Презентація: "Подвійний (варіантний) наголос

Про матеріал

Наголошення слів і їхніх форм пов'язане передусім з усною формою побутування мови, отже, із просторіччям і з діалектами, а оскільки унормування усного мовлення порівняно з писемним завжди відстає, вагання щодо наголосу в українській мові постають досить часто.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подвійний (варіантний) наголос

Номер слайду 2

Наголос надсегментна одиниця мовлення. Наголос є властивістю складу. Його також можна визначити як якісну характеристику (коли якість голосного є засобом вираження наголошення) і, також, як кількісну характеристику (відносно збільшена тривалість наголошеного голосного).

Номер слайду 3

Функції наголосу: Видільна — наголос виділяє склад в межах слова, синтагми, фрази. Конститутивна — наголос організовує послідовність складів, об'єднуючи їх в єдине ціле й остаточно надаючи цій єдності рис слова. Змісто- й форморозрізнювальна — функція властива вільному наголосові й полягає в розрізненні значення слова:за́пал-запа́л, ша́баш-шаба́ш, веро́ніка-Вероні́ка, ви́рок-виро́к, на́голос-наго́лос

Номер слайду 4

Наголос: Може падати на один склад. Бути подвійним

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Наголошення слів і їхніх форм пов’язане передусім з усною формою побутування мови, отже, із просторіччям і з діалектами, а оскільки унормування усного мовлення порівняно з писемним завжди відстає, вагання щодо наголосу в українській мові постають досить часто.

Номер слайду 7

Іменники з подвійним наголосом

Номер слайду 8

Прикметники з подвійним наголосом

Номер слайду 9

Дієслова з подвійним наголосом

Номер слайду 10

Дієприкметники

Номер слайду 11

Прислівники

Номер слайду 12

Висновокв українській літературній мові нормативним став переважно той наголос, який засвідчується більшістю діалектів.

pptx
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку