Тема 20 Україна в Першій світовій війні

Про матеріал
Україна у Першій світовій війні — у Першій світовій війні назва «Україна» використовувалася лише як загальнонаціональна назва території українського народу. Території, які становлять сучасну Україну, входили до складу Російської імперії (Наддніпрянщина, Слобожанщина, Донецьк, Таврія, Крим) та Австро-Угорської імперії (Закарпаття, Галичина, Буковина, Поділля). Але події Першої світової війни послабили вплив режимів імперій на етнічних українців і у 1914—1918 рр. Данна презентація допоможе у підготовці до НМТ з історіі України .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 20 Україна у роки Першої світової війни

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ПЕРША СВІТОВА ВІЙНА

Номер слайду 5

Цілі воюючих держав щодо України: Росія: приєднання Західноукраїнських земель (Закарпаття, Галичини та Буковини): «...твердо приймаються такі завдання на найближчі роки: 1) приєднати західні землі та належною поступовістю викорінити тут мазепинський дух; 2) заволодіти протоками, які мають для нас виключне стратегічне значення для виходу флоту з Чорного моря до Середземного»Австро-Угорщина: приєднати Волинь та Поділля. Німеччина- Перейти “Донецький басейн з Одесою, Кримом,та Приазов’ям”Румунія- Бессарабія з населеним українцями Хотинським повітом

Номер слайду 6

Політичні організації та їх позиції1. Головна українська рада (ГУР) – міжпартійна організація українців Австро-Угорщини, утворена у серпні 1914 року у Львові. Очолював Кость Левицький. Ініціатори створення УСС. З травня 1915 року – ЗУР. За перемогу Австро-Угорщини. «Перемога Австро-Угорської монархії буде нашою перемогою…»2. Сою́з ви́зволення Украї́ни (СВУ) - політична організація емігрантів із Наддніпрянської України, створена у Львові на початку Першої світової війни. Очолював Дмитро Донцов. Видавнича діяльність, допомога військовополоненим українцям. Створення самостійної соборної Української держави. Австро-Угорщина з початком війни підтримувала СВУ задля «довготривалого ослаблення Росії».3. Карпато-руський визвольний комітет - політична організація галицьких москвофілів, заснована у Києві на початку Першої світової війни. За перемогу Росії.4. Товариство українських поступовців (ТУП) - таємна політична і громадська організація українців в Російській Імперії, що пропонувала бути нейтральними, тому що жодна з воюючих сторін «...не може викликати співчуття ні цілями, ні способами боротьби...». Володимир Леонтович та Андрій В’язлов висловилися проти такої заяви.

Номер слайду 7

Українські січові стрільці1. Українське національне військове формування в складі австро-угорської армії, сформоване з добровольців на початку Першої світової війни, які відгукнулися на заклик Головної Української Ради у серпні 1914 року та стояли під проводом бойової управи УСС. Основа: у минулому члени військових організацій «Сокола» (Боберський) та «Січі» (Трильовський). Важливу роль в розбудові УСС відіграв Вільгельм фон Габсбург-Лотрінген (псевдонім Василь Вишиваний).2. Формування в роки Першої світової війни легіону Українських січових стрільців засвідчило лояльність українців Галичини до австро-угорської монархії.3. У 1914-1915 рр. очолював Михайло Галущинський.

Номер слайду 8

Початок бойових дій. Галицька битва (серпень-вересень 1914 року)Стратегічна наступальна операція, проведена військами російського Південно-Західного фронту. Метою битви був розгром австро-угорських військ і оволодіння Галичиною. Наслідок: окупація російськими військами Галичини (з містом Львів) та Буковини (з містом Чернівці). Росія трактувала це як: «…злиття землі Ярослава Осмомисла, князів Данила і Романа…» у «єдиній, великій, неподільній Росії».

Номер слайду 9

Російська окупація Галичини та Буковини у 1914 році1. Створено Галицько-Буковинське генерал-губернаторство на чолі з графом Бобринським (1914-1915 рр.) в результаті Галицької битви.2. Російські окупанти проводили реакційну шовіністичну політику: переслідували український національний рух і силоміць навертали греко-католиків до православ’я. Арешт митрополита А. Шептицького. Ця політика сприяла наростанню ворожості місцевого населення до переможців. Підтримували російських окупантів у Галичині в 1914 році лише місцеві галицькі москвофіли-інтелігенти.3. На території підросійської Наддніпрянської України російська влада також посилювала репресії проти українського національного руху у цей період.

Номер слайду 10

Бойовий шлях УССКінець 1914 року – бої на перевалах (Ужоцький)Бої за гору Маківка (квітень-травень 1915 р.)Бої за гору Лисоня на Тернопільщині (серпень-вересень 1916)

Номер слайду 11

Горлицька битва (прорив)Го́рлицька прорив 1915 року — наступальна операція німецько-австрійських-угорських військ під час Першої світової війни, проведена з 2 травня по 10 травня. Наслідок: Німецько-австрійсько-угорська армія захопила частину Королівства Галичини та Володимирії, Герцогства Буковина. «Великий відступ» російської армії.

Номер слайду 12

Брусилівський прорив травень(червень) – липень(серпень) 1916 року. Наступальна операція Південно-Західного фронту російської армії проти австро-угорських і німецьких військ під час Першої світової війни. Командував наступом генерал Олексій Брусилов. «У порівнянні з надіями, що покладалися на цей фронт навесні 1916 р., його наступ перевершив усі очікування…Дії цього фронту врятували Італію від розгрому…» Наслідок: повторна окупація частини Галичини та Буковини. Відозва ЗУР: «Уже другий раз у часи цієї війни насувається на українські землі Австро-Угорщини…»

Номер слайду 13

Фронт Першої світової війни станом на листопад 1917 року

Номер слайду 14

Характерні риси Першої світовової війни1. В економіці: посилення інфлаціїї2. Позиційна війна

Номер слайду 15

Кость Левицький (1859-1941)Співзасновник Української національно-демократичної партії (УНДП), згодом її голова. Обирався послом до австрійського парламенту та галицького крайового сейму. У роки Першої світової війни очолював Головну українську раду, а згодом Загальну українську раду. Після проголошення ЗУНР став головою її першого уряду - Державного секретаріату.

Номер слайду 16

Андрей Шептицький (1865-1944 рр)Митрополит греко-католицької церкви 1900-1944 Доктор права, меценат. У роки Першої світової війни заарештований російськими військами та вивезений до Росії

Номер слайду 17

Дмитро Донцов (1883-1973) український літературний критик, публіцист, філософ, політичний діяч, один із перших керівників Союзу визволення України (СВУ), головний ідеолог українського інтегрального націоналізму

Номер слайду 18

Наслідки Першої світової війни1. Повалення самодержавства в Росії 2. Розпад Російської (1917) та Австро-Угорської (1918) імперій3. Українська революція (1917)

pptx
Додано
12 січня 2023
Переглядів
849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку