Тема№2. Бігові види легкої атлетики

Про матеріал
Легкоатлетичні вправи мають великий вплив на організм людини. Вони розвивають силу, швидкість, витривалість, покращують рухливість у суглобах, дозволяють придбати широке коло рухових навиків. Така фізична підготовка особливо необхідна у молодому віці. Широке застосування легкоатлетичних вправ позитивно впливає на підвищення функціональних можливостей організму. Забезпечує високу працездатність. Біг – найбільш розповсюджений вид фізичних вправ, який входить до багатьох видів спорту (футбол, баскетбол). В залежності від довжини дистанції та від швидкості, з якою її долають, розвиваються ті чи інші якості людини. У процесі занять бігом виховуються такі якості. Як швидкість, витривалість, спритність. В змаганнях з легкої атлетики різні види бігу та естафет займають ведуче місце. Бігові дистанції розподіляються на: - гладкий біг; - біг з перешкодами; - естафетний біг; - кросовий біг. Гладкий біг, в свою чергу, включає: - біг на короткі дистанції ( відрізки від 30 до 400 м); - біг на середні дистанції (відрізки 800 – 1500 м); - біг на довгі дистанції (відрізки від 3000 м і більше). Найдовша легкоатлетична дистанція (марафон) дорівнює 42 км 195 м. Біг на короткі дистанції (спринт) проводиться з низького старту. Середні та довгі дистанції проводяться з високого старту. Біг з перешкодами розподіляється на два виді: - біг з бар’єрами на відрізках 100 м та 400 м. - біг з перешкодами на відрізках 2000 м (жінки) та 3000 м. (чоловіки). Естафетний біг – командний, у якому дистанція розділена на етапи однакової ( 4 х 100 м, 4 х 400 м) або різної ( 100 м + 200 м + 300 м та ін.) довжини. Мета естафетного бігу – як найшвидше пронести естафету (естафетну паличку) від старту до фінішу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легка Атлетика БІГ. РІЗНОВИД БІГУ

Номер слайду 2

Бігові види легкої атлетики

Номер слайду 3

Спринт. Спринт (від англ. sprint) — сукупність легкоатлетичних дисциплін, де спортсмени змагаються з бігу на короткі (спринтерські) дистанції по стадіону. Спринтом вважаються дистанції до 400 метрів включно. У програму Олімпійських ігор включений гладкий біг на 100, 200 та 400 метрів у чоловіків і жінок, естафетний біг 4x100 і 4x400 метрів у чоловіків та жінок.

Номер слайду 4

Змагання у спринті проводяться на офіційних змаганнях (чемпіонати Світу, Європи, Олімпійські ігри), а також входять в програму легкоатлетичного багатоборства.

Номер слайду 5

Офіційні забіги на 60 метрову дистанцію проходять у закритих приміщеннях на прямій ділянці 200 метрової дистанції або окремому біговому сегменті доріжки. Так як забіг триває 6-9 секунд, то хороша стартова реакція в цій дисципліні важливіша, ніж в будь-який іншій.60 м

Номер слайду 6

100м. Проводиться на літніх стадіонах на прямій ділянці 400 метрової доріжки. Вважається однією з найбільш престижних дисциплін, як в легкій атлетиці, так і в спорті взагалі.

Номер слайду 7

200м. Проводиться на літніх і на зимових (рідше) стадіонах. Дистанція включає в себе проходження однієї кривої і потім прямої ділянки. У зв'язку з цим вимагає певних навичок швидкісної витривалості і техніки проходження поворотів без зниження швидкості.

Номер слайду 8

400м. Проводиться на літніх і на зимових стадіонах. Так званий «довгий спринт». Вимагає швидкісної витривалості та вміння грамотно розподілити сили впродовж всієї дистанції.

Номер слайду 9

Нестандартні дистанціїНестандартні спринтерські дистанції, зазвичай, становлять 30, 50, 150, 300, 500 метрів, естафету 4×200 м тощо.

Номер слайду 10

Світові рекорди з бігу на 100 метрів серед чоловіків. Світові рекорди з бігу на 100 метрів серед чоловіків фіксуються від заснування ІААФ (Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій) з 1912 року. До 1975 року світові рекорди в цій дисципліні визнавались, якщо результат був зафіксований виключно ручним хронометражем. Впродовж 1975—1976 років правила змагань ІААФ передбачали можливість фіксації рекордних результатів як ручним, так і автоматичним хронометражем. Починаючи з 1 січня 1977 року — світові рекорди в бігу на 100 метрів могли бути зафіксовані виключно автоматичним хронометражем.

Номер слайду 11

Світові рекорди з бігу на 200 метрів серед чоловіків

Номер слайду 12

Світові рекорди з бігу на 400 метрів серед чоловіків фіксуються від заснування ІААФ з 1912 року. До 1975 року світові рекорди в цій дисципліні визнавались, якщо результат був зафіксований виключно ручним хронометражем. Впродовж 1975—1976 років правила змагань ІААФ передбачали можливість фіксації рекордних результатів як ручним, так і автоматичним хронометражем. Починаючи з 1977 року, рекорди фіксувались тоді, якщо час був зафіксований виключно автоматичним хронометражем. Світові рекорди з бігу на 400 метрів серед чоловіків

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
Додано
23 вересня 2022
Переглядів
1653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку