Тема 5. ПРИРОДНИЙ І ТРУДОРЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КРАЇНИ

Про матеріал
Презентація з куксу Регіональна економіка. Тема 5. ПРИРОДНИЙ І ТРУДОРЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КРАЇНИ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 5. ПРИРОДНИЙ І ТРУДОРЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КРАЇНИвикладач: Романенко Людмила Вікторівна

Номер слайду 2

ПЛАН ЛЕКЦІЇ:1. Природно-ресурсний потенціал та його структура.2. Демографічний потенціал України та його регіональні особливості.3. Трудоресурсний потенціал та ринок праці в Україні.

Номер слайду 3

1. Природно-ресурсний потенціал та його структура. Природно-ресурсний потенціал – сукупність природних ресурсів природних умов, які знаходяться в певних географічних межах і забезпечують задоволення економічних, екологічних, соціальних і культурно-оздоровчих потреб людини і суспільства в цілому. Складові природно-ресурсного потенціалу: Природні умови – тіла і сили природи, які мають суттєве значення для життя і діяльності суспільства, однак безпосередньо не залучені до сфери виробничої чи невиробничої діяльності людей. (наприклад клімат, космічні промені і т.д.)Природні ресурси – тіла і сили природи, що на певному рівні розвитку продуктивних сил можуть бути використані в соціально-економічній діяльності людей. Вони охоплюють елементи природи та види енергії, що беруть участь в матеріальному виробництві, являють собою основу продукції, що виробляється.

Номер слайду 4

Структура природно-ресурсного потенціалу:- Компонентна – характеризує внутрішні та міжвидові співвідношення природних ресурсів (земельних, водних, лісових);- Територіальна – різні форми просторової дислокації (порушення первинного залягання гірських порід. В структурі північної частини Донецького кряжа велику роль відіграють розломні дислокації, зокрема насуви) природно- ресурсних комплексів;- Функціональна – відображає вплив природних ресурсів на формування спеціалізації території та певних господарських комплексів.

Номер слайду 5

Класифікація природних ресурсів1. За ознаками відновлюваності:- відновні – ті, що здатні до самостійного відновлення за терміни, які можна зіставити з термінами їх споживання (рослинність, вода в річці – відновні, грунт, мінеральні багатства - невідновні);- невідновні - не здатні до самостійного відновлення2. За ознаками замінності:- замінні – ті, що можуть бути замінені (метали – пластмасами, паливно- енергетичні ресурси – альтернативними джерелами енергії);- незамінні - не можуть бути замінені іншими ресурсами (атмосферний кисень для дихання, прісна вода для пиття);

Номер слайду 6

3. За ознаками відтворення:- відтворювальні – ті, що можна відтворити за рахунок праці людей;- не відтворювальні – ті, що до такого відтворення не придатні (біологічний вид – невідтворювальний ресурс, екосистема – обмежено відтворюваний ресурс);4. За ступенем виснаження:- вичерпні – ті, що виснажуються в ході економічного використання (грунт, ліс, дикі тварини, копалини);- невичерпні – ті ресурси, зміна яких не пов’язана з інтенсивністю їх використання (сонячна енергія, атмосфера, енергія припливів, відпливів);

Номер слайду 7

5. За технічними можливостями експлуатації:- реальні – ті, що використовуються на даному рівні продуктивних сил;- потенційні – встановлені на основі теоретичних розрахунків та попередніх робіт;6. За запасами та ступенем розвіданості:- балансові – використання ресурсів є економічно вигідне (вони відповідають промисловим вимогам за якістю сировини і гірничо- технічними умовами експлуатації);- позабалансові – за наявного рівня технології експлуатувати ресурси не вигідно (ресурси з малою потужністю, низьким вмістом цінного компоненту);7. За територіальною належністю:- національні – знаходяться повністю під суверенітетом тієї чи іншої держави;- багатонаціональні – ресурси природних рік, мігруючих тварин та птахів, внутрішніх морів та озер, на берегах яких мешкають різні народи різних країн;- міжнародні – не належать конкретній державі, а є спільними (ресурси світового океану, що виходять за межі територіальних вод, ресурси атмосферного повітря, Антарктида та космос).

Номер слайду 8

2. Демографічний потенціал України та його регіональні особливостіНаселення – історично складена і безперервно відтворювальна сукупність людей, яка проживає на певній території. Наявне населення – люди, які перебувають на території населення країни (регіону) незалежно від місця їх постійного проживання. Постійне населення – сукупність людей, які постійно проживають в країні (регіоні) незалежно від того, де вони перебувають у момент спостереження. Головні характеристики демографічного потенціалу території:чисельність населення та його динаміка;щільність населення;статевовікова група;національний склад населення;механічний рух населення (міграція).

Номер слайду 9

Внутрішні міграції – це рух населення між різними регіонами всередині країни. Вони не впливають на загальну кількість населення країни, а тільки на його розподіл між регіонами. Зовнішні міграції (за межі держави) поділяють на еміграцію та імміграцію. {FE4 C4 F95-B4 F0-4 C01-AACC-111705 B7 F82 B}Еміграція (виїзд за межі країни) має переважно соціально-економічні причини.Імміграція – це в'їзд людей з інших країн.

Номер слайду 10

Основні показники руху населення1. Абсолютні:- Природний приріст – різниця між кількістю народжених і померлих у певний проміжок часу;- Сальдо міграції – різниця між прибулими в регіон (країну) і вибулими з нього;- Загальне збільшення населення – сума народжених у регіоні та тих, хто вибув з нього за певний проміжок часу;- Загальне зменшення населення – сума кількості померлих та тих, хто вибув з нього за певний проміжок часу;- Загальна динаміка населення – сума показників загального збільшення та зменшення, або природного приросту, та сальдо міграції населення регіону.2. Відносні:- Коефіцієнт народжуваності на 1000 жителів – відношення кількості народжених до чисельності населення помножене на 1000.- Коефіцієнт смертності на 1000 жителів – відношення кількості померлих до чисельності населення помножене на 1000.- Коефіцієнт природного приросту – різниця між кількістю народжених та кількістю померлих.

Номер слайду 11

3. Трудоресурсний потенціал та ринок праці в УкраїніТрудоресурсний потенціал – система, що має просторову і часову орієнтацію, елементами якої виступають трудові ресурси з урахуванням усієї сукупності їхніх кількісних та якісних характеристик, зайнятості і робочих місць. Трудові ресурси — це частина працездатного населення, яка володіє фізичними й розумовими здібностями і знаннями, необхідними для здійснення корисної діяльності.

Номер слайду 12

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. (Закон України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із змінами та доповненнями). Залежно від здатності працювати розрізняють: працездатних і непрацездатних осіб. Непрацездатні особи в працездатному віці - це інваліди 1-ї та 2-ї груп. Працездатні особи в непрацездатному віці - це підлітки і працюючі пенсіонери за віком.

Номер слайду 13

Відповідно до рекомендацій МОП (міжнародна організація праці) все населення поділяється на економічно активне й економічно неактивне. Економічно активне населення - це частина населення, яка пропонує свою працю для виробництва товарів і надання різноманітних послуг. Кількісно ця група населення складається із зайнятих із безробітних, які на даний момент не мають роботи, але бажають її одержати. Економічно неактивне населення - це та частина населення, яка не входить до складу ресурсів праці. До них належать:учні, студенти, курсанти, які навчаються в денних навчальних закладах;особи, які одержують пенсію за віком або на пільгових умовах;особи, які одержують пенсію у зв'язку з інвалідністю;особи, зайняті веденням домашнього господарства, доглядом за дітьми, хворими родичами;особи, які не можуть знайти роботу, припинили її пошук, вичерпавши всі можливості, проте вони можуть і готові працювати;інші особи, яким немає необхідності працювати незалежно від джерела доходу.

Номер слайду 14

Зайнятість населення – сукупність соціально-економічних відносин між людьми з приводу забезпечення працездатного населення робочими місцями, формування розподілу і перерозподілу трудових ресурсів з метою його участі у суспільно-корисній діяльності і забезпеченні розширеного відтворення робочої сили. Види зайнятості:{FE4 C4 F95-B4 F0-4 C01-AACC-111705 B7 F82 B}За формами організації робочого дня:- повна – зайнятість протягом повного робочого дня, тижня, року, яка приносить дохід в нормальних для даного регіону розмірах;- неповна – зайнятість протягом неповного робочого дня або з неповною оплатою; За статусом діяльності:- первинна (основна) зайнятість на основному місці роботи, де робітник отримує доход, де знаходиться трудова книжка;- вторинна – добровільна додаткова постійна або тимчасова діяльність людей, які мають основну роботу. За характером організації робочих місць:- стандартна - характеризується роботою у виробничому приміщенні роботодавця; стандартним навантаженням протягом дня, тижня, року; наявністю стабільного робочого місця, чітко визначеним часом початку та закінчення робочого дня; законодавчо встановленою тривалістю робочого дня (тижня, року);- нестандартна (альтернативна) зайнятість - це трудова діяльність, яка не відповідає стандартним правилам. За стабільністю трудової діяльності:- постійна - це зайнятість з відносно стабільним місцем роботи;- тимчасова - це зайнятість з тимчасовим, епізодичним, сезонним характером роботи. За формами правового регулювання використання робочої сили:- регламентована зайнятість - це діяльність, яка відбувається у межах закону.- нерегламентована зайнятість - це діяльність, яка відбувається без укладання трудового договору, не враховується держстатистикою, без оплати податків.

Номер слайду 15

Безробіття – соціально-економічне явище, за якого частина економічно активного населення не може знайти роботу і залишається тимчасово незайнятою. Види безробіття1. Фрикційне безробіття – викликане пошуком більш вигідного ніж перше місця роботи, пов’язане з переїздом чи сезонним характером роботи (короткострокове, неминуче);2. Структурне безробіття – виникає в результаті НТП, що викликає зміну попиту на працівників деяких професій (триваліший тип безробіття, адже потрібен час на перепідготовку, перекваліфікацію);3. Циклічне безробіття – зумовлене зниженням сукупного попиту на робочу силу в період економічного спаду.

Номер слайду 16

Трудоресурсна ситуація – характеризує рівень забезпечення ресурсами праці сфери матеріального і нематеріального виробництва певної території. Види трудоресурсної ситуації:- Трудодефіцитні регіони – недостатня кількість трудових ресурсів внаслідок природного скорочення або міграції.- Трудонадлишкові регіони – перевищення чисельності трудових ресурсів над кількістю робочих місць.- Трудоврівноважні регіони – відповідність між наявними трудовими ресурсами і робочими місцями.

Номер слайду 17

Ринок праці:- це система суспільних відносин, пов’язаних з наймом і пропозицією праці, тобто з її купівлею і продажем;- це сфера працевлаштування, в якій взаємодіють покупці і продавці праці;це механізм, що забезпечує узгодження ціни і умов праці між роботодавцями і найманими працівниками та регулює її попит та пропозицію.

Номер слайду 18

Класичні моделі ринку праці1. Японська модель – ґрунтується на відносинах «довічного найму», які передбачають зайнятість працівника на одному підприємстві до досягнення ним пенсійного віку.2. Американська модель – передбачає високу децентралізацію влади. Питання щодо врегулювання працевлаштування населення вирішується самостійно кожним штатом.3. Швецька модель – характеризується активною політикою зайнятості населення, спрямованого на попередження зростання безробіття. Передбачає активне втручання держави у процеси руху робочої сили.

Номер слайду 19

Сучасні тенденції українського ринку праці:- Збереження низького рівня попиту на робочу силу в усіх секторах економіки;- Перевищення пропозиції робочої сили над попитом в усіх регіонах України;- Поширення нерегламентованої зайнятості;- Невисока місткість ринку;- Значна питома вага офіційно зареєстрованих осіб з високим рівнем професійно-кваліфікаційнох підготовки.

Номер слайду 20

Завдання державної служби зайнятості1. Реалізація державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції.2. Сприяння громадянам у підборі підходящої роботи та надання роботодавцям послуг з добору працівників.3. Стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць.4. Підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці.5. Залучення безробітних до тимчасової зайнятості (до громадськихта інших робіт тимчасового характеру).6. Підтримка безробітних в організації підприємницької діяльності.7. Видача роботодавцям дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Номер слайду 21

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ1. Розкрийте поняття: «природні умови і ресурси», «природоресурсний потенціал», «природокористування», «ресурсозбереження».2. Яка є класифікація природних ресурсів?3. В чому суть демографічного, розселенського та працересурсного потенціалу?4. Охарактеризуйте механічний рух та природний рух населення.5. Дайте визначення наступних категорій: трудові ресурси, працездатний вік, страховий стаж, економічно активне населення, економічно неактивне населення, зайнятість населення, безробіття (фрикційне, структурне, циклічне безробіття), ринок праці.6. Охарактеризуйте роль Державної служби зайнятості.7. Як відрізняється трудоресурсна ситуація в окремих регіонах України?

Номер слайду 22

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ:(Можна виконатиу формі презентації)1. Характеристика вугільних басейнів України.2. Особливості розміщення нафтових і газових родовищ України.3. Особливості розміщення родовищ мінеральних природних ресурсів на території України.4. Оцінка земельних ресурсів України.5. Оцінка лісових ресурси України.6. Оцінка водних ресурси України.7. Демографічні проблеми економічного розвитку України8. Науково-технічний потенціал розвитку регіонів.9. Виробничий потенціал розвитку регіонів.10. Фінансовий потенціал розвитку регіонів.11. Бюджетний потенціал розвитку регіонів.12. Інноваційно-інвестиційний потенціал розвитку регіонів.

pptx
Пов’язані теми
Економіка, Презентації
Додано
1 квітня
Переглядів
97
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку