Тема: “Місто Рим та повсякденне життя його мешканців”

Про матеріал
Тема: “Місто Рим та повсякденне життя його мешканців” Презентація до уроку Тема: “Місто Рим та повсякденне життя його мешканців”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “Місто Рим та повсякденне життя його мешканців”

Номер слайду 2

Місто Рим – столиця великої імперії

Номер слайду 3

Акведук – арковий міст, яким прокладали водогін через ріки, шляхи, яри.

Номер слайду 4

14 районів давнього Рима

Номер слайду 5

Форум – головна площа міста

Номер слайду 6

Будинки давніх римлян. Домус – будинок-особняк заможного римлянина. Атрій – парадний зал будинку

Номер слайду 7

Ст. 195 підручника

Номер слайду 8

Інсули – багатоповерхові, багатоквартирні будинки

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Одяг давніх римлян. Туніка - одяг давніх римлян, рід сорочки, з рукавами чи без рукавів. Туніка талярис (tunica talaris) — туніка довжиною до п'ят;Туніка інтеріор, туніка інтима, субу́кула (tunica interior, tunica intima, subucula) — спідня сорочка, туніка, натягана на голе тіло;Туніка манулеата, туніка маніката (tunica manuleata, tunica manicata) — туніка з рукавами;Туніка претекста (tunica praetexta — «облямована туніка») — туніка з однією чи двома смугами: Туніка ангустиклавія (tunica angusticlavia) — туніка з двома вузькими смугами, одяг стану вершників і трибунів з плебеїв;Туніка латиклавія (tunica laticlavia) — туніка з однією широкою смугою, одяг сенаторів;Туніка ректа (tunica recta) — туніка, яку надягали дівчата-наречені в день весілля і юнаки в день повноліття. Туніка пальмата (tunica palmata) — туніка, розшита золотими пальмовими гілками, яку надягав тріумфатор;Туніка парагауда (tunica paragauda) — туніка з парчовими смугами, отримала поширення в часи Імперії.

Номер слайду 11

Тога – верхній чоловічий одяг в Стародавньому Римі. Це було полотно вовняної тканини еліптичної форми, яка драпувалась навколо торсу через ліве плече так, що руки лишались вільними.(2х6м) Тога прете́кста (toga praetexta) — біла тога з червоною каймою, яку носили діти римських громадян до досягнення повноліття (хлопчики до 16 років, дівчата до одруження)[2], а також вищі посадові особи;Тога пу́ра, тога віри́ліс (toga pura, toga virilis — «чиста тога», «тога мужів») — проста біла тога, яку носили більшість громадян по досягненні повноліття;Тога ка́ндида (toga candida — «білосніжна тога») — тога, вибілена в крейдяному розчині, одяг здобувачів вищих посад, вдягнутий у кандиду називався candidatus (звідси й «кандидат»);Тога пурпу́рея (toga purpurea) — царська і імператорська тога пурпурового кольору (порфіра, багряниця);Тога пальмата (toga palmata) — тога з рослинним орнаментом, яку носили консули й магістрати;Тога трабея (toga trabea) — тога з горизонтальними смугами, одяг саліїв і авгурів;Тога пі́кта (toga picta — «оздоблена тога») — розшита тога тріумфаторів;Тога пу́лла, тога со́рдида (toga pulla, toga sordida — «темна тога», «скорботна, мізерна тога») — тога темно-сірого кольору, носилася як жалобний одяг і звинувачуваними.

Номер слайду 12

Жіночий одяг. Стола – схожа на плаття без рукавів. Пала – нагадувала тогу, іноді жінки накидали її край на голову.

Номер слайду 13

Зачіски давніх римлян

Номер слайду 14

Їжа давніх римлян

Номер слайду 15

Терми – громадські лазні

Номер слайду 16

Колізей -  амфітеатр, пам'ятка давньоримської архітектури, одна з найграндіозніших та найвідоміших споруд античного світу.

Номер слайду 17

“Хліба і видовищ” - вираз використовувався для опису політики державних діячів, які, підкуповуючи плебеїв роздачами грошей і продуктів, а також цирковими виставами, захоплювали і утримували владу в стародавньому Римі. Практика субсидування цін на продукти була введена хлібним законом ще в 123 році до н. е.. Цей народ вже давно, відколи свої голоси продали,Про всю службу забув; і імперію, що колись. Усе роздавала, легіони, і владу, і лікторів зв'язки,Заціпенілий тепер і про двоє речей лиш стурбовано мріє: Хліба та видовищ! … (Ювенал “Сатира Х”)

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Параграф№45. Виписати в зошит терміни та поняття: форум, домус, інсула, терми, гладіатори та тога. Переглянути відео урок

pptx
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
3060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку