ТЕМА: Ток-шоу «Місто, в якому ми живемо»

Про матеріал
Мета уроку:  розвивати в учнів уміння розкривати взаємозв'язок теорії і практики; бажання вивчати хімію як науку;  активізувати їх пізнавальну діяльність, навички нестандартного ми-слення;  продовжувати навчати дітей виділяти головне, знаходити відповіді на поставлені питання, формувати нове мислення для розв'язування екологічних проблем;  виховувати екологічну культуру, дбайливе ставлення до природи та багатств рідного міста. Тип уроку: ділова гра «ток-шоу»
Перегляд файлу

3007ТЕМА: Ток-шоу «Місто, в якому ми живемо»

 

Клас - 11

Заклад – КЗ «НСШ І-ІІІ ступенів №5»

Учитель – Попова Наталя Миколаївна

 

 

Мета:

  • розвивати в учнів уміння розкривати взаємозв'язок теорії і практики; бажання вивчати хімію як науку;
  • активізувати їх пізнавальну діяльність, навички нестандартного ми­слення;
  • продовжувати навчати дітей виділяти головне, знаходити відповіді на поставлені питання, формувати нове мислення для розв'язування екологічних проблем;
  • виховувати екологічну культуру, дбайливе ставлення до природи та багатств рідного міста.

Тип уроку: ділова гра «ток-шоу»

Методи: бесіда, розповідь.

Обладнання: карта України, плакати, виставка мед препаратів, телевізор.

 

Епіграф на дошці:

 

«Ми повинні покласти край нинішньому становищу, коли існування здорової економіки можливе лише ціною нездоров'я людей»

Е. Фром

 

Учасники ток-шоу учні, що виконують ролі, сидять за столами, перед ними таблички з назвами їх ролей.

 

ХІД УРОКУ:

ВЕДУЧИЙ: 21 століття безперечно довело, що розвиток науки і техніки дає чимало благ. Але за блага, які створює науково-технічний прогрес для людини, розплачується сама природа. Світ зіткнувся з гос­трою проблемою сучасності – послабленою увагою до законів при­роди.

Завдяки розвитку відомості, мислення і мови людина змогла ніби від­окремити себе від негативного впливу навколишнього середовища. Давно і точно сказано, що природа не храм, а майстерня. Але виникає запитання: чи майстер орудує в цій майстерні?

Відеоматеріал

Проблема екології – одна з найважливіших світових проблем су­часності.

Тема сьогоднішнього ток-шоу - екологія міста, в якому ми живемо.

Поговоримо про наші проблеми та заходи щодо їх розв'язання. Надаю слово представнику держадміністрації.

ПРЕДСТАВНИК ДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ: Місто Нікополь - великий промисловий центр, але на жаль наше місто характеризується досить складним екологічним станом.

КОРЕСПОНДЕНТ ГАЗЕТИ: Які екологічні лиха нашого міста?

ЕКОЛОГ: Місто Нікополь подібно до інших промислових міст є джерелом руйнува­ння озонового шару СО2, що викидається в повітря, сприяє посиленню парникового ефекту, а промислові підприємства винні в тому, що ґрунті, атмосфері накопичуються важкі метали, а над містом випадають кислотні дощі. Та й жителі міста негативно впливають на навколишнє середовище. По­дивіться на місце відпочинку мешканців міста. Там нерідко можна побачити плями, папір, залишки поліетиленових пакетів, гори сміття.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ви намалювали похмуру картину. Давайте докладніше

роздивимося як складаються умови людей в нашому місті?

ЛІКАР: Через забруднення повітря мешканці міста хворіють на 80% частіше, ніж сільські жителі. По загальному рівню захворювання Нікополь займає 5 місце серед міст області, уступає тільки Кривому Рогу, Покрову, Тернівці, Пав­лограду. Наше місто утримує лідерство по таким захворюванням:

- рак щитоподібної залози;

- серцево-судинні;

- алергічні захворювання;

- бронхіальна астма;

- анемія;

-а по онкології – 2 місце після Павлограду.

Показник смертності населення достиг 15.6 чол. на 1 000 жителів, що значно вище показників по Україні. Вроджені аномалії за 5 років збільшилися у 2 рази, А з 1 000 дітей –  800 мають різні захворювання. 

ВЕДУЧИЙ: А що можна зробити, щоб у нашому місті зменшився згубний вплив отруйних речовин на  оточуюче середовище? Хто перший почне обговорення?

КОРЕСПОНДЕНТ: Сьогодні було показано, що головним джерелом забруднен­ня є НЗФ, ПТЗ.В чому це виражено?

ЕКОЛОГ: Металургійне виробництво привело до деградації навколишнього се­редовища міста. По забрудненню атмосферного повітря Нікополь ввійшов до 10 самих забруднених міст бувшого СРСР, де сумарний викид шкідли­вих речовин складає 400 тис. тон за рік, або близько 2500 кг на кожного жителя, в Україні цей показник складає 300 кг на людину.

ХIМІК: Зміст діоксиду нітрогену перевищує допустиму норму в 1.65 раз, сірчистого ангідриду – в 9 раз. Особливо небезпечне забруднення фторидами, оксидами марганцю. В результаті роботи НЗФ фоновий вміст марганцю зросло в 15 разів.

КОРЕСПОНДЕНТ: Як же покращити та становище?

ПРЕДСТАВНИКИ ПАРТІЇ ЗЕЛЕНИХ: По-перше підприємства НЗФ, ПТЗ зобов'язані до 40% своїх коштів витрачати на «екологію», тобто впроваджувати нові маловідходні технології та досконалі очисні споруди.

По-друге: розвивати виробництво, яке забезпечить комплексне викорис­тання природних джерел, щоб виключити шкідливий вплив на природу.

ЕКОЛОГ: На жаль, подібна модернізація потребує великих капіталовкладень і сьогодні жодне підприємств нашого міста не може собі цього дозволити. Ймовірно, що така модернізація розтягнеться на десятиліття.

ВЕДУЧИЙ: Давайте обговоримо проблему забруднення повітря транспортом.

ЕКОЛОГ: Так, справді, транспорт негативно впливає на атмосферу. З 300 відомих канцерогенів у повітря постійно виявлено понад 20: це поліцик­лічнi ароматичні вуглеводні, альдегіди, кетони, важкі метали.

ХІМІК: Один автомобіль щорічно викидає в атмосферу = 1 кг свинцю, 27 г оксидів нітрогену, 3.25 m СО2, 530кг СО.

ВЕДУЧИЙ: Який же вихід?

ПРЕДСТАВНИКИ ЗЕЛЕНИX: Я вважаю, що по-перше, СО2 якого багато накопичилось в навколишньому середовищі, необхідно переробляти в біомасу, штучне паливо, полімери;

По-друге, переводити транспорт на природний газ, електроенергію;

По-третє, в багатьох зарубіжних країнах перейшли на екологічно чисте паливо –   водень.

КОРЕСПОНДЕНТ ГАЗЕТИ: А що ж робити з шумовим забрудненням?

ЛІКАР: Шумове забруднення шкодить вуху, здатне підвищувати кров’яний тиск, завдавати шкоди серцево-судинній системі, спричиняє збільшенню інфекційних і нервових захворювань.

ВЕДУЧИЙ: Що слід робити?

БІОЛОГ: Хочу звернути увагу на те, що зелені насадження не лише очищують атмосферу від забруднення, але й зменшують шумове забруднення, особливо тополі. Слід висаджувати дерева, які швидко ростуть і ма­ють широку крону. Смуга дерев 10-20 м зменшує забруднення повітря в 3 рази.

ВЕДУЧИЙ: Як ви вважаєте, чи достатньо уваги приділяється озелененню на­шого міста?

БІОЛОГ: Я вважаю, що ні. Сьогодні частина території парків зайнята під кафе, зникли лавки для відпочинку, немає газонної трави.

ПРЕДСТАВНИК ДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ: Ми врахуємо ваші зауваження і будемо намагатися зробити наше місто більш зеленим, безшумним з екологічно чистим транспортом. Але я хочу розповісти про тради­цію підприємців. На своє свято вони висаджують дерева в місті, і хотілося щоб таку ініціативу підтримали всі підприємства.

ВЕДУЧИЙ: Поговоримо про водний басейн нашого міста. Наскільки забруднена вода?

ЕКОЛОГ: Єдиним джерелом водопостачання Нікополя являється р. Дніпро. Зміст в її воді нікелю, хрому, фтору, нафтопродуктів перевищує норму в 2-5 разів. Показник токсичності води, мулу, ґрунтів складає 0.76., що за шкалою характеризує екологічну ситуацію в місті як тяжку.

На Каховському водосховищі ми спостерігаємо «цвітіння води», яке свідчить про порушення екологічної рівноваги у водній системі, тому що до водосховища потрапляє азот, фосфор, фенол, важкі ме­тали.

ВЕДУЧИЙ:  Що можна зробити в наших умовах?

ХІМІК: В нашому місті практикується озонування Н2О як найбільш надійний спосіб знешкодження. Але ця вода платна і не кожний мешканець має змогу купувати воду.

ПРЕДСТАВНИК «ПАРТІЇ ЗЕЛЕНИХ»: Нікопольський союз «Громадський дозор» згідно зі ст. 87 «Водного кодексу» встановлюють водоохоронні зони, де очищують узбережжя Каховського водосховища. Наша організація готує листівки, щоб інформувати мешканців і підвищувати екологічну грамотність всього населення.

ВЕДУЧИЙ: Але місто породжує ще й величезну кількість твердих відходів. На підприємствах Нікополя і навколо нього накопичено 200 млн. тон промислових відходів, що складає 700 т на кожного жителя, при нормі 50- 60 кг по Україні. На Запорізькій АЕС розміщено близько 14 тис. МЗ радіоактивних відході і вона займає 2 місце після Чорно­бильської АЕС за об’ємом їх збереження.

ПРЕДСТАВНИК ДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ: Питання промислових відходів ми вирішуємо шляхом впровадження маловідходних технологій, а побутові відходи пропонуємо здавати в окремі пункти, тому що вторинна сировина іде на подальшу переробку.

ЕКОЛОГ: Ці відходи є небезпечними, оскільки містять токсичні речовини і з часом ці речовини накопичуються в організмі, з часом приводячи до токсичного ефекту.

КОРЕСПОНДЕHT ГАЗЕТИ: Які ж заходи реабілітації та адаптації населення проводяться?

ЛІКАР: Існує комплекс підтримки здоров'я і адаптації до існуючих умов:

Зниження до мінімуму проникнення отрути в організм людини;

Комплекс очищення організму;

Загальне оздоровлення організму, підвищення його адаптації до впливу небезпечного довкілля.

Для цього треба застосувати:

1) водорості спіруліни;

2 активоване вугілля;

З) органічні сполуки, які мають детоксичну і комплексоутворюючу дію: горох, буряк, смородина, абрикос, айва, цитрусові, нату­ральні соки;

4) раціональні, харчування;

5) вітаміни ( які ростуть в нашій місцевості)

ВЕДУЧИЙ: Які препарати потрібні для зміцнення організму?

ЛІКАР:  препарати елеутерококу, настій женьшеню, лимоннику нормалізують функції нервової і серцево-судинної системи, ендокринних залоз, об­мін речовин;

краплі Береша підвищують обмінні процеси, функції серця;

екстракт ехінацеї знімає стрес.

ВЕДУЧИЙ: Хочу підбити підсумки нашого ток-шоу і зачитати вірш учня 10кл.

Нікополь - колиска Запоріжжя.

А сьогодні - промислове місто

Тут гудуть гіганти індустрії

І повітря забруднюють пилом

У воді - відходи виробництва

І хворіють мешканці у місті

Ми повинні берегти природу,

Щоб майбутніх повернуть народу,

Щоб в країні не хворіли діти,

Щоби ниви почали родити

І було повітря свіже, чисте

І раділи мешканці у місті.

 

ПРЕДСТАВНИК ДЕРЖАДМ.: Я приєднуюся до ваших слів. Ми докладемо зусиль для того, щоб наше місто було справді екологічно чистим і за­вдяки цьому поліпшилося здоров'я його мешканців.

ВЕДУЧИЙ: Дякую вам всім. Ток-шоу завершено.

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
22 січня 2019
Переглядів
536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку