Тема: «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення»
ВАРІАНТ І
І рівень
Виберіть правильний варіант відповіді.
1. Визначте найбільшу залозу травної системи:
А) глотка Б) шлунок В) печінка Г) підшлункова залоза
2. Укажіть фермент, що розщеплює білки:
А) амілаза Б) пепсин В) ліпаза Г) лізоцим
3. Укажіть процес, що відбувається в товстому кишечнику:
А) розщеплення білків Б) розщеплення жирів В) всмоктування води
Г) розщеплення вуглеводів
4. Виберіть речовини, що розщеплюються в ротовій порожнині:
А) вітаміни Б) жири В) білки Г) вуглеводи
5. Укажіть кількість великих слинних залоз у людини:
А) 1 пара Б) 3 пари В) 2 пари Г) 4 пари
6. Де утворюється хлоридна кислота:
А) у шлунку і тонкому кишечнику Б) у шлунку В) у тонкому кишечнику
Г) у підшлунковій залозі
ІІ рівень
7. Доповніть речення.
У травній системі відбувається _______ (1) й ______ (2) обробка їжі. Основними поживними речовинами необхідними для побудови й функціонування організму є ____ (3) . Товстий кишечник складається із ___(4), ___(5), ___(6),___(7) кишки. Продукти розщеплення потрапляють до ____ (8) й розносяться по організму.
8. Виберіть риси, характерні для
1) процесу травлення в ротовій порожнині (три правильні відповіді)
2) процесу травлення в товстому кишечнику (три правильні відповіді)
А) Всмоктування води. Д) Розщеплення мікроорганізмами клітковини.
Б) Повне розщеплення органічних речовин. Є) Первинна обробка їжі слиною.
В) Всмоктування глюкози й амінокислот у кров. Ж) Пережовування їжі.
Г) Часткове розщеплення вуглеводів. З) Формування калових мас.
9. Дати визначення понять: обмін речовин, шлунок.
III рівень
10. Установіть відповідність між органами травної системи та речовинами, які вони виробляють:
1. слинні залози А) жовч
2. шлунок Б) муцин
3. підшлункова залоза В) ліпаза
4. печінка Г) пепсин
Д) амілаза
11. Виберіть ознаки, характерні для асиміляції:
А перетворення речовин |
Б енергетичні зміни |
В місце, де відбувається |
1 розщеплення речовин 2 відсутність перетворень 3 утворення (синтез) речовин |
1 поглинання енергії 2 виділення енергії 3 відсутність енергетичних змін |
1 клітина 2 міжклітинна речовина 3 порожнина кишечнику |
IV рівень
12. Які інфекційні захворювання травної системи вам відомі ? Укажіть причини їх виникнення та способи запобігання їм.
Тема: «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення»
ВАРІАНТ ІІ
І рівень
Виберіть правильний варіант відповіді.
1. Назвіть фермент, що розщеплює вуглеводи:
А) трипсин Б) пепсин В) ліпаза Г) амілаза
2. Укажіть кількість великих слинних залоз у людини:
А) 1 пара Б) 3 пари В) 2 пари Г) 4 пари
3. Печінка виконує функції:
А) виділення інсуліну Б) виділення жовчі В) накопичення глікогену
Г) виділення пепсину
4. Визначте речовину, яка піддається розщепленню ферментом ліпазою:
А) білки Б) жири В) інсулін Г) вуглеводи
5. До травних залоз належить:
А) надниркові Б) підшлункова В) щитоподібна Г) сальна
6. Органічні речовини з травної системи в клітини тіла переносяться:
А) гормонами Б) ферментами В) нервовими імпульсами Г) кров’ю
ІІ рівень
7. Доповніть речення.
Травна система складається з ____(1) та ____(2). Хімічна обробка їжі відбувається за допомогою біологічних каталізаторів –___ (3).
У травній системі білки розщеплюються на ____(4), складні вуглеводи на _____(5), жири на ____(6) та___ (7). Стінки стравоходу, шлунку і кишечнику складаються з ___(8)шарів (оболонок).
8. Виберіть риси, характерні для
1) процесу травлення у шлунку (три правильні відповіді).
2) процесу травлення у тонкому кишечнику (три правильні відповіді)
А) Виділення хлоридної кислоти Д) Всмоктування жирів у лімфу.
Б) Повне розщеплення органічних речовин. Є) Формування калових мас.
В) Всмоктування глюкози й амінокислот у кров. Ж) Всмоктування ліків.
Г) Часткове розщеплення білків. З) Часткове розщеплення вуглеводів.
9. Дати визначення понять: раціональне харчування, гіповітаміноз.
III рівень
10. Установіть відповідність між органами травної системи та речовинами, які вони виробляють:
1. ротова порожнина А) трипсин
2. печінка Б) ліпаза
3. підшлункова залоза В) лізоцим
4. шлунок Г) пепсин
Д) жовч
11. Виберіть ознаки, характерні для дисиміляції:
А перетворення речовин |
Б енергетичні зміни |
В місце, де відбувається |
1 розщеплення речовин 2 відсутність перетворень 3 утворення (синтез) речовин |
1 поглинання енергії 2 виділення енергії 3 відсутність енергетичних змін |
1 клітина 2 міжклітинна речовина 3 порожнина кишечнику |
IV рівень
12.Назвіть основні причини та наслідки порушення діяльності травної системи.