Матеріал до уроку "Текстові задачі на рух (умови задач)" для учнів 5 класу

Про матеріал

Даний матеріал стане у нагоді при вивченні теми "Текстові задачі".

Умови задач взято із підручників «Математика 5 клас» Істер О. С., «Довідничок-помічничок (посібник для учнів 5 класу)» ОДодати співавторалійник Л.

Перегляд файлу

Текстові задачі на рух (тексти задач взято із підручників «Математика 5 клас» Мерзляк А. Г., «Математика 5 клас» Істер О. С. та з «Довідничка-помічничка (посібник для учнів 5 класу)» Олійник Л.)

 

1. Із двох міст, відстань між якими 296 км, одночасно назустріч один одному виїхали два автомобілі. Швидкість першого автомобіля 70 км/год, а другого – на 8 км/год більша. Скільки кілометрів проїхав до зустрічі автомобіль, швидкість якого менша?

2. Від двох пристаней, відстань між якими 144 км, одночасно вирушили назустріч один одному два пароходи. Перший парохід плив зі швидкістю 25 км/год, а другий зі швидкістю – 23 км/год. Через скільки годин вони зустрілися?

3. Два велосипедисти виїхали одночасно назустріч один одному з двох міст , відстань між якими 78 км. Велосипедисти зустрілися через 3 год. Знайдіть швидкість першого велосипедиста, якщо швидкість другого 12 км/год.

4. З автобусної станції у протилежних напрямках одночасно виїхали два автобуси, швидкості яких дорівнюють 40 км/год і 60 км/год. Яка відстань буде між ними через 3 години?

5. Від однієї пристані в протилежних напрямках вирушають два катери, швидкості яких відповідно 23 км/год та 28 км/год. Через який час відстань між ними дорівнюватиме 153 км?

6. Оля вийшла зі школи і пішла додому зі швидкістю 80 м/хв. Через 2 хв зі школи вийшла Іра і пішла в тому самому напрямі зі швидкістю 100 м/хв. Через скільки хвилин після свого виходу Іра наздожене Олю?

7. Із двох селищ А і В, відстань між якими 168 км, по одному і тому ж шосе в одному напрямку виїхали два автомобілі: із селища А – легковий, а із селища В – вантажний зі швидкістю 40 км/год. Визнач швидкість легкового автомобіля, якщо він наздогнав вантажного через 8 годин.

8. Відстань між містами А і В дорівнює 232 км. З міста В у бік, протилежний до А, виїхав велосипедист зі швидкістю 14 км/год. Одночасно з ним з міста А в тому самому напрямі виїхав мотоцикліст, який наздогнав велосипедиста через 4 год через початку руху. Знайди швидкість мотоцикліста.

9. Перший автомобіль був у дорозі 6 год, другий – 3 год. Їхали вони з однаковою швидкістю. Перший автомобіль проїхав на 258 км більше, ніж другий. Яку відстань проїхав кожний автомобіль?

10. Два автомобілі виїхали в одному напрямі. Швидкість першого автомобіля 60 км/год, швидкість другого 72 км/год. Яка відстань буде між автомобілями через 9 год?

11. Дві черепахи одночасно почали рухатись у протилежних напрямах зі швидкостями 6 дм/хв і 4 дм/хв. Яка буде відстань між черепахами через 35 хв?

12. Два автобуси виїхали одночасно з двох міст і зустрілися через 5 год. Швидкість одного 45 км/год, а другого на 10 км/год більша. Знайти відстань між містами.

13. З двох пунктів, відстань між якими 120 км, одночасно почали рух в одному напрямі пішохід зі швидкістю 5 км/год і автобус, який наздогнав пішохода. Знайти швидкість автобуса, якщо він наздогнав пішохода через 2 год.

doc
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
2653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку