Тема. А. П. Чехов (1860-1904). «Хамелеон». Викриття пристосуванства, підлабузництва в оповіданні. Діалог як основна форма розкриття сюжету. Роль художньої деталі. Символічність наз

Про матеріал
А. П. Чехов "Хамелеон". Викриття пристосуванства, пiдлабузництва в оповіданні. Діалог як основна форма розкриття сюжету.
Перегляд файлу

 

 Тема. А. П. Чехов (1860-1904). «Хамелеон». Викриття пристосуванства, підлабузництва в оповіданні.

Мета. Ознайомити учнів з життям та творчістю А. П. Чехова. Дати первинне поняття про художню деталь та окреслити її роль в художньому творі. Поглиблювати знання учнів про жанри та їх ознаки. Продовжувати розвивати навички роботи з текстом, його часткового аналізу. Виховувати найкращі людські якості.

Тип уроку. Засвоєння нових знань.

Обладнання.

                                                     Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Оголошення теми, мети уроку.

    Сьогодні на уроці ми розпочинаємо знайомитися із творчістю відомого російського письменника, Антона Павловича Чехова. Ми ознайомимося з основними віхами життя та творчості письменника, здійснимо віртуальну подорож до музею, який знаходиться у Ялті, дізнаємося про особливості авторського стилю.

ІІІ. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

  1. Повідомлення вчителя про життя та творчість А. П. Чехова.
  2. Записати в зошит 5-7 речень біографії А. П. Чехова.

      Народився А. П. Чехов  29 січня 1860 року в Таганрозі — невеликому портовому місті на березі Азовського моря. Його дід був українцем, кріпаком, який зумів викупити свою сім'ю з неволі. Батько Чехова, Павло Єгорович, був купцем, мав власну  крамницю. Він мав багато талантів — малював, грав на скрипці, співав у церковному хорі. Мати, Євгенія Яківна, походить з купецького роду, вміла чудово оповідати. В родині Чехових було шестеро дітей — п'ятеро синів і одна дочка, всі були різнобічно обдарованими, здобули освіту. Олександр і Михайло стали літераторами, Іван — учителем, Микола — художником, Марія вчителювала.
    У 1868 році Антон Чехов вступив до Таганрозької гімназії. А коли в 1876 році його батько збанкрутував і таємно від кредиторів перебрався до Москви, де жили старші сини, а невдовзі й  мати з молодшими поїхала за ним,  Антон залишився в Таганрозі один і продовжував навчання, заробляючи на хліб репетиторством. Закінчивши в 1879 році гімназію, він переїжджає до Москви, вступає до Московського університету на медичний факультет. Після його закінчення в 1884 році Чехов зайнявся лікарською практикою, яку не залишав до кінця життя.
       Літературна діяльність Чехова розпочалася наприкінці 70-х років. Спочатку юнак брав участь у виданні гімназійного журналу «Досуг», пізніше писав гуморески, коротенькі оповідання, п'єси, друкувався в журналах «Стрекоза», «Будильник», «Зритель», «Москва», в газетах, підписуючись псевдонімами Антоша, Людина без селезінки, Рувер, Брат мого брата, а найчастіше — Антоша Чехонте.
      Перші збірки оповідань Чехова «Казки Мельпомени» (1884), «Строкаті оповідання» (1886) — прихильно сприйняли і читачі, і критики. Ці видання засвідчили, що в літературу прийшов непересічний талант, оригінальний художник слова. У 1888 році Академія наук нагородила митця Пушкінською премією за збірку «У сутінках».

      Антон Павлович Чехов у невеликому оповіданні  умів показати долю людини, її духовну   драму,   шукання   сенсу   буття   і   нездійсненність сподівань та мрій.
     У 1890 році Чехов їде на острів Сахалін — найстрашніше місце заслання в тодішній Росії. Близькі та друзі даремно умовляли його відмовитися від подорожі: письменник вже тоді мав слабке здоров'я, з юності підірване виснажливою працею. Поїздка через всю країну, перебування на Сахаліні, знайомство з умовами життя каторжників і засланців, проведення перепису населення острова — все це залишило глибокий слід у творчій свідомості Чехова.

       У 1892 році Антон Павлович купив невеликий маєток Меліхово неподалік станції Лопасня (нині — м.Чехов). Тут він прожив сім років, лікував селян, будував школи, а ще особисто піклувався про сад, вирощував улюблені квіти — троянди. Саме в цей період написано більшість його зрілих творів, що уславили ім'я письменника. 
      Зиму 1897 — 1898 років Чехов провів на півдні Франції, де лікувався від туберкульозу. Навесні повернувся до свого маєтку, поринув у літературну роботу. Але хвороба не відступила, і Чехов переїжджає до Ялти, де купує ділянку землі і будує будинок (нині там знаходиться Будинок-музей А.П.Чехова). Через рік Чехов одружився з актрисою МХТ Ольгою Кніппер. В Ялті він продовжує інтенсивну літературну працю — тут написані такі шедеври, як «Дама з собачкою» (1899),  «Наречена» (1903), п'єса «Вишневий сад» (1904). Тим часом хвороба письменника прогресувала, і в червні 1904 року Чехов поїхав до Німеччини, де 15 липня помер.
    

  1. Виразне читання уривків оповідання «Хамелеон».

Проблемне питання. Які асоціації у вас виникли, коли ви почули назву оповідання?

  1. Бесіда на сприйняття.
  • Чи зрозуміли ви тепер символічність назви оповідання? Чому автор обрав саме таку назву?

 

ІV. Закріплення.

Визначте коло проблем, які автор порушує в оповіданні.

Опишіть, якими ви уявляєте героїв оповідання. Порівняйте свої уявлення із зображеними героями на ілюстрації.

 

Результат пошуку зображень за запитом "зображення до оповідання хамелеон"

 

 

 

 

V. Узагальнення знань.

     Підсумкова бесіда.

  • Які проблеми автор порушує в оповіданні?
  • За допомогою якого засобу автор у стислій формі зображує розлогу картину?
  • Кого можна назвати позитивними героями, а кого-негативними? (Свою думку аргументуйте).
  • Хто з героїв найбільше постраждав в даній ситуації?

VІ. Домашнє завдання.

Прочитати біографію А. П. Чехова. Виписати в зошит символічність назви твору.  

 

docx
Додано
5 січня 2021
Переглядів
745
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку