Проектна робота ''Вплив жувальної гумки на організм людини''

Про матеріал
Наукова проблема дослідження жувальної гумки пов’язана перш за все, із вивченням тенденцій щодо зниження рівня здоров’я дітей і підлітків нашої країни, виявленням різних соціальних та мікросоціальних змін, тощо. Все це обумовлює необхідність пошуку та розроблення нових сучасних підходів до проведення динамічних спостережень за станом здоров’я дитячого та підліткового населення, адекватних вимогам сьогодення. Актуальність даної проблеми є також значною з огляду на недостатність висвітлення її у вітчизняних наукових джерелах інформації. Наведено результати досліджень, щодо використання жувальної гумки
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації

Дніпропетровське територіальне відділення МАН України

 

 

 

 

 

Відділення:хімія та біологія                            

                                                                   Секція:хімія

 

                                            Проектна робота

 

 

 

Дослідження впливу  жувальної гумки на організм людини

 

 

 

 

Роботу виконала:

Більницька Ольга Григорівна,

вчитель хімії 

комунальний заклад

"Середня загальноосвітня школа №5
ім. Г. Романової

м.Кам'янське"

 

 

 

 

 

 

 

                                               Дніпро -2019

ТЕЗИ

 

Назва роботи: Дослідження впливу  жувальної гумки на організм людини

Відділення: Дніпропетровське територіальне відділення МAНУМ України

Навчальний заклад: КЗ «СЗШ №5 ім.Г.Романової»

Населений пункт: м.Кам’янське, Дніпропетровської області.

Керiвник роботи:Більницька Ольга Григорівна, вчитель хімії КЗ «СЗШ №5 ім.Г.Романової ».

Наукова проблема дослідження жувальної гумки  пов’язана перш за все, із вивченням тенденцій щодо зниження рівня здоров’я дітей і підлітків нашої країни, виявленням різних соціальних та мікросоціальних змін, тощо. Все це обумовлює необхідність пошуку та розроблення нових сучасних підходів до проведення динамічних спостережень за станом здоров’я дитячого та підліткового населення, адекватних вимогам сьогодення. Актуальність даної проблеми є також значною з огляду на недостатність висвітлення її у вітчизняних наукових джерелах інформації.

Наведено результати досліджень, щодо використання жувальної гумки .

Розроблені певні досліди ,щодо  позитивного та негативного впливу жувальної гумки на організм людини. Сьогодні,майже всі користуються так званою жувальною гумкою,але не всі ,далеко не всі знають ,як вона впливає на організм людини.

Мета даної роботи – визначити,як жувальна гумка впливає на організм людини.

Завдання дослідження-провести дослідження щодо хімічного складу жувальної гумки.

Предмет дослідження-жувальна гумка.

Задачі дослідження

- визначити яким чином впливає використання жувальної гумки на здоров’я людини шляхом проведення соціального опитування жителів м. Кам’янського,  щодо вподобань споживання жувальних гумок різних торгових марок;

-  визначення розчинності жувальної гумки в кислоті та в лузі;

 - дослідити та порівняти хімічний склад жувальних гумок різних торгових марок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З М І С Т

 

Вступ                                                                                                                     5

РОЗДІЛ 1 Жувальна гумка,історія походження жувальної гумки

1.1Історія походження жувальної гумки                                                           6

1.Цікаві факти про жувальну гумку                                                                   8

РОЗДІЛ 2 Жувальна гумка в сучасному житті людини

2.1 Мета роботи                                                                                                   11

2.2 Проведення дослідження                                                                              11

2.3 Результати досліджень                                                                                  16

ВИСНОВКИ                                                                                                         17

Список використаних джерел                                                                            18

Додаток 1                                                                                                              19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Жувальна гумка вже давно стала популярною в житті людини. Цей продукт припав до душі не тільки дітям, але й дорослим. Не дає  людині забути про жувальну гумку і телевізійні реклами, всього одна чи дві «подушечки» жуйки освіжать ваш подих, а також нагадують, що жувальна гумка  зменшує ризик виникнення  карієсу.

  У наш час все більше і більше людей схильні до цієї пристрасті. На землі мільйони людей, які не уявляють свій спосіб життя без маленької гумки, яку можна розжувати. Одні жують після їжі, інші замість їжі, а хтось віддає перевагу жувати завжди і скрізь.

  Однак фахівці мають на цей рахунок власну думку. Вплив жувальної гумки на організм людини має свої певні позитивні та негативні сторони. В першу чергу вплив на здоров’я людини залежить від хімічного складу жувальної гумки та правильність її використання. В даній роботі саме про це і піде мова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          РОЗДІЛ 1

Історія походження жувальної гумки

  Жувальна гумка йде корінням з Давньої Греції, грекам дуже подобалось жувати смолу дерева Мастики (Додаток 1,рис.1), яка  росте в Греції та Туреччині.

Вже тоді греки зрозуміли, що мастика і є жувальною гумкою, яка прибирає  неприємний запах, освіжає подих та очищує зуби.

Любили жувати застиглий сік дерев і індіанці Майя, 1000 років тому вони використовували сік дерева Саподили (Додаток 1, рис.2).

А індіанці Латинської Америки жували застиглий сік хвойних дерев (Додаток 1,рис.3)

Пізніше білі поселенці перейняли у аборигенів цю звичку, але вдосконалили жувальну гумку, змішавши смолу хвойних дерев з бджолиним воском (Додаток 1, рис.4).

Перша комерційна жувальна гумка, з'явилася на ринку в 1848 році з легкої руки Джона Б. Курітіса в штаті Мен.

Американець відкрив свою фабрику в містечку Бангор в 1848 році.

  Найперші жуйки носили назви «вершки з цукром» і «біла гора», однак у той час покупці не оцінили новинку по достоїнству, і фабрику довелося закрити.

  А ось запатентувати винахід жуйки вперше вдалося дантисту зі штату Огайо, Вільяму Фінлі Семплізу, у 1869 році. Варто відзначити, що Вільям так і не зміг налагодити її виробництво, і незабаром зовсім забув про свій винахід. Мексиканський диктатор генерал Антоніо Лопес де Санта-Анна мав звичку жувати чіклі — варений каучук. Коли генерала скинули, він утік до США. А в подарунок для свого нью-йоркського приятеля-фотографа Томаса Адамса прихопив тонну каучуку. Адамс зварив невелику порцію чіклі за рецептом генерала, нарізав паличками й загорнув у яскраві обгортки. 1869 року назвав виріб ”жувальна гумка”. Кілька власників магазинів узяли новинку на реалізацію, тож Адамс швидко оформив патент і розгорнув велике виробництво — по 100 тис. паличок жуйки на рік. Продажі зросли вдвічі, щойно фабрикант почав робити жуйку ”Блек Джек” зі смаком лакриці. А для продажу фруктової гумки ”Тутті Фрутті” він сконструював автомати і встановив їх на ключових станціях електричок у Нью-Йорку.

За 10 років один аптекар придумав додавати ароматизатори в цукор до того, як він розчиниться в гумовій масі. Смак і аромат жуйки зберігався довше. Патент у нього викупив власник миловарні Вільям Вріґлі. Він почав

продавати гумку по п’ять пластинок у вощеному папері. І за рік його м’ятна жуйка ”Спермінт” і фруктова ”Джусі Фрут” потіснили гумку Адамса. 
 Вріґлі заклеїв рекламою жуйки борти трамваїв і омнібусів. Дівчата у формених помаранчевих сукнях у смужку безплатно роздавали ”Джусі Фрут” на вулицях. Вріґлі взяв телефонний довідник Нью-Йорка й розіслав усім абонентам зразки своєї продукції. А потім домовився, щоб кожному іммігрантові, що прибуває до США, прикордонник на перевалочному пункті із документами видавав пластинку жуйки. Вріґлі став жуйковим королем. А його продукт охрестили символом Америки. 

  У 1920-х у Штатах запровадили ”сухий закон”. Поліція полювала за кожним, від кого тхнуло спиртним. Виробники жуйки простягнули руку допомоги — з’явилася ”подвійна м’ята”. У підпільних барах її купували до чарки. Вільям Вріґлі подбав і про дітей — у пакетики з жуйкою почали вкладати кольорові фантики. На них зображали героїв коміксів, чемпіонів бейсболу й екзотичних звірів. Фантики випускали обмеженими серіями, деякі колекції зараз коштують по кілька тисяч доларів. 

Українці жували фруктовий клей — вишневий, абрикосовий, сливовий. Жували й білу невагому серцевину соняшника. Це було швидше як перекус. Віск і вощину не жували, бо були дорогі й використовувалися на другу переробку. Соснову смолу й прополіс знахарки давали жувати при запаленні горла.

  В українських школярів звичка вибивати на перервах фантики з’явилася наприкінці 1980-х. Тоді жуйку почали масово завозити з Туреччини й Польщі. Вона містила яскраві барвники, синтетичний каучук і титанові білила. При нагріванні виділяла отруту. 

— Мир, дружба, жувачка! — найпереконливіша обітниця тих часів.

 

 

1.2 Цікаві факти

  1. Якщо проковтнути жуйку, то всередині все злипнеться, і людина може померти

Неправда. Якщо проковтнути жуйку, то нічого не буде, закупорки не відбудеться. Вона перетравиться і вийде назовні. Але постарайтеся не ковтати, це все ж не продукт харчування.

  2. Жувальною гумкою можна чистити зуби

Так. Не завжди. Жувальна гумка – це додатковий інструмент профілактики захворювань порожнини рота. Жуйка хороша, коли немає під рукою щітки і пасти, адже чистити зуби необхідно після кожного прийому їжі. Для чого? Коли ми поїли, в роті залишаються залишки їжі, які спільно з бактеріями (вони завжди є в порожнині рота) утворюють наліт. Тобто залишки їжі є субстратом для живлення і розмноження бактеріальних форм. А жувальна гумка за рахунок своїх вузьких форм відтягує залишки їжі на себе, очищаючи зуби.
 3. Постійне жування гумки шкодить організму

Правда, якщо ви жуєте її постійно або більше 30 хвилин після їжі, жувальні м’язи перевтомлюються. Корисні елементи з жуйки себе за цей час вже витратили. Надмірне виділення слини в даному випадку провокує надмірне виділення шлункового соку, що може привести до захворювань шлунка, якщо він порожній.

 

 4. Жувальна гумка з цукром шкідлива

  Правда. Якщо в складі жувальної гумки є глюкоза (цукор), то це може привести до окислення середовища в порожнині рота і збільшити розвиток карієсу. Сам по собі прийом їжі дає кислу реакцію, а тут ще цукор починає розпадатися відразу в порожнині рота.              

5. Використовувати жувальну гумку треба тільки після їжі

  Не тільки. Після їжі, звичайно, потрібно, якщо немає під рукою щітки і пасти. Тому що будь-який прийом їжі створює в роті кисле середовище, яка впливає на емаль зубів і призводить до руйнувань. Корисний ефект дає жевачка і курцям. По-перше, під впливом температури структура, з якої складається емаль, починає руйнуватися. По-друге, тютюновий дим містить в

собі тютюнові смоли, які фіксуються на поверхні зубів, створюючи в’язку структуру. У неї потрапляють залишки їжі, мікроорганізми, наліт збільшується. Жувальна гумка допомагає його прибрати. Аналогічно з чаєм і кавою – ефірні масла містять пігмент, який осідає на поверхні зубів. І якщо його відразу усунути, то у нього не буде шансу проникнути в більш глибокі шари і перетворитися в наліт, який складно прибрати навіть спеціалізованими методами.

  6. Жувальна гумка збагачує поверхню емалі мікроелементами

Не зовсім так. Жувальна гумка не покращує поверхню емалі. Але коли ми її жуємо, виділяється більше слини. У ній містяться кальцій і фосфор, іноді потрапляють частинки фтору, які і збагачують емаль, відновлюючи її. Тобто чим більше слини, тим більше омиваються зуби і краще збагачуються мікроелементами.
7. Штучні підсолоджувачі, фенілаланін, які входять до складу жувальної гумки без цукру, ще шкідливіші

   Неправда. У порожнині рота руйнувань цих речовин не відбувається, на відміну від глюкози – прямого цукру. Якщо ви жуєте жвачку після їжі кілька разів на день по 3-5 хвилин, то ніякого комплексного впливу цих речовин на організм не відбувається. Їх кількість в жувальній гумці занадто мала.
 8. Жувальна гумка зі смаками м’яти і ментолу може посилити печію

  Ні, смак жувальної гумки ніяк не впливає на організм людини. Багато лікарів навіть рекомендують жувальну гумку людям, що страждають від печії. Як відомо, печія настає в результаті викиду кислого шлункового вмісту в стравохід. Жвачка стимулює відділення слини, в якій міститься бікарбонат, здатний нейтралізувати кислоту. Дослідження з цього питання, проведені на хворих з виразкою, показали, що навіть для них вживання жувальної гумки є нешкідливим.

9. Жуйки потрібно зберігати тільки в холодильнику

Ні. Вона повинна зберігатися в сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях, що не мають стороннього запаху і не заражених шкідниками. Чи не піддаватися впливу прямого сонячного світла. Оптимальна температура зберігання жувальної гумки без цукру – від 0 ºС до +25 ºС; з цукром – при температурі 18 ºС (плюс-мінус 3 градуси).
   10. Жування гумки покращує пам’ять і зменшує стрес

  Не зовсім так. На когнітивні здібності це навряд чи впливає, а от на зниження тривожності – так. Будь-механічний процес знижує тривогу і відволікає від переживань.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2.

Жувальна гумка в сучасному житті людини

 

2.1  Мета роботи:

- визначити яким чином впливає використання жувальної гумки на здоров’я людини шляхом проведення соціального опитування жителів м. Кам’янського,  щодо вподобань споживання жувальних гумок різних торгових марок;

-  визначення розчинності жувальної гумки в кислоті та в лузі;

 - дослідити та порівняти хімічний склад жувальних гумок різних торгових марок.

 2.2 Проведення дослідження

Дослід№1 «Проведения   соціального  опитування»

Для вирішення поставленої задачі провели соціальне опитування серед 100 жителів міста Кам’янського  щодо використання жувальної гумки. .Шляхом цього опитування  дізналися ,що більшість  використовують «Orbit» та «Dirol» ,але більшість дітей використовують жувальну гумку «Love is» ця жувальна гумка приваблює дітей тим що в середині є наклейка. Більшість дорослих  використовують жувальну гумку зі смаком  м’яти.  Наведено результати дослідження щодо використання жувальної гумки.(Див.табл.1)

Таблиця 1

 

Orbit

Dirol

Love is

Дорослі

 

 

 

++++++++++++++++
++++++++++++++++
++++++++++++++

+++++++++++++++
+++++++++++++

 

Не використовують

 

Діти

 

+++++++++

++++

+++++++++++++

Всього

55

32

13

 

Нижче представлена діаграма в відсотках.

 

Дослід2 « Визначення  розчинності жувальної гумки в кислоті»

 

Для розчинення взяли платівку жувальної  гумки  масою 1,4г, додали 5мл 50%- вої сульфатної кислоти (H2SO4). Тримали приблизно 10-15 хвилин

, жувальна гумка  не розчинилася. Через 40 днів  жувальна гумка ,вміщена в 50%-ву сульфатну кислоту , так само  не розчинилася. Це  говорить  про те ,що до  складу  жувальної гумки  входять такі компоненти , на який не  впливає навіть кислота.

 

Дослід3 «Визначення розчинності жувальної гумки в лузі»

Для розчинення взяли платівку гумки масою 1,4г, додали 5 мл лугу (NaOH). Тримали приблизно 10-15 хвилин. Жувальна гумка не розчинилася. Через 40 днів жувальна гумка, вміщена в розчин лугу, так само не розчинилася. Це говорить про те, що до складу гумки входять такі компоненти, на який не впливає навіть луг.

Дослід4  «Вивчення складу жувальної гумки «Orbit» та вплив на здоров’я  людини»(Див.табл.2)

Таблиця 2

Назва

Позитивний вплив

Негативний вплив

 

 

 

 

 

 

 

Сорбіт

  • сприяє росту мікрофлори кишечника;
  • надає проносне дію при запорах при дозуванні > 50 м;
  • надає солодкий смак страв;
  • застосовується особами з діабетом без шкоди на організм;
  • може використовуватися при зниженні ваги;
  • володіє жовчогінним ефектом;
  • володіє вираженим терапевтичним ефектом.

 

  • метеоризм;
  • діарея;
  • дегідратація;
  • затримка сечовипускання;
  • алергічні реакції;
  • набряклість і судоми;
  • спрага і сухість у роті;
  • запаморочення;
  • тахікардія;
  • зміна водно-електролітного обміну;
  • погіршення всмоктування фруктози.

 

 

 

 

 

Маніт Е 421

*Не сприяє появі та розвитку карієсу;

*є цінною речовиною в медицині;

*застосовується для зниження внутрішньочерепного  тиску  при травмах голови;

*для лікування  ниркової  недостатності .

*Може викликати болі в животі;

*діарея;

*надмірне газоутворення;

*повільно  всмоктується  в тонкій  кишці.

 

 

 

 

Аспартам

За дослідами прийнято безпечним

*головний біль;

*судоми;

*втрата пам’яті;

*при вживанні продуктів, що містять аспартам, можна отримати збільшення ваги

*про нагромадженні в організмі фенілаланіну, який є складовою аспартама, може шкідливо впливати на нервову систему.

*виявлено здатність фенілаланіну знижувати рівень основних хімічних сполук головного мозку, призводити до головного болю та депресії.

*аспартам у процесі метаболізму в організмі утворює метанол в концентраціях які можуть зашкодити людин

*при вживанні аспартаму у клітинах знижується концентрація глюкози

*аспартам може викликати рак

 

 

 

 

 

Бікарбонат натрію

 

*усовує біль;

*обробка ран;

*лікування ангіни;

*розрідження мокроти;

*пом’якшення кашлю

*підвищення кров’яного тиску;

*біль в животі;

*набряки;

*алергія;

*у людей у яких є проблеми з нирками і серцем , повинні дотримуватись обережності у використанні.

 

 

Дослід5 «Чи жувальна гумка змінює рН в порожнині рота?»

  Під час їжі багато продуктів починають розпадатися вже в порожнині рота, і формується найчастіше кисле середовище. У ній бактерії розмножуються швидше, а поверхню зубів починає руйнуватися.  Відбувається демінералізація емалі, коли йдуть кальцій, фосфор і починає формуватися початковий каріозний процес. Коли ми жуємо жувальну гумку, то стабілізуємо рН (кислотно-лужний баланс) порожнини рота, роблячи його нейтральним.

Проводячи дослід взяли 2 лакмусових папірця та одну жувальну гумку. З початку людина взяла лакмусовий папірець у рот потримала декілька секунд, потім людина взяла у рот жувальну гумку пожувала 3-5 хвилин , потім взяли другу лакмусову папірець потримали декілька хвилин. Після використання жувальної гумки лакмусовий папірець змінив колір на зелений.

 

2.3 Результати досліджень

 

У досліді 1 ,під час проведення соціального опитування дізналися . що більшість населення користується жувальною гумкою «Orbit».

 

У досліді 2 й 3 дізналися ,що до складу жувальної гумки входять такі компоненти на яких не впливає ні луг и не кислота.

 

У досліді 4 з’ясували як на організм людини впливає хімічний склад жувальної гумки.

 

У досліді 5 з’ясували чи змінює жувальна гумка рН у ротовій порожнині, після досліду можна сказати ,що змінює.

 

 

Висновки

Були проведені дослідження ,щодо впливу жувальної гумки а організм людини,зокрема організм підлітків. Отримали наступі результати.

1.Наведені результати, щодо використання жувальної гумки. Під  час соціального опитуванню дізналися ,якою жувальною гумкою користуються більшість населення.

2.Проведені досліди ,щодо розчинності жувальної гумки в кислоті та лузі.

3.Було  проведено дослід, щодо  хімічного складу жувальної гумки «Orbit» їх позитивний та негативний вплив на здоров’я людини.

4.З’ясували чи змінює жувальна  гумка рН у ротовій порожнині.

 

 

Список використаних джерел

3.Історія походження жувальної гумки  [Електронний ресурс]- Режим доступу до ресурсу: https://korysniporady.com.ua/istoriya-viniknennya-zhuvalnoї-gumki

4. Жувальна гумка. Вікіпедія. Електронний ресурс]- Режим доступу до ресурсу:https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%BA%D0%B0

Жувальні гумки в Україні. ресурс]- Режим доступу до ресурсу:

6. http://uk.dobavkam.net/products/orbit-bilosnizhniy

7. http://uk.dobavkam.net/products/dirol-41

8. http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1524

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

                                                                             ДОДАТОК 1

 

Рис. 1- Мастикове дерево

 

 Рис. 2 – Плоди дерева Саподили

 

Рис.3- Сік хвойних дерев

 

Рис. 4 - Бджолиний віск

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
25 січня 2019
Переглядів
3868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку