидше, ніж ми можемо їх вивчити та використати. Безперечно, варто звертати увагу на те, що ми дійсно використаємо в своїй роботі. Сервіс Google Keep один із таких корисних інструментів.

 

 

docx
Додано
11 липня 2018
Переглядів
4457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку