Тема 28 ( НМТ) Україна в умовах десталінізації.

Про матеріал
Стисло, логічно, з дотриманням хронології викладено матеріал необхідний для експрес підготовки до НМТ з історії України.
Перегляд файлу

Тема 28:    Україна в умовах десталінізації

5 березня 1953 р -  смерть  Й. Сталіна

 

Розпочалася боротьба за владу

 

Боротьбу за владу виграв Хрущов

 

у вересні 1953 р. Микиту Хрущова було обрано Першим секретарем ЦК КПРС.

 

Початок доби « Відлиги»

 

«Відлига» - неофіційна назва періоду історії за правління М. Хрущова (термін з’явився після виходу повісті Іллі Еренбурга, надрукованої в журналі «Новий мір»).

 

Надія на амністію

 

1953-54 рр. в системі  ГУТАБу спалахують повстання в’язнів під антисталінськими лозунгами, ліквідація ГУТАБ.

 

Десталінізація – спроба частково реформувати тоталітарний режим, процес подолання наслідків діяльності Й. Сталіна.

 

Політична реабілітація поновлення доброго імені, репутації несправедливо заплямованої або безпідставно звинуваченої людини. Також, відновлення в правах людини, стосовно якої скасовано судовий вирок.

1956 p. відбувся XX з'їзд КПРС, на якому прозвучала доповідь Хрущова «Про культ особи та його наслідки», присвячена засудженню культу особи.

Культ особи — безмірне звеличення постаті, сліпе поклоніння, а іноді й обожнювання людини.

демонтаж сталінської репресивної системи;

 амністії незаконно репресованих;

 ліквідація репресивної системи.

Не підлягали реабілітації:

1. жертви політичних процесів; 2. селяни, репресовані в ході колективізації;

3. депортовані народи (кримські татари); 4. засуджені за “український буржуазний націоналізм”; 5. діячі ОУН та вояки УПА.

Лібералізація призвела до появи людей, які займали активну життєву позицію і сподівалися, що їм своєю працею вдасться змінити суспільство на краще.

Дисиденти

Дисидентствосуспільно-політичний опозиційний рух в СРСР та Україні, який боровся мирними методами проти національного, політичного гніту.

Діячі, які зважувались на відкритий конфлікт з владою ставали дисидентами, виступали за свободу слова та інші права людини.

 

Левко Лук’яненко - один із засновників Української робітничо-селянської спілки, 1959 р.

Мета УРСС  -  вихід України зі складу СРСР мирним шляхом, на основі відповідних статтей радянської

Конституції.

Автор книги «Сповідь у камері смертників»,

У травні 1961 р. на закритому судовому процесі засудили

Л. Лук'яненка, І. Кандибу, був засуджений до страти, згодом заміненої 15-річним ув'язненням у таборах та 10-річним засланням.

1976 р. один із засновників Української Гельсінської групи.

    Шістдесятники це – рух творчої молоді, яка сповідувала нові думки, ідеї, нову тематику, не обмежену рамками пануючої ідеології, відкидали ідеологічні стереотипи та звеличували загальнолюдські ідеали.

 

 1959 р. у Києві при міськкомі комсомолу почав діяти клуб творчої молоді «Сучасник", який очолював театральний режисер Л. Танюк.

Учасники: Іван Світличний – літературний критик

                     Алла Горська – художниця

Василь Стус – укр. поет, правозахисник, борець за незалежність України,  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/EthnoCarpathians_22082017DolynaUA-26_Crop_and_fix.jpg/250px-EthnoCarpathians_22082017DolynaUA-26_Crop_and_fix.jpg         репресований.

Ліна Костенко – українська поетеса, брала участь у дисдентському русі,                     відмовилася від звання Героя України.

Євген Сверстюк – український літературний критик, політв*язень, нагороджений орденом Свободи.

Василь Симоненко – український поет, його поезію порівнювали з поезією Т.Г. Шевченка, сатира на радянський лад. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/thumb/e/ee/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE.jpg/274px-%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE.jpg

**************************************

1954 р. -  Президія Верховної Ради СРСР прийняла на честь “300-річчя возз’єднання України з Росією” Указ «Про передачу Кримської області із складу РСФСР до складу УРСР», враховуючи спільність економіки, територіальну близькість та тісні господарські і культурні зв’язки між Кримом і Україною.

*****************************************

Економічний розвиток

Раднаргоспи - (Ради народного господарства) — територіальні органи управління, створені в 1957 р. замість галузевих міністерств, планування і управління промисловістю в межах певного економічного адмінрайону .

Наслідки: раднаргоспи помітно поліпшили керування економікою регіонів, але призвели до розриву зв’язків між окремими галузями.

1954 – освоєння цілини. В Москві вирішили подолати проблему з  хлібом, розоравши нові площі на Сході від традиційних районів зернового виробництва: на Уралі, Поволжі, Північному Кавказі та в Казахстані.

1955 - кукурудзяна  кампанія  - масштабне вирощування кукурудзи є персональною ініціативою Микити Хрущова, бралася американська технологія вирощування кукурудзи. Через низьку врожайність валовий збір не перекривав урожаї традиційних культур, які було скорочено. Непродуманість кукурудзяної епопеї приводить до дефіциту товарів, підвищення цін на молочні та м'ясні продукти.

1957р. - М’ясо-молочна кампанія, уряд проголосив «наздогнати та перегнати США»  за виробництвом м’ясо-молочної продукції на душу населення. В результаті «битви за м’ясо та молоко» в магазинах СРСР зникли м’ясо та молоко.

1958 р. - ліквідація МТС (машинно-тракторних станцій) і продаж техніки колгоспам, створення РТС (ремонтно-технічних станцій).

 

ПРОВАЛ УСІХ ПЛАНІВ « НАЗДОГНАТИ І ПЕРЕГНАТИ»

 

Соціальні реформи М. Хрущова:

скорочена тривалість робочого дня в передвихідні та передсвяткові дні,

встановлено 5-денний робочий тиждень.

     підвищується заробітна плата робітникам і службовцям.

     у продажу з'являються автомобілі і побутова техніка;

селяни отримали паспорти

«Хрущовки» - масове житлове будівництво. Значних масштабів набуло житлове будівництво. У малих та середніх містах споруджували житлові будинки на 2-3 поверхи, у великих містах – п’ятиповерхові (так звані “хрущовки”).

Сергі́й Корольов — радянський вчений українського походження у галузі ракетобудування та космонавтики , конструктор. Один із засновників практичної космонавтики. Перший головний конструктор ракетно-космічних систем у СРСР, де перед цим був в'язнем концтаборів ГУЛАГ. Академік АН СРСР  1958), очолив ракетну програму СРСР. Під його керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здійснено перший політ людини (Юрія Гагаріна) в космосі вихід людини в космос.

https://uploads3.wikiart.org/images/kateryna-bilokur/house-in-bogdanovka-1955.jpg

Катерина  Білокур « Хата в Богданівці» ( 1955 р.) Стиль наївного мистецтва.

docx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку