Тема ; Історія електроніки

Про матеріал
Вступна лекція на тему : Історія електроніки Підготовлена для дисципліни: Електроніка, мікроелектроніка та схемотехніка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія електроніки

Номер слайду 2

Фундамент для виникнення і розвитку електроніки було закладено працями фізиків у XVIII – XIX ст.

Номер слайду 3

Перші у світі дослідження електричних розрядів у повітрі були здійсненні Бенджаміном Франкліним у 1747-1753 роках ( саме тим Франкліним, який у 1754 році запропонував план об'єднання англійської колонії у Північній Америці, що на його основі пізніше було утворено державу США, а у 1775 році брав участь у написанні Декларації незалежності і тепер зображений на 100 банкноті США). Це він дав назви «батарея», «конденсатор», «провідник», «заряд», «розряд», довів електричну природу блискавки, створив теорію статичної електрики, єдиним недоліком якої на наш час є лише те, що носії заряду у ній мають позитивний заряд, винайшов блискавковідвід, вперше встановлений у 1760 році у місті Філадельфія.

Номер слайду 4

Важливою подією було відкриття електричної дуги академіком В. В. Петровим у 1802 році. Дослідження проходження електричного струму в розріджених газах проводили у минулому столітті в Англії – Крукс, Д. Томсон, Тоунсенд, астон, а також у Німетчині – гейслер, Гітторф, Плюккер та інші вчені.

Номер слайду 5

Одним із найперших електронних приладів можна вважати фото-резистор із селену, винайдений у США У. Смітом в 1873році. Тоді ж А. Н. Лодигін винайшов перший у світі електровакуумний прилад - лампу розжарювання. Дещо, пізніше, таку ж лампу створив і удосконалив відомий американський винахідник Едісон. Електрична дуга була вперше використана для освітлення П. Н. Яблочковим у 1876році.

Номер слайду 6

У 1874 році німецький вчений К. Ф. Браун відкрив ефект односторонньої провідності контакту метал – напівпровідник (селен).

Номер слайду 7

Виходячи з теорії електромагнітного поля Дж. К. Максвелла, що була теоретичним обґрунтуванням і тріумфом ідей та дослідів Майкла Фарадея, який на основі електродинаміки андре-марі ампера відкрив явище електромагнітної індукції, Генріх герц у 1886 році відкрив електромагнітні хвилі.

Номер слайду 8

У 1887 році також герц відкрив фотоелектричний ефект, а дослідження цього явища, що їх проводив із 1888 року А. Г. Столєтов (він відкрив основні закони фотоефекту ), поклали початок розвитку фото електричних приладів.

Номер слайду 9

1895 року уперше здійснено безперебійний дзвінок А. С. поповим, а роком пізніше – італійцем Дж. Марконі (щоправда, суперечка за першість у цьому продовжується до цього часу ).

Номер слайду 10

У 1906 році американський інженер Л. де Форест ввів у лампу – діод керуючу сітку, тобто створив перший тріод. Майже одночасно те ж саме сдійснив Лібен у Німетчині.

Номер слайду 11

Перший селеновий випрямляч виготовив німецький вчений Прессер у 1932 році. Першу електронну обчислювальну машину ( на лампах Тріодах) було створено у сша у 1946 році.

Номер слайду 12

Але всі ці епохальні відкриття та успіхи можна вважати лише попередніми кроками у створенні теорії електроніки, електротехнічних приладів та схемотехнічних прийомів, оскілки справжня революція в електроніці розпочалася у 1948 році – після винайдення американськими вченими, співробітниками Д. Бардіним, У. Браттейном, У. Шеклі транзистора.

Номер слайду 13

Поєднання інтегральних аналогових та цифрових пристроїв у сукупності з комп'ютерними технологіями (на основі мікропроцесорів) відкрило подальші найширші перспективи у розвитку і застосуванні електроніки. Поєднання силових напівпровідникових приладів з інтегральними системами керування забезпечує прогрес у цій галузі.

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку