Тектонічна будова і форми рельєфу Південної Америки

Про матеріал
Презентація, наповнена інтерактивним матеріалом, допоможе візуально запам'ятати та вивчити тектоніку і рельєф материка Південна Америка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тектонічні структури, рельєф та корисні копалини Південної Америки

Номер слайду 2

Тектонічна будова. Унаслідок розколу Гондвани 180 млн років тому Південна Америка відокремилася від Африки й почала рухатися на захід. Так виникла Південноамериканська літосферна плита

Номер слайду 3

Південна Америка лежить на стійкій Південноамериканській платформі (центр і схід), на заході знаходиться складчастий пояс Анд альпійської епохи горотворення. За останні сотні мільйонів років внутрішні сили Землі піднімали, опускали та рухали платформу на захід. Унаслідок підняття платформа прогиналася, у прогинах накопичилися морські та континентальні відкладення, формувався осадовий чохол платформи. 

Номер слайду 4

Приблизно 65 млн років тому Південноамериканська літосферна плита зіткнулася з тихоокеанськими океанічними плитами, що спричинило утворення на заході материка молодої області складчастості Анд. Процес зіткнення триває й дотепер, тому для Анд характерні часті виверження вулканів і руйнівні землетруси.

Номер слайду 5

Рельєф. Рельєф Південної Америкинизовини — у центріплоскогір'я - на сході високогір'я — на заході

Номер слайду 6

 На Гвінейському плоскогір’ї, в тій його частині, що називається Ла-Гран-Сабана, знаходяться неприступні плато, які підносяться на кілька сотень метрів над гористою місцевістю. Вони мають пласкі вершини, прямовисні стіни та складаються із червоних пісковиків. У Південній Америці їх називають мезас, або столи. Місцеві індіанці іменують ці дива природи по-своєму — тепуї. Один із найвищих і найграндіозніших «столів» індіанці називають Рорайма (2810 м над рівнем моря)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Бразильське плоскогір’я — найбільше за площею на материку. Східний його край піднято. Тут, поблизу берега Атлантичного океану, знаходиться і найвища вершина плоскогір’я — гора Бандейра (Прапор) — 2890 м.

Номер слайду 9

У зниженнях фундаменту платформи, перекритого шаром осадових порід у декілька кілометрів завтовшки, розміщені велетенські низовини. Амазонська низовина — найбільша за площею поверхні рівнина світу (5 млн км2).

Номер слайду 10

Уздовж північно-східного узбережжя материка та в долинах річок Амазонка, Оріноко та Парана утворилися великі рівнини, які розміщуються в прогинах Південноамериканської платформи — це Орінокська та Ла-Платська рівнини.

Номер слайду 11

Уздовж західного узбережжя материка на 9000 км тягнеться найпротяжніша гірська система світу — Анди. Анди — молоді гори, одні з найвищих на Землі, їх висота — понад 6000 м.

Номер слайду 12

В Андах знаходиться найвища точка всієї Західної півкулі — гора Аконкагуа, висота якої сягає позначки 6959 м.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Формування гір триває, про що свідчать часті потужні землетруси та безліч діючих і згаслих вулканів. Вулкани Анд є частиною Тихоокеанського вулканічного кільця. З-поміж них вирізняється висотою діючий вулкан Сан-Педро (5974 м).

Номер слайду 15

Із кратера вулкана Котопахі (5897 м) періодично виривається стовп пари, що виблискує на сонці й має відчутний запах сірки.

Номер слайду 16

Корисні копалини. Завдяки тектонічній будові Південна Америка багата на різноманітні корисні копалини. Їх походження й розміщення на материку пов’язане з тектонічними структурами, а також із дією внутрішніх і зовнішніх сил Землі.

Номер слайду 17

На Бразильському та Гвіанському плоскогір’ях знайдено великі запаси залізних руд, що пов’язано з виходом давніх кристалічних порід платформи. Тут також виявлено значні поклади марганцевих і нікелевих руд, бокситів.

Номер слайду 18

У Бразилії знайдено найбільше родовище коштовного каміння у світі. Це насамперед стосується топазу. Цей мінерал класу силікатів, прозорий, безбарвний або з блакитним, жовтим чи червонуватим відтінком, може досягати чималих розмірів. У Нью-Йоркському музеї зберігається топаз масою 270,3 кг. Його знайшли в Бразилії.

Номер слайду 19

Перевірка

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
8 січня
Переглядів
233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку