Визначення якісних та кількісних показників різних марок моторних олив

Про матеріал
У науково-дослідній роботі розглядаються питання визначення якісних та кількісних показників різних марок моторних олив. Здійснено експериментальне дослідження та висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Визначення якісних показників основних марок моторних олив

Номер слайду 2

Мета дослідження – визначення та дослідження в лабораторних умовах коледжу якісних показників моторних олив таких марок (Shell Helix Ultra 5 W – 40, Temol Extra 10 W- 40, Magnum Motor Plus THK 15w – 40) та провести порівняльний аналіз результатів з ДСТУ.

Номер слайду 3

Для досягнення поставленої мети необхідно розв’язати наступні завдання:1) визначити якісні властивості марок олив (Shell Helix Ultra 5 W - 40, Temol Extra 10 W - 40, Magnum Motor Plus THK 15 W - 40), їх кінематичну в’язкість, температуру спалаху, густину, вміст водорозчинних кислот та лугів, механічних домішок, води, лужних присадок;2) порівняти результати досліджуваних марок олив згідно ДСТУ;3) на основі проведення власних досліджень створити рекомендації щодо вибору відповідної марки моторної оливи;4) розробити методичні рекомендації до проведення лабораторної роботи за темою «Визначення якісних показників основних марок моторних олив» в процесі підготовки молодших спеціалістів за спеціальністю « Електроенергетика, електротехніка, електромеханіка».

Номер слайду 4

Об’єкт досліджень - моторні оливи:мінерального походження (створені на основі переробки нафтопродуктів) Magnum Motor Plus THK 15 W – 40;напівсинтетичного походження (дистиляти з використанням рафінування та крекінгу) Temol Extra 10 W – 40;синтетичні (синтезовані в лабораторії) Shell Helix Ultra 5 W–40.

Номер слайду 5

Предмет досліджень – якісні показники моторних олив: кінематична в’язкість, температура спалаху, густина, вміст водорозчинних кислот та лугів, механічні домішки, вода, лужні присадки.

Номер слайду 6

Методи наукових досліджень:аналіз науково- технічної літератури і періодичних видань;лабораторний експеримент;математичне моделювання. Наукова новизна одержаних результатів На основі проведених дослідів була розроблена методична рекомендація до проведення лабораторної роботи за темою « Визначення якісних показників основних марок моторних олив » в процесі підготовки молодшого спеціаліста за спеціальністю « Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ».

Номер слайду 7

Олива, згідно з ДСТУ 3437-96, чинним з 01.07.1997 р., — суміш високомолекулярних нафтових вуглеводнів, що використовуються в техніці як мастильний, електроізоляційний, консерваційний матеріал та робоча рідина. Моторна олива – вид мастила, що використовується у поршневих двигунах внутрішнього згорання та в інших видах двигунів. Роль моторної оливи в двигуні. Олива, що працює у двигуні внутрішнього згорання, у трансмісії, гідросистемі або в інших досить складних системах і механізмах, є носієм інформації про термодинамічні, хімічні процеси, що відбуваються у циліндрах, змащувальній системі. Зміна технічного стану елементів конструкції вузла або агрегату при експлуатації значною мірою відбивається на фізико-хімічних характеристиках оливи.

Номер слайду 8

Класифікація моторних олив Shell Helix ultra 5 W – 40 Temol Extra 10 W – 40 Agnum Motors Plus THK 15 W - 40 ЗимовіЛітні ВсесезонніЗа складом базової оливи. СинтетичніНапівсинтетичніМінеральні

Номер слайду 9

Фактори, що впливають на якість моторних олив та їх експлуатаційні властивості Наявність лужних присадок; Кінематична в’язкість; Мастильна здатність; Термоокиснювальна стабільність; Мийно – диспергуючі властивості. Моторна олива може тривало і надійно виконувати свої функції тільки в разі відповідності її фізико-хімічних та експлуатаційних властивостей тим термічним, механічним і хімічним впливам, яких воно зазнає у змащувальній системі двигуна і на поверхнях змащувальних та охолоджуваних деталей.

Номер слайду 10

Визначення якісних показників досліджуванних марок моторних олив

Номер слайду 11

Визначення вмісту води. При нагріванні моторної оливи не спостерігали виділення бульбашок, потріскування, що є свідченням наявності води у оливі. При додаванні кристалів калій перманганату в оливу також не спостерігали утворення водного розчину, що свідчить про відсутність води в оливі. Шкідлива дія води полягає в тому, що вона є каталізатором окислення оливи, провокує корозійні процеси, спричинює піноутворення і погіршує мастильні властивості , вимиває та руйнує присадки.

Номер слайду 12

Визначення вмісту водорозчинних кислот та лугів. За допомогою індикатора фенолфталеїну та метилоранжу переконалися у відсутності вмісту водорозчинних кислот та лугів в досліджуваних марках моторних олив. Водорозчинні кислоти та луги в оливі відсутні адже вони дуже корозійні сполуки.

Номер слайду 13

Визначення механічних домішок В оливі можуть знаходитись механічні домішки: продукти корозії, солі, зруйновані присадки. Для визначення наявності механічних домішок пробірку з оливою нагрівали до температури 50…800 C. Підігріту оливу наносили на предметне скельце, нахиляли його і розглядали пляму оливи, що розтікається по склу. В оливі не спостерігали механічних домішок.

Номер слайду 14

Визначення вмісту лужних присадок Для визначення вмісту лужних присадок, водяну витяжку оливи піддавали дії індикатору і по його забарвлені судили про наявність у ній лужних присадок. Роль лужних присадок полягає у нейтралізації кислих продуктів, що утворюються при окисненні оливи. В процесі виконання роботи виявили, що індикаторний папір фенолфталеїну набув малинового кольору, це свідчить про вміст лужних присадок.

Номер слайду 15

Визначення кінематичної в’язкості В’язкість – один з найважливіших показників якості оливи. Його підбирають для певного двигуна залежно від конструкції, технічного стану, сезонності, умов експлуатації та інших факторів . В’язкість моторної оливи визначали за допомогою віскозиметра ВПЖ - 4, який попередньо промивали спиртом, висушували, потім заповнювали його нижню частину оливою і ставили на водяну баню тримаючи температуру нагріву 1000 С. Витримавши віскозиметр при цій температурі 15–20 хвилин почали визначати в’язкість. Марка моторної оливи. Кінематична в’язкість. Shell Helix Ultra 5 W- 403,8 Temol Extra 10 W- 404,1 THK 15 W- 405,6

Номер слайду 16

Визначення густини моторної оливи. За допомогою аерометра визначили густину досліджуваних марок олив. Марка моторної оливи. Густина (кг/см3) Shell Helix Ultra 5 W-40840 Temol Extra 10 W- 40865 THK 15 W- 40881

Номер слайду 17

Визначення температури спалаху Температуру спалаху оливи визначали у відкритому тиглі. Промитий бензином і висушений тигель розміщували у пісочній бані таким чином, щоб пісок був на висоті 12 мм від краю внутрішнього тигля, а між дном внутрішнього і зовнішнього тигля був шар піску 5 ... 8 мм. Оливу ставили на нагрівальний прилад. Закріпивши у штатив термометр, занурювали його в оливу так, щоб ртуть знаходилась у центрі нафтопродукту, і підігрівали. За 10°С до очікуваної температури спалаху поволі проводили полум'я запальнички вздовж краю тигля. Довжина полум'я запальника повинна бути 3...4мм. Дослідження повторювали при підвищенні температури на 2°С до появи спалаху на поверхні оливи.

Номер слайду 18

{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Марка моторної оливи. Температура спалаху ºСShell Helix Ultra 5 W-40215ºСTemol Extra 10 W- 40230ºСTHK 15 W- 40205ºСРезультати визначення температури спалаху

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Методичні рекомендації до проведення лабораторної роботина тему:«Визначення якісних показників основних марок моторних олив» Magnum Motors TEMOL EXTRA 10 W – 40 Shell helix Ultra 10 W - 40 Plus 15 W-40

Номер слайду 23

ВИСНОВКИ В процесі виконання науково - дослідницької роботи ми дійшли таких висновків:визначили такі якісні властивості моторних олив(Shell. Helix. Ultra 5 W - 40, Temol. Extra 10 W-40, Magnum Motor. Plus THK 15 W-40):- відсутність води та водорозчинних кислот, механічних домішок;- виявили лужні присадки, які підвищують стійкість олив проти окиснення, регулюють її в’язкість;- визначили кінематичну в’язкість данихмарок моторних олив за допомогою віскозиметра;- визначили густину досліджуваних марок олив;- визначили температуру спалаху моторних олив;2) порівняли результати кінематичної в’язкості та густини досліджуваних марок олив з ДСТУ, з’ясували, що значення відповідають ДСТУ, але з деякою похибкою;3) на основі проведення власних досліджень розробили модель якісних показників щодо вибору марки моторної оливи;4) розробили методичні рекомендації до проведення лабораторної роботи за темою: «Визначення якісних показників основних марок моторних олив» в процесі підготовки молодших спеціалістів за спеціальністю « Електроенерге-тика, електротехніка, електромеханіка ».

Номер слайду 24

Дякуємо за увагу!Науковий керівник: Вітюк Ольга Іванівна. Студент: Краєвський Олег Олегович

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Miroslavovich Evheniy
    Хороша робота
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1310
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку