Тема " Кліматотвірні чинники "

Про матеріал
повторити та систематизувати знання про основні чин­ники кліматотворення; сформувати первинні знання про взаємодію чинників кліматотворення на території України; удосконалити практичні вміння та навички роботи з кліматичною картою у визначенні загальних особливостей клімату України.
Перегляд файлу

 

 Тема. Чинники кліматотворення.

Мета: повторити та систематизувати знання про основні чин­ники кліматотворення; сформувати первинні знання про взаємодію чинників кліматотворення на території України; удосконалити практичні вміння та навички роботи з кліматичною картою у визначенні загальних особливостей клімату України.

Обладнання: кліматична карта світу, кліматична карта України, атла­си.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Структура уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Бліцопитування.

1) Що таке атмосфера?

2) Що називають погодою? Кліматом?

3) Чим відрізняється поняття «погода» від поняття «клімат»?

4) Назвіть основні чинники кліматотворення.

5) Які основні типи клімату існують на Землі?

6) У якому кліматичному поясі розташована більша частина те­риторії України?

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Вступне слово.

Природний компонент, особливості якого ви вивчатимете протя­гом наступних трьох уроків, впливає на рельєф, поверхневі й підзем­

ні води, розвиток рослинності, поведінку тварин, від нього значною мірою залежать умови проживання, господарської діяльності та від­починку і навіть настрою людей. Який же це природний компонент?

(Відповіді учнів.) Як ви правильно здогадалися, це клімат. У зв’язку з вищесказаним, є необхідність вивчати особливості клімату, погодних умов, передбачати їхні зміни та оцінювати роль у формуванні стану довкілля.

Умови формування клімату загалом залежать від поєднання кліма­тичних чинників: космічних (насамперед сонячної радіації), плане­тарних (загальна циркуляція повітряних мас) і географічних (харак­тер земної поверхні тощо). Для визначення загальних особливостей клімату України необхідно розглянути прояв чинників кліматотво­рення на території України та їхню взаємодію.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Сонячна радіація.

Енергія, що випромінюється Сонцем, називається сонячною радіа­цією. Через безмежний простір вона досягає Землі і є основним дже­релом енергії природних процесів. Атмосфера і поверхня Землі взає­модіють із променевою сонячною енергією, й остання перетворюється на теплову. Сумарна сонячна радіація, що надходить до поверхні Зем­лі, складається з прямої та розсіяної. Частина сумарної радіації пог­линається земною поверхнею (поглинута сонячна радіація), а частина відбивається нею (відбита сонячна радіація).

— Від чого залежать показники сонячної радіації?

Різні точки земної поверхні отримують неоднакову кількість со­нячної радіації. Найважливішими чинниками, що зумовлюють її інтенсивність на тій або іншій ділянці земної поверхні, є кут падін­ня сонячних променів, тривалість та інтенсивність сонячного сяйва, прозорість атмосфери.

— Як розподіляється сонячна радіація на території України?

Для території України характерний майже широтний розподіл показників сумарної сонячної радіації. Їх зазвичай обчислюють на одиницю площі за одиницю часу, наприклад за місяць, сезон, рік. Сумарна сонячна радіація на півночі країни становить близько 95 ккал /см2 на рік, а на півдні — 127 ккал /см2, тобто її показники поступово зростають із півночі на південь.

Оскільки наша країна розташована у помірних широтах, то най­більше сонячної радіації надходить із травня по вересень. Відповідно, найтепліше влітку, найхолодніше — узимку.

2.Циркуляція повітряних мас.

Якби на клімат впливав лише розподіл сонячної радіації (не було б руху повітря), то на півночі країни було б значно холодніше, а на півдні — тепліше.

Завдяки циркуляції атмосфери відбувається перерозподіл тепла і вологи. Циркуляція атмосфери обумовлює перенесення повітряних мас, їх трансформацію та взаємодію, що відбивається у вигляді атмосферних фронтів (теплих і холодних), циклонів і антициклонів.

— Які типи повітряних мас матимуть вплив на формування клі­мату України?

На клімат України впливають арктичні, помірні і тропічні повітряні маси. Арктичне повітря холодне, сухе, чисте. Не зустріча­ючи перешкод, воно проникає далеко на південь Східноєвропейської рівнини. Узимку арктичні маси приносять морозну суху й малохмар­ну погоду, навесні та восени — заморозки.

Положення України в помірних широтах обумовлює панування повітряних мас помірних широт. Морське помірне повітря з Атлан­тичного океану, просуваючись на схід, поступово віддає свою вологу. Улітку воно зменшує спеку, особливо на заході України, підвищує вологість повітря і приносить опади, а взимку пом’якшує морози, викликає снігопади та відлиги. Континентальне помірне повітря надходить в Україну з внутрішніх районів Євразії і надає клімату су­хості. На клімат нашої країни впливають і тропічні повітряні маси, морські — із боку Середземного моря, континентальні — із внутріш­ніх районів Євроазіатського континенту.

За переважанням певного типу повітряних мас в Україні панує по­мірний континентальний тип клімату. Лише на Південному березі Криму проявляються риси субтропічного.

Територією України проходить смуга високого атмосферного тис­ку приблизно по лінії Харків—Дніпропетровськ—Балта. Цю смугу називають віссю Воєйкова — на честь російського кліматолога і гео­графа, який обґрунтував її існування. Це умовна лінія, північніше якої переважає циклональний режим погоди і західний напрямок пе­ренесення повітряних мас, а південніше — антициклональний режим погоди і східний напрямок перенесення повітряних мас.

3. Характер земної поверхні.

Характер підстилаючої поверхні впливає на розподіл сонячної радіації та рух повітряних мас. Рівнинність більшої частини України зумовлює поступове зростання показників сонячної радіації та серед­ньої температури з півночі на південь, водночас вона не перешкоджає просуванню повітряних мас у різних напрямках.

Карпатські і Крим­ські гори — бар’єри для проходження певних повітряних мас (тому клімат Закарпаття і Південного берега Криму відрізняються від рівнинної частини України). У горах із висотою зростає кількість опадів і знижується температура повітря, формується кліматична поясність.

На мікроклімат впливають також річкова сітка, ґрунтово-рослин­ий покрив, забудова населених пунктів, тощо.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ УЧНІВ

Експрес-тести.

1) Сонячну радіацію, яка безпосередньо досягає земної поверхні, називають:

а) прямою; б) сумарною; в) розсіяною.

2) Найбільший показник альбедо має ділянка поверхні, яка вкри­та:

а) водою; б) снігом; в) зеленою травою.

3) Поверхню стикання двох різнорідних повітряних мас назива­ють:

а) альбедо;

б) повітряною масою;

в) атмосферним фронтом.

4) У центрі антициклону розташована область:

а) зниженого тиску;

б) підвищеного тиску;

в) нормального тиску.

Географічний практикум.

Схематично зобразіть горизонтальний і вертикальний розрізи цик­лону та антициклону в Північній півкулі Землі та пригадайте, які особливості погоди з ними пов’язані.

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

Заключне слово.

— Клімат України формується під впливом таких основних чин­ників кліматотворення, як сонячна радіація, циркуляція повітряних мас, характер земної поверхні;

— для України характерним є майже широтний розподіл показ­ників сонячної радіації;

— вплив помірних повітряних мас є визначальним у формуванні клімату країни;119

— рівнинність рельєфу сприяє вільному проникненню в Україну також арктичних і тропічних повітряних мас, що зумовлює ут­ворення потужних атмосферних фронтів, діяльність циклонів та антициклонів.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1) Опрацювати відповідний параграф підручника.

2) На картосхемі України (використовуючи трафарет), стрілками показати напрямки переміщення повітряних мас різних типів над територією України.

docx
Додано
2 березня 2022
Переглядів
882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку