Тема: Петро Конашевич-Сагайдачний. Похід на Москву 1618 р. Військо Запорозьке і Хотинська війна.

Про матеріал
Мультимедіа-презентація до уроку історії України у 8 класі на тему "Петро Конашевич-Сагайдачний. Похід на Москву 1618 р. Військо Запорозьке і Хотинська війна"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка домашнього завдання. Якими були причини морських походів козаків? ŠЯсир – це ?Яничари – це ?Перший морський похід було здійснено до …. У …. році. Коли було взяття найбільшої турецької фортеці на західному узбережжі Чорного моря?Єдиний сухопутний було здійснено у …. до …… . Коли козацька флотилія, очолювана гетьманом П.  Сагайдачним, захопила Кафу? Яке значення мали воєнні походи козаків на початку 17 століття?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Картка 1.1. Який історичний період вважають добою героїчних походів козаків?2. Охарактеризуйте малюнок: 3. Гарем – це

Номер слайду 4

Петро Конашевич-Сагайдачний. Військо Запорозьке і Хотинська війна.

Номер слайду 5

Домашнє завдання§ 11, с. 70-73, конспект. Скласти історичний портрет П. Конашевича-Сагайдачного

Номер слайду 6

Доба воєнних походів козацтва стала періодом діяльності одного з найвизначніших його ватажків — Петра Конашевича-Сагайдачного.

Номер слайду 7

Петро Конашевич­Сагайдачний (1577—1622 рр.) - гетьман українського козацького реєстрового війська, один із найталановитіших його організаторів. Коли саме був обраний гетьманом, невідомо, але до 1616 р. уже кілька років гетьманував.

Номер слайду 8

1. Військово-політична діяльність. Перетворив козацьке військо на регулярне з відповідними дисципліною, навчанням та озброєнням (рушницями). Збільшив козацький флот до 300 кораблів.1618 р. – був ініціатором приєднання до «Ліги міліції християнства», мета якої — боротьба з Османською імперією.

Номер слайду 9

2. Просвітницька діяльність. Разом із Військом Запорозьким вступив у Київське братство,забезпечивши останньому підтримку. Відстоював права православної церкви: єрусалимський патріарх Феофан висвятив київського митрополита й п’ять єпископів. Заповів великі кошти Львівському, Луцькому та Київському братствам. Був автором полемічних творів.

Номер слайду 10

1618 р. - похід до Москви

Номер слайду 11

1618 р. - похід до Москви

Номер слайду 12

Осман ІІ1620 р. - битва під Цицорою

Номер слайду 13

Участь українського козацтва в  Хотинській війні 1620-1621 рр.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

2 —28  вересня 1621  р. – Хотинська битва, де завдяки таланту П. Сагайдачного й героїзму запорожців польсько-козацьке військо здобуло перемогу.

Номер слайду 16

С. 65

Номер слайду 17

Наслідки Хотинської війни 1620-1621 рр. За умовами досягнутого миру Кримське ханство та Туреччина зобов’язувалися не нападати на українські та польські землі. Річ Посполита, у свою чергу, обіцяла заборонити козакам судноплавство по Дніпру й не допускати походів запорожців до Криму й турецьких володінь. Для гетьмана П. Сагайдачного перемога під Хотином стала останньою справою його життя. Унаслідок отриманого пораненнявін захворів і невдовзі помер.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Романюк Майя Євгеніївна
    Колего, щиро дякую за Вашу працю! Суттєво допомогли!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 червня 2020
Переглядів
3515
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку