Тема: МУЗИКА В МУЛЬТИПЛІКАЦІЇ

Про матеріал
Українська анімація відома далеко за межами нашої країни. Вітчизняні митці створили чимало мультфільмів як для дорослих, так і для юних глядачів. Поряд із режисерами й художниками-мультиплікаторами значна заслуга в успіхах української мультиплікації належить композиторам, які створюють цікаву музику до фільмів. Найвідомішими в українському кінематографі стали дев’ять короткометражних мультфільмів про пригоди козаків. Автор сценарію і режисер легендарного козацького серіалу — Володимир Дахно.
Перегляд файлу

Урок 27

Тема: МУЗИКА В МУЛЬТИПЛІКАЦІЇ

Українська анімація відома далеко за межами нашої країни. Вітчизняні митці створили чимало мультфільмів як для дорослих, так і для юних глядачів. Поряд із режисерами й художниками-мультиплікаторами значна заслуга в успіхах української мультиплікації належить композиторам, які створюють цікаву музику до фільмів. Найвідомішими в українському кінематографі стали дев’ять короткометражних мультфільмів про пригоди козаків. Автор сценарію і режисер легендарного козацького серіалу — Володимир Дахно. Герої цих мультфільмів — козаки Грай, Око і Тур. Це своєрідні національні символи, оскільки в їхніх образах відображаються найкращі риси українського народу: сміливість і допитливість, кмітливість і готовність допомогти ближньому, доброта і щирість.

Музичний калейдоскоп

Перший мульфільм циклу «Як козаки...» українські глядачі побачили в далекому 1967 р., останній вийшов у 1995 р. В одному з інтерв'ю Володимир Дахно згадував цікаві історії про створення фільмів: «Я не дуже довго мудрував з козаками. Взяв та й намалював трьох запорожців на кшталт трьох мушкетерів. Один вийшов кругленький і низенький, другий — худий і високий, третій — здоровий та рум'яний молодець. Потім мені казали, що я дуже точно передав в цих персонажах український характер».

Імена козаків у мультфільмах не звучать, адже згідно зі сценарієм у проектах відсутні діалоги (за винятком вступного або заключного тексту від автора). Проте і без слів все стає зрозумілим, бо всі сцени й дії легко сприймаються. За сюжетом мультфільмів персонажі потрапляють в усілякі пригоди, зустрічаються з людьми різних країн і епох: мушкетерами, оптичними богами й олімпійцями та навіть з прибульцями. Демонструвати чудеса козацьких подорожей і перемог допомагає музика. Оскільки персонажі мультфільмів не мають реплік, великого значення набуває музичний супровід. Музику для різних епізодів написали відомі українські композитори: Мирослав Скорик, Борис Буєвський, Володимир Губа, Ігор Поклад. Митці намагалися підкреслити характерні рухи персонажів шляхом зміни ритму, темпу й гучності музики.

  • Поміркуй, які музичні інструменти можуть «озвучити» удар булави, стрибок з висоти на землю. А які зобразити замріяність закоханого козака чи тужливі думки героя за рідною землею?

У всіх фільмах можна почути інтонації українських народних пісень, танців, маршів. Мирослав Скорик використовує також вокаліз (спів на «ту-ду-ду...»), а Ігор Поклад в останній фільм включає народну пісню. Цікавим продовженням історії про анімаційних козаків можна вважати комп’ютерну гру-квест «Як козаки Мону Лізу шукали».

  • Квест (з англ.  — пошуки) — пригодницька гра, один з основних жанрів комп’ютерних ігор, що вимагають від гравця розумових рішень для просування по сюжету.

 

Я у світі музики: сприймаю, розумію

 Фрагменти мультфільмів про козаків (на вибір вчителя).

  • Схарактеризуйте музику. Поміркуйте, як вона відповідає подіям, що відбуваються.

 

Серед зразків української анімації для дітей надзвичайної популярності у 1970- 1980-х рр. здобули багатосерійні фільми «Пригоди капітана Врунгеля» та «Лікар Айболить» режисера Давида Черкаського. Музику до цих мультиплікаційних історій написав Георгій Фіртіч.

Мультфільм « Пригоди капітана Врунгеля»  про кругосвітні подорожі досвіченого моряка Врунгеля, який зголошується взяти участь у міжнародній вітрильній регаті (змаганнях на яхтах). Однак на борт його судна потрапляє викрадена з музею статуя Венери, на яку полюють агент Ікс-ікс-пуль- пуль-ікс і безжалісні гангстери. Неймовірні пригоди героїв супроводжуються музикою, піснями, з-поміж яких найвідомішою є комічно-пародійна пісенька «Ми — бапдито, гангстерито...» па вірші Є. Чеповецького.

Сім серій мультфільму про доброго лікаря Айболита, який лікує звірів у себе вдома і рятує їх від страшного розбійника Бармалея, створено за мотивами казок Корнія Чуковського. Цікавий музичний фрагмент фільму — опера «Муха-Цокотуха» у виконанні «всесвітньо відомої трупи» солістів-вокалістів у супроводі грамофона під керуванням маестро Бармаліні.

Класикою української кінематографії сьогодні вважається двосерійний пригодницький анімаційно-ігровий фільм «Острів скарбів», режисером якого став успішний уже на той час Д. Черкаський. «Острів скарбів» створено за мотивами однойменного роману Р.-Л. Стівенсона, у якому йдеться про пошуки скарбів легендарного пірата Флінта. Особливістю мультфільму є те, що в ньому вдосталь жартів і кумедних ситуацій, багато з яких є нічим іншим, як пародією на американські мультфільми та вестерни. Мультиплікаційний розвиток сюжету переривається музичними номерами — кліпами, знятими за участі акторів, які «ілюструють» події.

Пізніше сюжет мультфільму ліг в основу сценарію мюзиклу, музику до якого написав композитор Володимир Бистряков. У музично-пластичних номерах використано і пісні з анімаційної кінострічки, і нові композиції.

Я у світі музики: сприймаю, розумію

 Фрагменти українських мультфільмів «Пригоди капітана Врунгеля», «Лікар Айболить», «Острів скарбів» (на вибір вчителя).

  • Яка музика привернула вашу увагу? Яка пісня вам найбільше сподобалася? Чому? Поділіться враженнями з однокласниками.

 

Я у світі музики: співаю, відчуваю

 Музика Г.Улицької, вірші М.Ярошенко «Лебеді»

  1. Пролітали-пролітали лебеді через нашу хату (го-я)

І почули лебеді (а-го-я-гей), і почули лебеді

Цю весну багату.

На ставочку стрілися при піснях долини,

Вечоріло-всілися (а-го-я-гей), вечоріло-всілися,

Мов з небес пушини.

  1. Геть село уславили-славили тим чуттям привітним (го-я),

Лебедята плавали (а-го-я-гей), лебедята плавали,

Край ставав помітним.

Там дівчата з хлопцями їм хлібець давали.

Про кохання мріяли (а-го-я-гей), про кохання мріяли.

На зорі співали.

  1. Ой ви, птахи, ой ви, птахи-лебеді, в нас росли й водились (го-я),

 Не лишайте ж хатоньку (а-го-я-гей), не лишайте ж хатоньку,

Ви ж мені наснились.

Не лишайте дівоньок, це ж вони у плині

Вашу вірність бачили (а-го-я-гей), вашу вірність бачили,

З нею легше нині.

 

 «Гей, ви, козаченьки»

  1. Є і нам про ицозгадати...

Пісне, душу возвелич.

Ой була в нас ионька мати —

Запорізька славна Січ.

       Круточола наша доля,

       Не вода в ній — кров тече.

       Козаку найперше — воля,

       Козаку найперше — честь.

Приспів:

Гей, ви, козаченьки, —

вітер в чистім полі,

Научіть нащадків так любити волю.

Гей, ви, козаченьки, — спомин з м'яти-рути,

Научіть минулу славу поворнути. (Двічі)

  1. А прийшла лиха година —        Обросила землю рана

       Впав козак наш у траві,              Із козацького чола,

       Щоб іскрилась Україна              Щоб неправда помирала,

        На гетьманській булаві.            Щоби правдонька жила.

 

docx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
2726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку