Тема : "Церемонія «Five o’clock Tea» чи справжній карпатський чай? Інтегрований урок з англійської та української мов. Правильне вживання числівників на позначення дат та часу ”

Про матеріал

Церемонія «Five o'clock Tea» чи справжній карпатський чай? Інтегрований урок з англійської та української мов. Правильне вживання числівників на позначення дат та часу

Перегляд файлу

Тема: Церемонія «Five o’clock Tea»  чи справжній карпатський чай? Інтегрований урок з англійської та української мов. Правильне вживання числівників на позначення дат та часу ” 

Мета:     формувати ключові компетентності, а саме:

-спілкування державною мовою: правильно вимовляти й писати слова, творити їх граматичні форми; конструювати речення й тексти; дотримувати норм етикету під час спілкування;

-спілкування іноземними мовами:  розуміння ролі іноземної мови як засобу пізнання іншого світу та збагачення власного культурного досвіду; розуміння потреби популяризувати Україну у світі засобами іноземних мов; готовність до міжкультурного діалогу.

Формувати систему предметних компетентностей і компетенцій шляхом виконання  навчально-пізнавальних і практично зорієнтованих завдань відповідно до змістових ліній: - мовної і мовленнєвої:               систематизувати і узагальнити вивчене з теми «Правильне вживання числівників на позначення дат та часу»; удосконалювати вміння застосовувати здобуті знання на практиці;

-формувати навички грамотного письма, правильної вимови слів;

-діяльнісної: розвивати культуру усного і писемного мовлення; збагачувати й уточнювати словниковий запас учнів;

- соціокультурної: проектувати стратегії своєї поведінки з урахуванням інтересів та потреб інших.

Обладнання: плакати з рекламою чаю,  мультимедійна дошка, презентація, ПК, чайний сервіз, гра wordwall «Числівники на позначення часу», руханка на пісню Руслани «Дикі танці», костюми для інсценізації.

                                                      Перебіг уроку

І. Актуалізація опорних знань

1. Демонстрація відео

Іване, ти не знаєш який зараз урок?

- Та не знаю. It doesn’t matter.

- Хлопці, чому ви тут сидите? Невже дзвоника не чули?

- Та встигнемо. Don’t worry. Everything is Okay. Доїмо та підемо.

- Так, у нас зараз бінарний урок. Прийдуть гості, буде весело.

- Are you kidding? Весело? На уроці? І як це бінарний урок?

- Урок англійської та української мови.

- О, як кофе «Якобс» 2 в 1.

- Сам ти кофе! Кава «Якобс». Української не знаєш.

- Ой, почалося. Теж мені. Диктанти: словниковий, стилістичний, монологи, діалоги.

- Та ходімо. Це ж незвичайний урок. Обіцяли щось смачненьке.

- О, смачненьке!!!! Тоді ходімо.

1.2 Вступне слово

Good afternoon. I am glad to see everybody. Today we all have an unusual lesson. It is connected with one of English traditions: English Drinking Tea. I want you feel yourself real Englishmen. And learn more information about this country. It’s common knowledge that the English are very fond of tea. They like to have a nice cup of tea from 6 to 8 times a day, sometimes even more. Millions of people in factories and offices look forward to their tea breaks in the morning and afternoon. They are called «elevenses» and «5 o’clock tea». And what do the English think of tea themselves? Let’s read and translate some posters to see what the English think of tea.

1.2 Робота з висловами

«Якщо вам холодно, чай вас зігріє, якщо вам жарко – чай освіжить, якщо засмучені – втішить, якщо збентежені – заспокоїть.» (Вільям Гладстон)

«Я весь час боюсь, що кінець світу настане перед вечірнім чаюванням.» (Сідні Сміт)

«Є чай – є надія.» (Артур Уінг Пинеро)

«Ідеальна температура для чаю – на два градуси вище, ніж потрібно.» (Террі Гіллеметс)

«Найсумніший напій – чашка слабкого чаю.» (Кетрін Менсфілд)

1.3 Притча про шлях чаю

Сім принципів чайної  церемонії

Коли  учні  запитали у  майстра  чайної церемонії Рикю: «У чому секрет шляху чаю?»  Він відповів: «Їх сім. Приготуйте такий чай, щоб  гості отримали насолоду. Покладіть вугля таким  чином, щоб вода закипіла швидко Поставте квіти  так, щоб вони ожили. Влітку повинно бути прохолодно, взимку— тепло. Приходьте трішки раніше домовленого часу. Приготуйте парасольку, навіть якщо немає дощу. Відкрийте своє серце для кожного гостя».

Ось ці сім принципів Рикю поряд з чотирма  правилами — Гармонія, Повага, Чистота, Спокій, — повинні бути присутні  в серці кожного, хто йде  Шляхом чаю"

ІІ Вивчення нового

2.1 Актуалізація життєвого досвіду

Що думають британці про чай? (на дошці речення англійською мовою, на парті їх переклад українською. Діти мають прочитати та знайти переклад)

WHAT THE ENGLISH THINK ABOUT TEA…

  • The English know how to make tea and what it does for you.
  • Seven cups of it make you up in the morning; nine cups will put you to sleep at night.

The test of

  • good tea is simple. If a spoon stands up in it, then it is strong enough; if the spoon starts to wobble, it is a feeble makeshift.
  • If you are hot, tea will cool you off, and if you are cold, it will warm you up.
  • вельми просто
  • не ликом шитий
  • багато галасу знічев’я
  • лиха мара

 

Ідіоми https://wordwall.net/resource/260115524.

  1.      Чайна конференція . Звіт творчих груп

Учень 1. Батьківщиною чайного дерева вважають Китай. Саме китайці звернули увагу на здатність відвару з листя надавати тонізуючу дію на організм людини і першими почали вирощувати цю рослину. Сьогодні відомо багато різних видів чаю: чорний, зелений, червоний, білий, жовтий і синій, ароматизований чай.

Учень 2.15 грудня щорічно за ініціативи Центру Науки та спілкування планета святкує міжнародний день чаю. Метою святкування Міжнародного дня чаю було привернути увагу суспільства до проблем продажу чаю, популяризацію цього напою у світі. Найгучніші святкування відбуваються цього дня в Індії, Непалі, Бангладеші, В’єтнамі, Малайзії, на Шрі-Ланці.

Пані Людмила: У сучасній світовій чайній культурі можна виділити декілька чайних традицій. Найбільш відомі: японська, китайська, російська і, звичайно, англійська, про яку ми сьогодні і поговоримо.

Пані Леся: As you know tastes differ and people has many styles of tea drinking: English, Chinese, Japan, Russian tea drinking are the most famous of them.

Пані Людмила: Cьогодні ми запросили експертів з даного питання: історика, лікаря, шеф-кухаря та експерта з чайних церемоній.

 Пані   Леся: Listen to our historian, please.

Історики (на дошці слайд Британських островів)

Учень 1: Туманний Альбіон споконвіку славиться своїми непорушними традиціями. Класична церемонія світського англійського чаювання за кілька століть зазнала лише незначних змін. В1664 році одна східно-індійська компанія піднесла королю Чарльзу ІІ незвичний на ті часи подарунок-засушені листочки індійського чаю. Подарунок був воістину королівським, так як обкладався при ввезенні астрономічним митом. Ще в 16 столітті мореплавці з метою особистого вживання привезли до Британії чайні листя.

Учень 2. В історії вперше згадується про експорт чаю в цю країну в 1644 році. Досить великої популярності цей напій набув в 1662 році завдяки дружині Чарльза ІІ Катерині. Традиція чаювання «Five o’clock” з’явилася в 1840 завдяки 7 –мій герцогині Бедфордскій Анні. Між раннім обідом і пізньою вечерею, яку сервірували після 8-ми годин вечора, вона встигала жахливо зголодніти. Тоді вона наказала подавати для неї чай з молоком, а в навантаження до нього солодкі кекси та тістечка.

Учень 3. Незабаром традиція післяобіднього чаю завоювала шлунки привілейованого класу і стала невід’ємною частиною вікторіанської епохи, а пізніше увійшла і в національну культуру британського чаювання. Починаючи з 1880 року дорогі лондонські готелі стали влаштовувати для своїх відвідувачів вишукані чаювання. З цієї нагоди джентльмени надягали костюми з метеликами, леді одягалися в самі елегантні наряди, розкішні капелюшки і відправлялися на церемонію.

Учень 4. Для них спеціально були накриті столи з накрохмаленими білосніжними скатертинами, на яких красувалася дорога англійська порцеляна зі срібними приборами. Хоча подібний ритуал сьогоднішнього чаювання, витриманий у традиціях англійської аристократії, коштує не дешево і проводиться він тільки в найдорожчих ресторанах і готелях Великобританії, але бронювати його деколи доводиться за півроку вперед.

Чайні традиції Українців ( Лине звук трембіти)

  1. Руханка https://www.youtube.com/watch?v=fPQlCYddpsk
  2. Історія чаю України.

Учень 1 Перші київські традиції чаювання можна назвати монастирськими, бо саме київське духовенство першим оцінило чарівний смак чаю. Ця пристрасть простежується з 18 століття. Так, Пустинно-Миколаївський монастир в 1768 році, готуючись зустріти нового архімандрита, придбав чверть фунту (тобто 100 грамів) чаю.

Учень 2. Чай коштував дуже дорого — 2,5 рублі за фунт (400 грам). За ці гроші можна було придбати п'ять годованих свиней. Зрозуміло, що пересічні кияни не могли витрачати такі гроші на напій. Тому чай в Києві на початку був лише частиною монастирського життя. Жодне храмове свято не обходилось без чаю. В архімандрита Михайлівського Золотоверхого монастиря Йоаникія Скабовського було три служники. Один з них відповідав за зберігання чаю, другий — за зберігання і приготування води для чаю. Готувати чай для Йоанкія Скабовського служникам доводилось регулярно.

Учень 3   Слідом за духовенством чай почала пити і козацька старшина, а за нею підтягнулися багаті ремісники. Спочатку багаті міщани вживали чай лише на свята. Разом з чайниками став з'являтися ювелірний посуд для приготування чаю. Завдяки високій ціні для киян пиття чаю стало ознакою престижу, а пригощання — виявом поваги до гостя. Саме так чай входив в моду.

ІІІ Закріплення вивченого

3.1 Гра (перевірка знань з української мови)

 https://wordwall.net/resource/26078902

3.2.Гра (перевірка знань з англійської мови)

https://www.liveworksheets.com/xh923523cc

3.3 Чайні дебати. Гості конференції

Лікар.  Listen to the doctor, please

Прагнення до здорового способу життя таке модне сьогодні, вдало поєднується із сучасною модою на все екзотичне. Ні для кого не секрет. Що чай є дуже корисним, його використовують для очищення організму від шлаків та виведення солей, для схуднення. Гарного вигляду шкіри, оздоровлення травної системи, дихальних шляхів, серцево-судинної системи, можна сказати при всіх хворобах. У чаї містяться антиоксиданти, які допомагають протистояти старінню організму. У ньому в 3 рази менше кофеїну, ніж у каві,що набагато краще позначається на сні, з яким проблем у вас більше не буде.

Кухар

Дружина короля Катерина оголосила чай офіційним палацовим напоєм і розпорядилася подавати його у вишуканих фарфорових чашках. Прислуга моторошно боялася розколоти тонкі делікатні чашечки крутим окропом, тому спочатку в них наливала молоко, а потім вже гарячий чай. Звідси і пішла ця знаменита британська традиція: насамперед наливати в чашку молоко, а потім –чай. Пригощання до чаю подавалося на багатоярусних етажерках, де до вибору були представлені різноманітні кулінарні шедеври: фруктові і шоколадні кекси; імбирний хліб, печиво,вирізане у вигляді дамських пальчиків; пісочні кошики зі свіжими апетитними фруктами, круглі оладки з вершковим маслом та медом. Поряд з цими стравами на сучасних чайних церемоніях можна побачити чізкейк. Згідно з місячним циклом між 17-19-ма годинами нирки і сечовий міхур перебувають в активній фазі, так що вживання чаю і будь-якої іншої рідини сприяє виведенню отруйних речовин з організму.

Релакс хвилинка

It’s time to have a rest and listen to the commercial реклама чаю англійською https://www.youtube.com/watch?v=-8p4TujQt_4

Майстер чайних церемоній

Перше чаювання відбувається о 6 годині ранку, коли люди тільки прокидаються, друге- о8 годині ранку, коли подається перший легкий сніданок. У цей час п’ють дуже міцний настій чаю. Далі ободиннадцятій або 12 годині настає час ланча-англійці знову п’ють чай. Звичайно ж, найпоширеніше і найвідоміше чаювання всіх часів і народів вважається англійське чаювання о 5 годині вечора. І шосте чаювання відбувається ввечері .Цей воістину аристократичний напій створює атмосферу затишку і відмінно піднімає настрій, коли вам холодно-зігріває, а спекотно-вгамовує спрагу.

Манери англійського чаювання

Here are some ABC of Table manners for the English Tea drinking. During drinking tea you must follow the next rules:

  1. You must lay sugar in the tea carefully.
  2. You must it the pie with the help of spoon but not hands.
  3. You mustn’t tap the spoon for a cup stirring tea.

And one more: during drinking tea Englishmen speak only about pleasant things.

Демонстрація заварювання чаю

For English tea ceremony you need:

  1. A table covered by white or light brown tablecloth.
  2. Some beautiful napkins.
  3. A small vase with fresh flowers.
  4. A teapot with tea, a tea cup and a saucer.
  5. A dessert plate, a teaspoon, a fork and a knife.
  6. A jug with milk or cream.
  7. A tea strainer with a saucer for it.
  8. A sugar bowl with sugar.

3.4. «Ревізор» Що мешканці ЄК знають про чаювання та як дотримуються орфоепічних норм української мови

Відео

3.5 Мандрівка у країну Див інсценізація

Сценка із розділу сьомого «Божевільне чаювання»

Персонажі:   -    автор

  Аліса
Садовий Вовчок
Солоний Заєць
Капелюшник

 

Автор.

-  Перед хатиною під деревом стояв стіл; за ним пили чай Солоний Заєць і Капелюшник. Між ними сидів, дрімаючи, Садовий Вовчок, а ті спиралися на нього ліктями, наче на подушку, і  розмовляли просто у нього над головою.

Аліса.

-       Бідолаха цей Вовчок!

-       Добре хоч, він спить – йому, мабуть, усе одно!

Автор.

Стіл був великий, але всі троє скупчилися в одному його кутку.

Солоний Заєць і Капелюшник.

-                 Зайнято, зайнято!

Аліса.

-                 Та тут повно місця!

Солоний Заєць.

-                     Випий вина

  Автор.

-           Аліса оглянула стіл, але не побачила там нічогісінько, крім чаю.

  Аліса.

-        Щось я не бачу його.

  Солоний Заєць.

-                 А його тут і немає.

  Аліса.

-                     Навіщо ж пропонувати? Хіба це ввічливо?

  Солоний Заєць.

-                 А сідати за стіл без запрошення – хіба це ввічливо?

Аліса.

-                                       Я ж не знала, що це все для вас. Вас тут троє, а стіл накрито на багатьох.

Капелюшник.

-          Піди краще підстрижися.

Аліса.

-          Хіба можна так дорікати незнайомим? Це ж просто грубощі!

 

Капелюшник.

-          Який сьогодні день?

Аліса.

-          Четверте травня.

Капелюшник.

-          Аж на два дні бреше. Казав я тобі: не змащуй годинника маслом!

Автор.

-          Сердито мовив він до Солоного Зайця.

Солоний Заєць.

-          Масло було щонайкраще.

Капелюшник.

-          А нащо ти брав його хлібним ножем? Напевно, туди крихти потрапили!

Автор.

-          Солоний Заєць узяв годинник, понуро поглянув на нього, тоді вмочив у чашку з чаєм і ще раз поглянув, але більше нічого придумати не міг.

Заєць.

-          Масло було щонайкраще!

Аліса.

-          Що за кумедний годинник! Не години, а дні показує!

Капелюшник.

-          Ну то й що? Хіба твій годинник роки показує?

Аліса.

-          Ні, що ви, - він тоді цілий рік стоятиме!

3.6 Сеанс ворожіння разом з карпатською відьмою

(Лине мелодія. Виходить чаклунка)

  • Добрий день! Шановне товариство, карпатська відьма  у восьмому поколінні.

Зараз вам розповім про секрети гадання на чаї.

Ворожіння  полягає в розшифровці візерунків, знаків і символів з чаїнок, це  можливість дізнатися про своє майбутнє. Для ворожіння на чаї напій заварюють прямо в склянці, поклавши в неї одну ложку чаю великолистового і залити його окропом. Після цього склянку накриваємо кришкою або блюдцем і даємо настоятися чаю  10 хвилин. Коли напій готовий, спочатку розглядають і тлумачать положення чаїнок на поверхні, вони розповідають про найближче майбутнє. Потім, коли чай буде випитий, чашку беремо у ліву руку, круговими рухами перемішуємо рідину, що залишилася з чаїнками, перевертають склянку рухом від себе і ставимо її на блюдце. Коли рідина зникне і трохи підсохне, склянку знову перевертаємо і приступаємо до тлумачення символів. А якщо вас зацікавила інформація, то приходьте до мене на сеанс. А так вибачте, справи….

IV Рефлексія

4.1 Чайнички з побажаннями.

4.2 Слово вчителя

Чайні сервізи відійшли в минуле, їх замінили великі горнятка з дотепними написами та термокружки. Чай п'ють не лише в компанії за бесідою, а й наодинці під улюблений фільм, коли йдуть дорогою додому, в офісах, кафе та на природі в холодну пору. Одні кияни полюбляють чай без цукру, другі — не уявляють напій без підсолоджування, треті — обов'язково в прикуску з печивом чи цукерками, четверті — додають в напій гілочку м'яти та лимон. Згідно з результатами всеукраїнського дослідження взимку українці п'ють чай вдвічі частіше за каву.

V Домашнє завдання

Написати оду чаю українською та англійською мовами

VI Оцінювання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку