Тема. Подорож у країну Ввічливості і Доброти.

Про матеріал
Мета: виховувати в учнів любов до рідного краю, розуміння прекрасного в навколишньому середовищі та природі, бережливе ставлення до громадського та особистого майна; формувати в учнів морально-етичні знання, навички свідомої культурної поведінки, основи здорового способу життя, культуру розумової праці; розвивати навички художньої, творчої діяльності.
Перегляд файлу

 

 

 

 

(урок-квест)

 

 

 

 

Вчитель етики

Рогозняк В.Т.

 

 

 

 

2018


Тема. Подорож у країну Ввічливості і Доброти.

Мета: виховувати в учнів любов до рідного краю, розуміння прекрасного в навколишньому середовищі та природі, бережливе ставлення до громадського та особистого майна; формувати в учнів морально-етичні знання, навички свідомої культурної поведінки, основи здорового способу життя, культуру розумової праці; розвивати навички художньої, творчої діяльності.

Обладнання: тематичні малюнки, музичний супровід, компютер, конверти із завданнями.

Форма проведення: урок квест.

Запрошені: учні, батьки, вчителі.

Клас: 5.

                                            Хід проведення:

Ведуча(вчитель)

  •   Діти, сьогодні вас чекає подорож у країну Ввічливості і Доброти. Ввічливими люди не народжуються, а стають, опанувавши знання і правила хорошого тону. Ввічливість – це шанобливість, доброзичливість, прагнення не завдавати неприємності іншим, готовність своєчасно прийти на допомогу іншій людині.

   Шлях в цю країну буде нелегким. Його треба подолати підтримуючи один одного. На кожній зупинці ви будете отримувати частини ключа, які зможете в кінці скласти у ключ від країни Ввічливості і Доброти.

Отже, відправляємося у подорож!

 

Стежка Правдивості

Команди слухають визначення понять (Додаток 3), які вивчали на попередніх уроках етики, потім радяться 30 секунд і записують кожне слово на окремому аркуші паперу. За кожну правильну відповідь отримують смайли.

Гори Поваги, Вершини честі, гідності, Совісті

Щоб піднятися на Гори Поваги і досягти вершин Честі, Гідності, Совісті, вам належить знайти гідний вихід зі запропонованих ситуацій.

Команди отримують картки з ситуаціями (Додаток 4), міркують протягом 2-3 хвилин і по черзі розповідають про свої рішення.

Болото байдужості

Щоб потрапити до Долини Миру і Взаєморозуміння, ми повинні подолати Болото байдужості. Як це зробити? Я пропоную вам перетворити болото в квіткову галявину - зіграти в гру «Розквітаючий бутон». Крок 1. Всі учасники кожної команди мають стати в коло, присісти в колі навпочіпки і взятися за руки. Крок 2. Постарайтеся одночасно встати, не відпускаючи рук. Ви можете попередньо обговорити, хто поруч з ким буде стояти, щоб краще виконати це завдання. Крок 3. Кожна команда перетвориться в розквітаючі бутони. Для цього ви повинні відхилятися назад, міцно тримаючи один одного за руки.

Молодці, діти, кожна команда дружно та вправно впоралася з перешкодою. Отримуєте смайли! Тепер на місці болота будуть рости гарні квіти, і ми зможемо йти вперед.

Долина Миру і Взаєморозуміння

Ви змогли піднятися на вершини Честі та Гідності, перетворили болото Байдужості в квітучу галявину і нарешті потрапили в Долину Миру і Взаєморозуміння. Тут ми спробуємо краще зрозуміти близьких нам людей і зможемо знайти шляхи мирного вирішення сімейних проблеми. Кожна команда отримає картку з ситуацією із сімейного життя (Додаток 5). За два-три хвилини вам потрібно прочитати ситуацію, розподілити ролі членів родини, підготуватися до розігрування у ролях - як вирішити сімейний конфлікт мирним способом. Має бути зроблений висновок: чому неприпустимо застосування в суперечці насильства, чому важливо вирішувати конфлікти мирним шляхом. Щоб показати сценку, маєте не більше 2 хвилин.

Міст Дружби

Діти, увага! Попереду нова перешкода - швидка та глибока Річка Злості. Ми зможемо її подолати, якщо всі разом побудуємо Міст Дружби.

Згадайте пісні, вірші, прислів'я про дружбу. Візьміться за руки і з піснею перейдіть небезпечну річку. (Команди обговорюють завдання, записують вірші, прислів'я, домовляються, яку пісню виконують, замовляють фонограму).

Ось і річка позаду, вона не така страшна, коли друг поруч і може простягнути тобі руку допомоги.

Діти, наша подорож підходить до кінця. Дорога Добра привела нас до Міста Посмішок. Ви всі молодці, впоралися з усіма перешкодами. Пропоную похвалити один одного, сказати кілька добрих слів. Я думаю, що кожен і кожна їх заслужили, тому що в нашій подорожі проявили себе з кращого боку. Дивлячись в очі сусідові про команді, треба сказати йому комплімент, за щось похвалити. Приймаючий говорить: «Спасибі, мені дуже приємно», потім дарує комплімент своєму сусідові. І так триває до тих пір, поки кожен отримає комплімент.

Підведення підсумків, нагородження команд-переможців.

Рефлексія - обговорення з дітьми заходу у загальному колі:

У жителів Міста Посмішок є добра традиція - висаджувати на бульварах алеї Дерев Щастя. Пропоную прикрасити наше Дерево Щастя різнобарвними стрічками. Всі, хто зав’язує стрічку, мають сказати, що їм найбільше сподобалося в нашій подорожі, що робить їх щасливими, які бажання вони загадали (наприклад: «я щасливий, що мені допомагали товариші, і бажаю надалі ні з ким не сваритися»).

- Що вам дала ця подорож? Що нове про однокласників ви дізналися?

- Чому ви навчилися під час гри? Як елементи гри використовувати в повсякденному житті?

- Дякую за гарну подорож! Будьте добрими! Частіше посміхайтеся! 

 

Підсумок уроку

Учитель. Діставшись Доброї землі ви, напевно, зрозуміли, що у кожної людини, великої і маленької, — свій шлях до доброти.

Шлях до доброти — нелегкий, довгий шлях, на якому людину чекають зльоти і падіння, спуски і підйоми, чергування добра і зла. Навчитися бути по-справжньому добрим нелегко. Людина повинна частіше зупинятися і розмірковувати над своїми вчинками.

А я сьогодні всім дякую за теплу, довірчу розмову, за добрі, розумні думки, за творче ставлення до роботи.

Добрі слова — корені.

Добрі думки — квіти.

Добрі справи — плоди.

Добрі серця — сади.

Піклуйтеся про свій сад і не дозволяйте йому заростати бур'янами, наповнюйте його сонячним світлом, добрими словами і добрими справами!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Розробки уроків
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
1391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку