Текстові самодиктанти, 5 клас

Про матеріал
Самодиктанти - це один із видів самостійної роботи учнів. Вони допомагають розвивати в учнів орфографічну та пунктуаційну пильність. Учитель може перевірити знання учнів як з певної теми, так і попрацювати над виробленням навичок грамотного письма. Пропоную добірку текстових самодиктантів для 5 класу.
Перегляд файлу

 

 Пояснювальна записка

    

    Серед компетентностей, що формуються впродовж вивчення тем з української мови в 5 класі, є вільне володіння державною мовою. Важливим для цього є вироблення навичок грамотного письма. Мене зацікавив текстуальний підхід до вивчення української мови, особливо під час написання диктантів різних видів. Робота з текстами сприяє розвитку зв’язного мовлення, критичного мислення, що, на мою думку, дає можливості для всебічного розвитку особистості.

     Досвід показав, що використання самодиктантів сприяє розвитку вміння застосовувати свої знання на практиці. За допомогою самодиктантів формується орфографічна та пунктуаційна пильність учня, вони є стимулом зібратись, зосередитись. Учитель може перевірити знання учнів з певної теми або ж удосконалити грамотність письма вихованців. Самодиктанти дозволяють учневі за допомогою вчителя чи самостійно виконати роботу над помилками і зробити висновки.

         Вашій увазі пропоную диктанти для самостійної роботи.

Успіхів вам!

Диктант №1 Б...р...гиня

    Б...р...гиня, об...р...ги — наші давні й добрі символи. Їхнє корі(н,нн)я сягає гл...бини століть. Наш народ зумів уб...р...гти від забу(т,тт)я піс..ню й думу, нашу історію й родовідну пам...ять, волелюбний дух.

    Пр...красні символи — мамина піс...ня, бат...кова хата, дідусева ка(с,з)ка, бабусина виш...вка. Об...рігайте кра(щ,шч)і традиції м...нулого: звичай взаємодопомоги — толока, незамулена кр...ниця, з якої пив воду філософ чи мандрівник, задавніла пам...ятка на околиці с...ла чи урочище, з яким пов...язане наше історичне м...нуле.

    Вивірений часом, людською практикою є символом Б...р...гині. Він має бути (з)нами, переходити в спадок нашим дітям і внукам (з)піснею на вустах, духм...яним запахом паляниці й тихою зорею над нашою хатою — Б...р...гинею.

(За В.Скуратівським)                                                                                                

 100 слів

                                               image

Диктант №2 Малий Тарас

    Росте (Т,т)арас (Ш,ш)...вченко. Тіл...ки зіп...явся на ноги, почалося те д...тяче бурлакува(н,нн)я. Бат...ки на панщині, брат десь пастушить, с...стра на городі, а ти, (Т,т)арасе, куди хочеш — скрізь тобі шляхи одкриті: на л...ваду, до ставу, за с...ло до мл...на, (у)той сад густий та темний, за сад на могилу. А бур...яни несходимі! Залізе — до вечора (не)вибере(ця,ться). І мандрує мала людина  по світу з ранку до вечора, дива всякі на н..ому споглядає, розуму наб...рає(ця,ться). Вийде (з)бур...янів на поле, як Кармелюк (з)лісу, диви(ця, ться), як сонце заходить, як л...генька хмарка (з)золотими крайками закр...ває його своїми ч...рвоними полами. І здає(ця, ться) малому, що там — край світу. (С.Васильченко)

105 слів

image

Диктант №3 Дерев’яні будинки

    Пр...гадай улюблені кн...(ж,ш)ки твого д...тинства, ка(с, з)ки, на сторінках яких намальовані д...р...в...яні будиночки та палаци. Вони пр...крашені різьбленням і розмал...овані яскравими фарбами. Оті д...р...в...яні споруди не вигадані.

    У (к, К)арпатах колись зводили саме такі будівлі з гостроверхими дахами, з гарнен...кими галереями та різьбленими верандами та віко(н,нн)ицями.

    З давніх-давен людина будує собі оселю з д...р...вини. Д...р...вина — чудовий будівел...ний мат...ріал. Помірно тв...рда і помірно м...яка, вона досить ле(х,г)ко піддає(ця, ться) обробці.

   Із поколі(н, нн)я в поколі(н,нн)я, с...нам та онукам п...р...давали майстрит...слярі свій досві(т,д).

    Ка(с,з)кові птиці, коники, різнобарв...я кол...орів пр...крашали будівлі. А чи ж уціліли старовинні д...р...в...яні споруди?. Так, уціліли, хоча й небагато. Д...ржава дбає про них, охороняє як пам...ятки (За П. Утевською).

100 слів

image

pdf
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
2233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку