Тексти для списування та диктанти з безпеки життєдіяльності для учнів початкової школи

Про матеріал

Підібраний матеріал має практичну спрямованість. Він дасть можливість вчителю обирати тексти відповідно до вікових особливостей учнів. Тексти для списування та диктанти стануть доброю знахідкою в роботі вчителя з розвитку зв'язного мовлення школярів, вироблення правописних навичок і збагачення активного словника, поєднає роботу над формуванням орфографічних і граматичних умінь та навичок. Матеріал сприятиме розвитку корисних звичок, запам'ятовуванню пересторог, зосередженості, уваги, формуватиме позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя. Діти дізнаються, що треба знати й робити, щоб вирости здоровим і сильним, отримають поради, як правильно організувати свою роботу та відпочинок.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Тексти

для списування та диктанти

з безпеки життєдіяльності

для учнів початкової школи

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

І. Анотація

ІІ. Основна частина

1. Попередження травматизму в школі

- У школі – без травм

- Попередження травматизму в школі

2.  Небезпечні хвороби

- Що таке СНІД?

- СНІД

- СНІД

- Гепатит

- Вірусний гепатит

- Гепатит

- Обережно, сказ!

- Обережно, сказ!

- Бережіться лептоспірозу!

- Увага: лептоспіроз!

- Про дифтерію

- Як захистити себе від дифтерії

- Холера – поруч!

- Холера 

- Туберкульоз – заразна хвороба

- Про туберкульоз

- Обережно, кір!

- Кір – інфекційне захворювання

- Обережно: грип !

- Що таке грип

3. Правила дорожнього руху

- Безпечна вулиця

- Ти – пішохід

 - Залізничний транспорт

4. Стихійні лиха

  - Увага: землетрус!

- Обережно, повінь!

- Гроза

  - Як поводитися під час грози

5. Пожежна безпека

- Вогонь – не іграшка!

- Пожежна безпека

- Вогонь добрий - вогонь злий

- Обережно, газ!

6. Безпека в побуті

- Безпека в побуті                                                                                               - Як уникнути ураження електричним струмом                                              - Увага: електричний струм!

7. Наодинці вдома

- Безпечні місця для розваг

- Правила поведінки з незнайомцями

8. Правила поведінки біля води та на льоду

- Небезпека на льоду

- Небезпека від води

- Відпочинок біля водоймищ

- Небезпека на воді

9. Небезпечні тварини

- Бездомні тварини

- Зустріч з незнайомим собакою

10. Профілактика отруєнь рослинами, ягодами, грибами

- Профілактика отруєнь рослинами

- Відрізняй отруйні рослини

- Небезпека отруєння ягодами і грибами

- Обережно, гриби!

- Профілактика отруєнь грибами

- Про гриби

11. Безпечний відпочинок

- Найкращий відпочинок

- Ой, як гарно на річці!

- Найкращий відпочинок

12. Правила долікарської допомоги при обмороженні та сонячному ударі    

       - Сонячний або тепловий удар

         - Обмороження

13. Вибухонебезпечні предмети

- Вибухонебезпечні предмети

- Ці небезпечні петарди…

14. Музикотерапія

- Лікування музикою

- Музика лікує душу і тіло

- Терапія музикою

15 Булінг у шкільному середовищі

  • Булінг — зло
  • Насильство, що це таке?
  • Навчіться  казати «Ні!»
  • Рекомендації учням щодо уникнення булінгу
  • Що таке Кібербулінгу?
  • Притча про жорстокість
  • Притча про Скріпочку
  • Ми рівні у своїх правах

ІІІ. Література

 

 

Анотація

  

 Скрізь, де є життя, існує небезпека

                                                                                                           Томас Емерсон

 

          Діти - майбутнє нації, тому їх життя, здоров'я повинно стати чи не найголовнішим об'єктом піклування як суспільства, так і держави.              

Збірка текстів для списування та диктанти з безпеки життєдіяльності  спрямована на розширення знань учнів про правила дорожнього руху, правила поведінки в транспорті, на льоду, на воді, поводження з електроприладами, з піротехнічними та вибухонебезпечними предметами, правилами та профілактикою отруєння грибами, рослинами. 

Підібраний  матеріал має практичну спрямованість. Він дасть можливість вчителю обирати тексти відповідно до вікових особливостей учнів. Тексти для списування та диктанти  стануть доброю знахідкою в роботі вчителя з розвитку зв'язного мовлення школярів, вироблення правописних навичок і збагачення активного словника, поєднає роботу над  формуванням орфографічних і граматичних умінь та навичок. Матеріал сприятиме розвитку корисних звичок, запам’ятовуванню пересторог,  зосередженості,  уваги, формуватиме позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя.  Діти дізнаються, що треба знати й робити, щоб вирости здоровим і сильним, отримають поради, як правильно організувати свою роботу та відпочинок.

Наданий матеріал рекомендовано для вчителів початкових класів, класних керівників, учителів основ здоров’я та вчителів української мови.

 

 

 

 

                                                                    

 

 

1. ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТРАВМАТИЗМУ В ШКОЛІ

У школі – без травм

Травми дуже часто забирають життя дітей. Вони трапляються на уроках, перервах.

Олівці, ручки, кнопки, косинці, ножиці можуть заподіяти травми. Контакт з  розетками, дротами може призвести до нещасного випадку.

Під час перерв причиною травм можуть стати кидання гострих речей, заняття на майданчику без учителя.

 (44 слова)

Попередження травматизму в школі

Недисциплінованих учнів, школярів, які не дотримуються правил поведінки, небезпека може підстерігати будь-де. Ви можете впасти, забитися, або завдати шкоди оточуючим. 

Щоб цього не трапилося, дотримуйтеся правил поведінки на перерві, в їдальні, на шкільному подвір’ї, а також на уроках трудового навчання та фізичної культури. 

Нерідко до травм приводять і з’ясування стосунків за допомогою кулаків. Це може призвести до серйозних травм. А хіба багато глузду у таких «жартах», як несподівані стусани та поштовхи у спину, удари по голові портфелем? Такі пустощі можуть завдати багато неприємностей та нашкодити здоров’ю.

(87слів).

2. НЕБЕЗПЕЧНІ ХВОРОБИ

Що таке СНІД?

СНІД – інфекційна хвороба, смертельна для людини. 
Заразитись СНІДом можна через кров. Вірус СНІДу із зараженою кров’ю може проникнути в організм через пошкоджену шкіру чи слизову оболонку. Тому небезпечно гратися медичними голками, брудними бинтами й шприцами. Адже на них можуть бути крапельки зараженої крові. Проте за звичайних умов не можна захворіти на СНІД. Можна спілкуватися з тими, кого вразив вірус СНІДу, давати їм свої книжки і навіть купатися з ними в одному басейні. 

Кожна людина має знати всі засоби профілактики СНІДу і ретельно дотримуватися їх у повсякденному житті. 

(87 слів)

СНІД

СНІД – смертельна хвороба. Вірус проникає у кров і знищує дуже важливу групу білих кров’яних тілець.

Хвороба розвивається повільно. Спочатку спостерігаються підйоми температури, зменшення ваги, потім – запалення легень, зараження крові або пухлина. При звичайних способах спілкування здорових та хворих людей зараження не відбувається. Одним із шляхів зараження є передача вірусу через шприці та голки.

(52 слова)

СНІД

СНІД - це смертельне захворювання.  Збудник хвороби передається тільки від людини людині. У світі нараховується сотні тисяч хворих на СНІД.   Разом з тим не треба боятись заражених дітей. Їх треба жаліти та захищати від тих дітлахів, котрі їх ображають.

Вчені багатьох країн шукають засоби боротьби з цим

захворюванням. СНІД - дуже небезпечна хвороба, яка вражає дорослих та дітей. Один з трьох шляхів зараження - через кров, коли проколюється шкіра чи слизова оболонка. Ось чому не слід гратися із медичними голками чи бинтами, що були вже використані. Адже на них можуть зберігатися краплі зараженої крові. Ліків, що зцілюють від СНІДу, поки що немає.

(98 слів)

СНІД

СНІД — це смертельне захворювання. Збудник хвороби передається тільки від людини людині.

СНІД поширився на всі континенти та держави світу. Загальна кількість хворих на земній кулі вже перевищує півмільйона осіб. 

Ти не можеш захворіти, просто спілкуючись з тими, кого вразив вірус, або ж навіть торкаючись хворого на СНІД. Ти можеш спокійно давати їм свої книжки, зошити й навіть купатись з ними в одному басейні. Не треба боятись заражених дітей. Їх треба жаліти та захищати від тих дітлахів, котрі їх ображають.

Ліків, які спроможні вилікувати це захворювання, досі ще немає. Не знайдена вакцина, яка б захистила людину від зараження.  Близько 20 тисяч вчених та лікарів ведуть пошуки засобів лікування та профілактики СНІДу.

(109 слів)

Гепатит

Гепатит - інфекційне захворювання, яке вражає печінку людини. Причиною зараження буває вода, харчові продукти. Але є всі підстави вважати, що найчастіше вірус інфекційного гепатиту потрапляє в організм у разі порушення елементарних правил особистої гігієни. Його ще

називають хворобою брудних рук. Хвора людина відчуває слабкість, зниження апетиту, головний біль, нездужання.

Своєчасне звернення до лікаря дозволяє провести необхідне лікування.

(56 слів)

Вірусний гепатит

Хвороба Боткіна – тяжке інфекційне захворювання, яке вражає печінку. Джерелом зараження є хвора людина, брудні руки, немиті овочі та фрукти, некип’ячене молоко, вода.

Зараження може передаватися й через кашель та чхання від хворого до здорової людини. Спочатку у хворих буває недомагання, слабкість, гіркий смак у роті, втрата апетиту, нудота, а іноді й блювання. Буває підвищення температури й ознаки грипу.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Пийте молоко та воду у кип’яченому вигляді.

(70 слів)

Гепатит

Інфекційний гепатит - жовтяниця - захворювання, яке вражає печінку людини. Джерелом інфекції є хворі люди. Причиною зараження буває вода, харчові продукти. Але є всі підстави вважати, що найчастіше вірус потрапляє в організм у разі порушення елементарних правил особистої гігієни. Його ще називають хворобою брудних рук .

Хвороба починається дуже різноманітно, маскуючись під інші захворювання. У її розпалі хворі скаржаться на кволість, головний біль, зниження апетиту, болі в правому  підребер’ї.

Своєчасне й правильне лікування дуже важливе для одужання від гепатиту. Хворий одужує повільно,  іноді протягом року. Тому весь час його повинен спостерігати лікар.

(88 слів)

Обережно, сказ!

Сказ – інфекційне захворювання, яке перебігає з ураженням центральної нервової системи й неминуче закінчується смертю. 
Збудником сказу є вірус, який живе й розмножується в головному мозку, слинних залозах хворої тварини. 

Вірус передається людині не тільки через укуси, ослинення, але й під час контакту з хворою твариною. Після укусу або інших пошкоджень, нанесених тваринами, необхідно ретельно промити місце укусу водою з милом, що сприяє знищенню вірусу й вимиванню його з рани. Краї рани необхідно змазати йодом і негайно звернутися до лікаря. 

(78 слів)

Обережно, сказ!

Сказ — гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини, що протікає з важким ураженням нервової системи і закінчується смертельним результатом.

Будь-яка теплокровна тварина може захворіти на сказ і заразити людину, навіть їжачок і нешкідливий хом'ячок. Не можна назвати сказ поширеним захворюванням, він виникає спонтанно. Буває, що це пояснюється зростанням популяції якої-небудь тварини - носія сказу. Особливо небезпечні хворі вовки та лисиці, спалах хвороби серед яких може легко перекинутися на людей.

(72 слова)

Бережіться лептоспірозу!

Лептоспіроз - гостре інфекційне захворювання. Ним хворіють сільськогосподарські тварини, хутрові звірі, гризуни, собаки. У містах основним носієм інфекції є пацюки. 

В організм людини хвороба потрапляє через ранки на шкірі та при вживанні забрудненої води, продуктів харчування. 

Прихований період хвороби триває від семи до дванадцяти днів. У хворого на лептоспіроз підвищується температура до 38-40 градусів, з'являється різка слабкість, ломота в усьому тілі, біль у крижах, суглобах, м'язах, нерідко виникає нудота й блювання. М'язовий біль настільки сильний, що хворий інколи насилу рухається. 

При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою, хвороба нерідко приводить до смерті. 

Лептоспіроз від людини до людини не передається. Найбільша кількість хворих на лептоспіроз реєструється влітку, коли люди займаються риболовлею, полюванням, купаються у відкритих водоймах. 

(114 слів)

Увага: лептоспіроз!

У літню спеку часто виникає бажання скупатися в річці, ставку, озері.

Вода може бути забруднена сечею мишевидних гризунів. Через таку воду передається захворювання – лептоспіроз.

Ознаки захворювання: висока температура, головний біль, біль у суглобах та м’язах, нудота та блювання.

Виконуйте такі правила: мийте руки перед їжею з милом, пийте тільки кип’ячену воду та молоко, не купайтеся у водоймах , котрі забруднюються тваринами, знищуйте мишей та сірих щурів.

(65 слів)

Про дифтерію

Дифтерія – тяжке заразне захворювання. Від неї вмирали тисячі дітей. Але вчені навчилися попереджувати дифтерію. Треба обов’язково робити щеплення. Боятися щеплень не треба. Це зовсім не боляче!

 При щепленні діти не захворіють.  Якщо заболіло горло, піднялася температура або просто погане самопочуття –  негайно викликайте лікаря.

(43 слова)

Як захистити себе від дифтерії

Дифтерія - тяжке інфекційне захворювання. Збудником є мікроб - дифтерійна паличка. При дифтерії виникає запалення дихальних шляхів. Джерелом інфекції є хвора людина. Дифтерія розповсюджується при кашлі, чханні, розмові, а також через забруднений посуд, рушники, іграшки.

Основним засобом попередження дифтерії є профілактичні щеплення. В день проведення вакцинації дітей та дорослих обов’язково має оглянути лікар.

Своєчасно отримані профілактичні щеплення захистять вас від дифтерії!

(60 слів)

Холера – поруч!

Холера – гостре кишкове захворювання. Джерелом інфекції служить тільки людина. Збудник холери потрапляє тільки через рот.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Мийте овочі та фрукти. Не пийте сирої води. Не займайтеся самолікуванням.

Бережіть своє здоров’я!

(33 слова)

Холера

Холера - це інфекційне захворювання, яке вражає кишечник і нирки. Спосіб передачі хвороби -  через воду, заражену їжу.

Найбільш важко холеру переносять діти. Все тому, що їхній організм ще не навчився справлятися з невластивою втратою рідини.

Найкраща профілактика холери - це особиста гігієна. При найменших симптомах (діарея, блювота, больові відчуття, швидке  зневоднення організму, судоми м’язів), слід негайно звернутися до лікарні за кваліфікованою допомогою.

(60 слів)

Туберкульоз – заразна хвороба

Туберкульоз - інфекційне захворювання. Заражаються туберкульозом частіше від хворих людей, рідше від тварин, наприклад,  через молоко хворої на туберкульоз корови.

Щоб запобігти туберкульозу, необхідно зміцнювати своє здоров’я, загартувати організм. Кожна людина після 15 років повинна періодично проходити флюорографію.

Дуже важливо своєчасно звернутися до лікаря при недомаганні, не займатися самолікуванням.

(48 слів)

Про туберкульоз

Туберкульоз – інфекційна хвороба. Туберкульозні бактерії є всюди. Коли хворий чхає або кашляє, в повітря потрапляє величезна кількість

бактерій. Щоб заразитися достатньо вдихнути в себе це повітря. Бактерії можуть залишатися в повітрі годинами. Тому від туберкульозу ніхто не захищений.

Туберкульоз вражає будь-який орган, частіше легені. Лікування цього захворювання дуже тривале.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Мийте овочі та фрукти. Не користуйтесь загальним посудом.

Більше всього хворих серед курців та наркоманів.

Робіть щеплення. Загартовуйте організм!

(71 слово)

Обережно, кір!

Кір – гостре інфекційне захворювання, яке легко та швидко передається повітряно-крапельним шляхом. Захворювання розпочинається з підвищення температури тіла, з’являється нежить, сухий кашель, кон’юнктивіт, починається період висипань. Він небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку.

 На вірус кору не діють жодні медикаменти. Єдиний метод попередити захворювання – це вакцинація.

При появі перших симптомів (підвищення температури тіла, біль в горлі, нежить, кашель),  залишатись вдома та звернутись до свого сімейного  лікаря, для отримання кваліфікованої допомоги та встановлення діагнозу.

Давайте будемо відповідальними за власне здоров’я та здоров’я оточуючих!

(85 слів)

Кір – інфекційне захворювання

Кір – це надзвичайно заразне гостре ­вірусне інфекційне захворювання. Джерелом збудника інфекції є хвора на кір людина. Зараження відбувається через вдихання повітря найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.

Початок захворювання гострий. У період захворювання починається висока температура, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту і слабкість. Потім з’являється сухий кашель, кон’юктивіт, сльозотеча. Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною ­застудою чи грипом. На другий-третій день хвороби  з’являються рожеві крапкові висипання. Основним способом профілактики цієї інфекції є вакцинація.

При  перших симптомах захворювання негайно звертайтеся до лікаря!

(82 слова)

Обережно: грип !

Грип - заразна хвороба. У хворого на грип висока температура, кашель, нежить, біль у горлі, головний біль. 

Сильний організм може протистояти цій хворобі. Дуже корисно для здоров'я робити зарядку, загартовуватися, вживати цибулю, часник, червоний пекучий перець, а також капусту, чорну смородину, малину, лимон,  шипшину, болгарський перець. 

Щоб не захворіти, краще заздалегідь робити щеплення проти грипу і змащувати ніс оксоліновою маззю. Потрібно дотримуватися правил особистої гігієни: частіше мити руки, провітрювати  кімнати, більше бувати на свіжому повітрі. 

При контакті з хворими людьми потрібно носити медичну маску. Маски потрібно щодня прати і прасувати з двох сторін. 

При перших ознаках грипу потрібно залишатися вдома і викликати лікаря.

(102 слова)

Що таке грип

Грип – заразне захворювання. Воно легко передається від хворої людини до здорової під час кашлю та чхання.

Щоб не захворіти грипом, не ходіть у гості до хворих товаришів. Не користуйтесь речами та іграшками хворого. Якщо ви почуваєте себе погано, лягайте у ліжко і викликайте лікаря.

(44 слова)

3. ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ

  • Переходь дорогу лише у дозволених місцях. Спочатку подивись

ліворуч, посередині дороги – праворуч.

 (12 сл.)

  • Кожна вулиця має проїзну частину для руху транспорта. Це – дорога.

Пішоходи ходять узбіччям або тротуарами.

 (15 сл.)

  • Правила дорожнього руху – це дорожна грамота. Володіти нею повинні всі. Незнання або невміння дотримуватись цих правил, призводить до втрати не тільки здоров’я, але й життя.

(25 сл.)

Безпечна вулиця

Ось наша вулиця. Ходити вулицями села треба обережно. Іти тільки по тротуару. Не виходь на проїжджу частину дороги. Переходь вулицю

тільки по пішохідних переходах.

(24 слова)

Ти – пішохід

Дорогу до школи вибирай найбільш безпечну, на маршруті якої потрібно рідше переходити вулицю чи дорогу. Ти виходиш на вулицю – подивись спочатку наліво, потім направо, щоб безпечно перейти дорогу.

Коли йдеш вулицями міста, будь обачним! Не поспішай! Йди лише по тротуару. Необхідно йти по правому боці тротуару. Проходячи мимо воріт, будь особливо обережним! З воріт може виїжджати автомобіль. Обережно проходь повз автомобіль, що зупинився. Пасажири можуть різко відчинити його двері та вдарити тебе.

(71 слово)

Залізничний транспорт

Щоб не стати жертвою залізничного транспорту, пішоходам слід

дотримуватись елементарних правил безпеки. При русі уздовж залізничної колії не підходьте ближче 5 метрів  до крайньої рейки; на електрифікованих ділянках не торкайтеся до лежачого на землі електроду (тримайтеся від них на відстані).

Переходьте залізничні колії тільки у встановлених місцях, користуючись при цьому залізничними мостами, тунелями, переходами! Не підлазьте під вагони і не перелазьте через автозчеплення.

(62 слова)

4. СТИХІЙНІ ЛИХА

Увага: землетрус!

Як поводитися при землетрусі, що почався? Найголовніше не піддаватись паніці і захистити себе в будинку від всіляких уламків, важких предметів, скла і т.д. Землетруси силою понад 5 балів – небезпечні. Ознаки такого землетрусу – осипається штукатурка, розгойдуються люстри, падає посуд. Від моменту, коли ви відчули перші поштовхи, до коливань, що небезпечні для будівель, у вас є 15 – 20 сек.

Пам’ятайте, що при землетрусі, паніка і страх – найважливіші чинники небезпеки. У школі діти повинні вміти ховатися під партами, під столом, накривати голову руками. Небезпечні також сходи і вихідні двері.

(86 слів)

Обережно, повінь!

Повінь – це розлиття річки при розтаванні снігу, льоду або від тривалих дощів і злив.Найчастіше повені бувають у тих селах і містах, які розміщені на берегах річок. Під час повені рівень води може піднятись на значну висоту. Людей евакуюють у безпечні місця. Про евакуацію попередньо оповіщують. Передусім піклуються про дітей.

Пам’ятай, щоб не постраждати, будь уважним і обережним. Чітко

виконуй вказівки дорослих!

 (62 сл.)

Гроза

Під час грози не ховайся під високими деревами. Не підходь до металевих споруд. Не купайся у відкритій водоймі. Не шукай захисту в копиці сіна. Знайди захищене місце (приміщення або заглибину). У приміщенні вимкни всі електроприлади та щільно закрий вікна, фрамуги, кватирки.

(41 сл.)

Як поводитися під час грози

Якщо ти знаходишся вдома, закрий усі вікна й двері та вимкни

електроприлади. Коли перебуваєш надворі,  негайно йди додому, або в будь-

яке приміщення.

В лісі не ховайся під високими або поодинокими деревами, вони притягують блискавку.  Найкраща схованка - невисокі дерева та кущі.

Уполі не лягай на мокру землю, не заривайся в скирту. Якщо ти знаходишся у воді, то негайно вийди на берег.

(62 слова)

 

5. ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Небезпека від вогню

  • Вогонь добрий помічник людини. Однак пустощі з вогнем

небезпечні. Під час пожеж гинуть люди.

(14 слів)

  • Вогонь - друг, вогонь - ворог. Він завжди потрібний людині. Сила

вогню дуже велика: її використовують для запуску ракет, у доменних

печах, у побуті.

Але вогонь буває злим і страшним: призводить до матеріальних

збитків і навіть до загибелі людей.

 (37 слів)

  • Вогонь може завдати людині болючих травм у вигляді опіків. Шкіра

починає червоніти, з’являється пухир, який з часом лопається,

спричиняючи нестерпний біль. Така рана довго не заживає.

 (26 слів)

  • Вогонь буває злим і страшним. Якщо в квартирі спалахнула пожежа

і вона невелика, її можна загасити самому – залити водою чи накинути

ковдру. Якщо вогонь не згас - подзвоніть у пожежну службу.

Головне - не панікувати.

(33 слова)

Вогонь – не іграшка!

Вогонь – не іграшка. Пожежа – це велике нещастя. Не пустуй з вогнем!

 У разі появи диму та вогню одразу повідом дорослих. Викликати пожежників треба за  телефоном «101».

 (26 слів)

Пожежна безпека

У разі виникнення лісової пожежі гине велика кількість тварин та птахів, вигоряють величезні плантації лісів. Згарище не заростає багато років.

Причиною лісової пожежі може бути як недбало загашене вогнище, так і

кинутий недопалок сигарети.

Слід пам’ятати, що при розведенні вогнища кострище обкопують, а при погашенні заливають водою та засипають землею, упевнившись, що не

залишилось жодної іскри.

 (56 слів)

Вогонь добрий - вогонь злий

Вогонь – давній друг людини. Але вогонь стає грізним ворогом, коли

спалахує пожежа. А це велике лихо. Під час пожежі люди гинуть не так від

вогню, як від чадного газу і диму.

Пожежа може статися, коли діти: грають сірниками, запальничками,

користуються електричними приладами, газовими плитами, грубами,

камінами без дозволу дорослих.

Запам’ятай! Найчастіше пожежі виникають через пустощі дітей з

вогнем!

(58 слів)

Обережно, газ!

Газ – легкозаймиста речовина, вже багато років його

використовують у побуті. Він приносить користь, але поводитись із ним

треба обережно.

(19 слів)

Газ займається від найменшої іскринки і починає горіти. Він

невидимий, але має специфічний запах. Заповнивши приміщення, газ

може вибухнути. Після використання газ неодмінно перекривають. (24слова)

6. БЕЗПЕКА В ПОБУТІ

Безпека в побуті

Сучасні оселі облаштовано різноманітними побутовими електроприладами. Без них важко обійтися. Усі електричні прилади приводяться в дію електричним струмом. Щоб не вразив електричний струм, не сталося пожежі, слід додержуватися правил безпечного користування електроприладами. 

Користуйся тільки справними електроприладами. Не вмикай в одну розетку одночасно кілька електроприладів. Не торкайся мокрими руками розеток, вимикачів, увімкнених в електромережу, настільних ламп та інших електроприладів і не витирай  їх вологою серветкою; не опускай палець у воду, яку нагрівають електроприладом. 

Завжди  дотримуйся правил безпеки,і  тобі не доведеться звертатися до лікаря! (84 слова)

  • Газ, який використовується у побуті і при­носить людині стільки користі, може стати і ворогом. Ворогом газ стає тоді, коли ми неправильно ним користуємося. У багатьох квартирах є газова плита. Нею потрібно вміти користуватися. Навчатись робити це потрібно у присутності дорослих.

          (40 слів)

  • При неправильному користуванні електро­приладами може виникнути пожежа. Особливу небезпеку становлять нагрівальні електроприлади: праски, обігрівачі. Щоб не сталася пожежа, слід знати й виконувати правила безпечного користування побутовими електроприладами.

          (27слів)

Як уникнути ураження електричним струмом

Не можна торкатися обірваних проводів. Не вставляй у розетку металевіп редмети. Не торкайся того, хто знаходиться під дією електричного струму. Якщо вже сталося так, що людина уражена електричним струмом, потрібно знати, як надати їй допомогу. Якщо це сталося у квартирі, треба відключити електрику, стати на гумовий килимок, дерев’яну дошку або навіть на книжку. Сухим дерев’яним або пластмасовим предметом відвести провід від постраждалого. Викликати «Швидку допомогу» за номером «103».

(56 слів)

Увага: Електричний струм!

Електрична енергія не має запаху, кольору, звуку, вона невидима.

 Не грайтеся біля повітряних ліній електропередач. Не торкайтеся до провислих та обірваних проводів. Не запускайте паперового «змія» поблизу

них. Не підходьте ближче восьми метрів до проводів, які лежать на землі. Не залізайте на опори повітряних ліній електропередач. Не заходьте за огородження та всередину підстанцій. Не відчиняйте двері електричних щитків.

 (60 слів)

7. НАОДИНЦІ ВДОМА

  • Вам доводилося залишатися вдома без дорослих? Дотримуйтесь правил, які говорять батьки. Запам’ятайте місця, які вдома безпечні для навчання та ігор.

 (21слово)

  • Сьогодні ти вдома і без дорослих. Сумно? Вибирайте безпечні місця для розваг. Не грайтеся біля відкритих вікон, на балконі, горищі. Користуйтеся електричними приладами, якими дозволяють користуватися батьки.

 (26 слів)

  • Інколи батькам треба йти у справах і діти залишаються вдома самі. Ви можете читати, малювати, гратися ляльками, машинками чи м’якими іграшками. Але треба знати і пам’ятати про різні небезпеки. Вони можуть підстерігати вас всюди: на вулиці, в лісі, біля річки і навіть вдома.

 (43 слова)

Правила поведінки з незнайомцями

Пам’ятайте! Зловмисник може нічим не відрізнятися від звичайної

людини. Не розмовляй з незнайомими людьми. Не приймай ніяких запрошень незнайомця та не сідай до нього в машину. Не грайся з незнайомими по дорозі зі школи додому. Не розгублюйся, якщо незнайомець переслідує тебе. Клич на допомогу. Не вір незнайомцеві, який говорить, що його послали твої батьки. Якщо незнайомий просить допомогти знайти будинок чи вулицю, поясни, як дістатися до них, але ніколи не йди з ним. Не гуляй, коли починає смеркати.

 (78 слів)

8. ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ БІЛЯ ВОДИ ТА НА ЛЬОДУ

Небезпека на льоду

Як весело покататись на ковзанах на скутій кригою річці. На льодурозважайся – на небезпеку не наражайся!

Ніколи не виходь на лід наодинці. Ніколи не ступай на лід, якщо ти не

впевнений, що він достатньо міцний. Обходь ополонки, темні плями – там

лід тонкий. Лід ненадійний біля зарослей очерету, біля кущів, дерев, там, де

б’є джерело. Лід під час відлиги, потепління – небезпечний.

(60 слів)

Небезпека від води

Вода потрібна нам щодня. В міські будинки вона потрапляє по

водопроводу. Щоб не сталася в квартирі аварія водопроводу, треба після

користування закривати крани з водою.

 (26 слів)

Вода в міські будинки подається по водопроводу. Але часто

трапляється так, що у з’єднанні труб з’являються дірки або виходять з

ладу крани. Вода витікає у квартири. Стелі, стіни, підлога намокають,

руйнуються. Може намокнути електропроводка, що призводить до

ураження струмом. (38 слів)

Відпочинок біля водоймищ

Відпочинок біля води дуже корисний для здоров’я. Вода, як і сонце,

загартовує твій організм. Але щоб не нашкодити собі, пам’ятай: купайся

тільки у відведених для купання місцях. Ніколи не купайся без дорослих. Не

підходь близько до місць, звідки можна впасти у воду, не грайся там. Не

пірнай у незнайомих місцях; не пустуй на воді. Не запливай далеко на надувних кругах, матрацах. Не купайся там, де катаються на човнах, водних

велосипедах. Не купайся до втоми!

(74 слова)

Небезпека на воді

Улітку ти, мабуть, часто ходиш купатися. Відпочинок біля води дуже

корисний для здоров’я. Вода, як і сонце, загартовує твій організм.

Але щоб не нашкодити собі, пам’ятай: купайся тільки у відведених для

цього місцях, ніколи не купайся без дорослих, не підходь близько до місць,

звідки можна впасти у воду. Не пірнай у незнайомих місцях, не пустуй на

воді, не запливай далеко на надувних кругах, матрацах. Не купайся там, де

катаються на човнах, водних велосипедах, не купайся до втоми!

(78 слів)

9. НЕБЕЗПЕЧНІ ТВАРИНИ

Бездомні тварини

Тварин потрібно не лише любити, але й поважати їх спосіб життя.

Необхідно вміти з першого погляду оцінювати настрій тварини, навіть

домашнього улюбленця. У стосунках із тваринами не проявляй надмірної

уваги. Уникай спілкування з чужими та безпритульними тваринами.

Запобігай спілкуванню з дикими тваринами в природі.

 (44 слова)

Зустріч з незнайомим собакою

Небезпечною може бути зустріч із незнайомим собакою. Якщо ти

перелякався при зустрічі з собакою, тварина відчуває твій переляк і нападає

першою, тому тікати не можна. Особливо треба остерігатися собаки, що

присідає. Так він готується до стрибка. Якщо тварина таки накинулася,

захищай шию, голову, старайся повернутися до собаки спиною. Відбивайся

від нього тим, що є під руками: камінь, палиця, портфель. Не зачіпайте

чужих тварин, навіть якщо вони налаштовані миролюбно. Це може бути

небезпечно.

Особливо небезпечними є зграї голодних собак, які живуть на

смітниках. Обминайте такі місця.

( 85слів)

 

10. ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ РОСЛИНАМИ, ЯГОДАМИ, ГРИБАМИ

Профілактика отруєнь рослинами

Небезпечні для життя людини деякі рослини. Інколи ростуть на наших

подвір’ях блекота, беладонна, дурман. Отруєння ними може бути

смертельним. Не треба брати до рота або їсти траву чи квіти.

(29 слів)

Відрізняй отруйні рослини

Небезпечні для життя людини й деякі рослини. Інколи ростуть на

нашому подвір’ї блекота, беладонна, дурман. Отруєння ними може призвести

до смертельного кінця. Тому не треба брати траву до рота і не дозволяти

робити це малюкам.

Обов’язково навчіться відрізняти отруйні рослини.

(40 слів)

Небезпека отруєння ягодами і грибами

Влітку приємно відпочивати у лісі. Ліс дарує нам гриби, ягоди, лікарські рослини. Але треба пам’ятати, що не кожен гриб і не кожну ягоду можна класти у кошик.

Щоб не сталося лиха, потрібно розрізняти корисні та отруйні ягоди,

їстівні і неїстівні гриби. Щоб уберегти себе від небезпеки, треба збирати

тільки ті гриби і ягоди, які добре знаєш.

 Ніколи не куштуйте ягід, яких не знаєте. Не збирайте невідомих, перезрілих, червивих грибів. Обов’язково покажіть дорослим гриби і ягоди, які ви поклали у свій кошик.

(80 слів)

Обережно, гриби!

Ліси прикрашають нашу землю. Тут збирають ягоди, горіхи, гриби... Відпочинок у лісі корисний для здоров’я. Проте можеш нашкодити собі, якщо не знаєш, які гриби та ягоди їстівні, а які – отруйні, чи погано, орієнтуєшся в лісі.

Отруйні гриби та плоди не можна збирати, а тим паче їсти!

 (46 слів)

Профілактика отруєнь грибами

Багато дітей полюбляють бувати в лісі, захоплюються збиранням грибів. Та не плутайте їстівні гриби з отруйними. Найстрашніший ворог маленьких грибників.— бліда поганка. Її треба відрізняти від печериць. У блідої поганки пластинки внизу під шапкоюбілі, а в печериці — блідо-рожеві або темно-коричневі.

Ніколи не беріть грибів, яких ви не знаєте. (49 слів)

Про гриби

Збирання грибів - дуже цікава та захоплююча справа. Та не кожний знає, як називаються гриби і які властивості вони мають. А серед них бувають отруйні, небезпечні для життя людини.

Найпідступніший ворог грибників — бліда поганка, що дуже схожа на печерицю.Відрізняти її можна за пластинками внизу під шапкою. У печериці вони блідо-рожеві,або темно-коричневі, а в поганки — білі. Небезпечна не тільки поганка. Багато отруйних грибів схожі на їстівні. Тому ніколи

не беріть гриби, яких ви не знаєте.

 (75 слів)

11. БЕЗПЕЧНИЙ ВІДПОЧИНОК

  • Найкращий відпочинок – на природі. Гратися на льоду річок,

озер та ставків - небезпечно!

 (14 слів)

  • Ой, як гарно на річці! Не перегрівайтеся – це небезпечно.

Захищайте голову від сонячних променів. Одягайте головний убір.

 (17слів)

  • Найкращий відпочинок - на природі. Біля води відпочивай тільки

з дорослими. Купайся у дозволених місцях. У воді не можна пустувати,

переохолоджуватися.

 (21 слів)

12. ПРАВИЛА ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ОБМОРОЖЕННІ ЧИ СОНЯЧНОМУ УДАРІ

Сонячний або тепловий удар

При сонячному або тепловому ударі в першу чергу необхідно

ліквідувати причини, що призвели до цього. Тобто слід перейти в тінь, а при

тепловому ударі в приміщенні слід вийти на свіже повітря. Необхідно

звільнитись від затісного одягу. На голову та груди в ділянці серця слід

покласти холодний компрес, напитись води.

Якщо є потреба – викликати лікаря.

 (58 слів)

Обмороження

У випадку зникнення чутливості в кінцівках або обмороженні носа, вух,щік тощо не можна розтирати обморожені місця снігом чи жорстокою

тканиною. Обморожені кінцівки не можна занурювати в гарячу воду.

Обмороженого потрібно відігріти в теплому приміщенні, напоїти його

теплим чаєм, обморожені кінцівки занурити у воду кімнатної температури та

звернутися за допомогою до медиків.

(52 слова)

13. ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ

  • Вибухонебезпечні предмети становлять смертельну загрозу. До них належать: снаряди, міни,  авіабомби,  ручні гранати. Усі вони містять вибухові речовини й можуть вибухнути.

   (21 слово)

  • Багато вибухонебезпечних предметів  залишилися після  війни. Їх можна знайти у водоймах, у лісі, у полі, на городі, у руїнах будівель, під час розкопок. Найчастіше їх знаходять у місцях колишніх бойових дій. Вибухонебезпечні предмети становлять смертельну загрозу. Навіть після тривалого перебування у воді або землі ці речовини не втрачають здатності вибухати.

      (50 слів)

Вибухонебезпечні предмети

До вибухонебезпечних предметів відносяться різноманітні боєприпаси, які випадково знаходять на землі у лісі, на полі після розмиву грунту дощовими водами, на дні річок, проте частіше - у грунті. Це авіаційні бомби, снаряди, міни, фугаси, гранати та патрони.

Запам’ятайте! Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно.

Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.

(78 слів)

Ці небезпечні петарди…

Наближаються Новорічні та Різдвяні свята, під час яких біля ялинок і просто на вулицях запалюються бенгальські вогники, влаштовуються феєрверки. Проте, все це небезпечно і в будь - яку секунду може привести до виникнення пожеж, інших надзвичайних подій. Іноді через власну необачність травмуються і навіть гинуть люди. Особливу небезпеку несуть собою різноманітні салюти, ракети, феєрверки та петарди. Купуючи піротехнічні іграшки, ми часто не замислюємося про небезпеку, яку несе необережне поводження з ними.

(69 слів)

14.  МУЗИКОТЕРАПІЯ

Лікування музикою

Музика займає велике місце в нашому житті. Але мало відомо, як вона діє на організм людини. Досліди показали, що темп музики впливає на діяльність серця, температуру людини. Доведено, що музика поліпшує пам'ять. Тому зараз музику використовують при лікування деяких захворювань.

 (40 слів)

Музика лікує душу і тіло

Музика — чудовий вид мистецтва. Вона лікує душу і тіло. Дійсно,  музика здатна підняти настрій, змусити пуститися в танок або розплакатися. Але позитивні якості музики значно ширше: вона має безліч корисних властивостей і може допомогти у вирішенні багатьох проблем, у тому числі й зі здоров’ям.

(45 слів)

Терапія музикою

Без музики неможливо уявити сучасний світ. Мелодії оточують нас вдома, на роботі, в машині та громадському транспорті. Навіть на природу, за місто, багато хто намагається взяти щось послухати.

На питання, навіщо потрібна музика, зазвичай відповідають не замислюючись - для душі, для настрою. А ще музику можна використовувати як доповнення до основних методів лікування.

(52 слова)

15. БУЛІНГ В ШКІЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Булінг — зло

Дитячий булінг, хто того не знає…
Сміються всі, а плаче лиш один,
Бо в нього кожен камінець кидає.
Такого не буває і в тварин.
Це дуже підло, хай це кожен знає
І береже для доброти слівце.
Така жорстокість серце роз’їдає
І в першу чергу тих, хто робить це.

                                                          Надія Красоткіна

 

— Вдягнеш завтра джинси?

 — Ні.

— Чому?

— Це не мій стиль.

— Без джинсів я з тобою не дружитиму.

 — Знаєш, я не люблю погроз.

 

Насильство, що це таке?

Насильство – це застосування агресивних, жорстоких дій однієї людини по відношенню до іншої, що порушують права і свободу особистості та завдають шкоди фізичному, психічному, моральному здоров’ю, а також розвитку. Насильство є демонстрацією сили і бажанням здобути цілковитий контроль та владу над іншою стороною..

Слова, які характеризують насильство – жорстокість, агресія, погроза, ґвалт, силування, примус.

Навчіться  казати «Ні!»

Серед ваших однолітків є такі, які полюбляють командувати іншими і не терплять, коли їм відмовляють. Вони настійливо вимагають свого, можуть тиснути: умовляти, канючити, лестити, навіть погрожувати. Але ви не мусите їм підкорюватися і робити те, чого вам не хочеться. Щоб відстояти себе, навчіться твердо казати «Ні!»

 

Рекомендації учням щодо уникнення булінгу:

  • Ігноруйте кривдника. Якщо є можливість, намагайтесь уникнути сварки, зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть. Така поведінка не свідчить про боягузтво, адже, навпаки, іноді зробити це набагато складніше, ніж дати волю емоціям.

 

  • Якщо ситуація не дозволяє вам піти, зберігаючи самовладання, використайте гумор. Цим ви можете спантеличити кривдника/кривдників, відволікти його/їх від наміру дошкулити вам.
  • Стримуйте гнів і злість. Адже це саме те, чого домагається кривдник. Говоріть спокійно і впевнено, покажіть силу духу.
  • Не вступайте в бійку. Кривдник тільки й чекає приводу, щоб застосувати силу. Що агресивніше ви реагуєте, то більше шансів опинитися в загрозливій для вашої безпеки і здоров'я ситуації.
  • Не соромтеся обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля.

 

Що таке Кібербулінгу?

Спробуйте уявити  себе  без мобільного телефону, комп'ютера, ноутбука або планшета. Це вже неможливо. Ви раді наявності таких гаджетів, адже це дарує можливість спілкування з друзями, родичами, однокласниками. Однак поряд з цим виникають і проблеми. Ми  не будемо говорити про те, що це погіршує зір, знижує соціальну активність.   Є не менш важлива проблема - Кібербулінгу. Це одна з форм переслідування, цькування, залякування, насильства  дітей за допомогою  Інтернету і мобільних телефонів.

 

Притча про жорстокість

В одному з монастирів Шаоліню майстер навчав учня. І якось учень поставив майстру запи­тання:

Учителю, а як довідатися, наскільки я жорстокий?

Щоразу, коли ти завдава­тимеш удару своєму ворогу, уяви себе на його місці і відчуй його біль. І якщо один раз ти не від­чуєш болю — знай, жорстокість поглинула тебе.

- Будьмо толерантними один до одного, до самих себе.

 

Притча про Скріпочку

Жила-була дівчинка Скріпочка. Вона була дуже життєрадісна, весела, товариська дівчинка. 

         Одного разу однокласники дали їй образливе прізвисько. І у неї виникло запитання «Чому?». 

Іншого разу вона знайшла свій портфель в шкільному туалеті і дуже засмутилася. Після закінчення уроків Скріпочка вийшла погуляти на подвір’я, де інші дівчата почали чіплятися до неї, ображати та дали їй стусана.  І Скріпочка почала думати, що їй робити? Хто її захистить? 

  Але, все рівно, вона часто згадує той момент, коли її ніхто не ображав і хоче, щоб все було як раніше.

 

Ми рівні у своїх правах

Кожен із нас рівний у своїх правах. Кожен із нас такий самий, і водночас такий різний. Хтось високий, а хтось ні. Ти вмієш жартувати, а я ні. Перелік таких порівнянь можна продовжити. Але всі ми повинні поважати один одного та дружити, навіть, якщо ми дуже різні.

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

1. Газета «Початкова освіта» № 2,2009 р.

2. Журнал «Початкове навчання та виховання» №13.2012р.

3. Журнал «Початкове навчання та виховання» №33,2014р.

4. Журнал «Учитель початкової школи»№7 – 8,2014р.

5. Інтернет - ресурси

       naurok.com.ua

       llt.multycourse.com.ua

       nachasi.com

        vseosvita.ua

       teacher.at.ua

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Господарчук Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
4240
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку