Тема №4: Лексичні та фразеологічні синоніми, антоніми. Синонімічне багатство мови. Пароніми. Запобігання помилкам у вживанні паронімів

Про матеріал
У презентації представлено візуальний супровід до теми практичного заняття з української мови "Лексичні та фразеологічні синоніми, антоніми. Синонімічне багатство мови. Пароніми. Запобігання помилкам у вживанні паронімів".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4: Лексичні та фразеологічні синоніми, антоніми. Синонімічне багатство мови. Пароніми. Запобігання помилкам у вживанні паронімів. Українська мова

Номер слайду 2

Слово – основна одиниця мови і мовлення, пов'язана з усіма іншими мовними одиницями. Лексичні помилки виникають унаслідок:1) уживання слова в невластивому йому значенні; 2) невдалого добору синонімів; 3) сплутування близькозвучних слів (паронімів); 4) уживання зайвих слів (плеоназм); 5) повторення спільнокореневих слів (тавтологія); 6) калькування російських слів і словосполучень; 7) використання російських слів замість українських; 8) уживання беззмістовних слів, зайвих у мовленні (слова-паразити); 9) уживання фразеологізмів у невластивому значенні.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

СИНОНІМИ

Номер слайду 5

АНТОНІМИ

Номер слайду 6

ОМОНІМИ

Номер слайду 7

ПАРОНІМИ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів – скількома епітетами супроводяться визнання української мови... Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе (Олесь Гончар).

pptx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку