Тема уроку : Історичний та сучасний стиль інтер'єру та одягу(египецький ,античний, африканський, і т.д.). Мета: засвоєння знань про дизайн як важливу складову проектування, його з

Про матеріал
Тема уроку : Історичний та сучасний стиль інтер'єру та одягу(египецький ,античний, африканський, і т.д.). Мета: засвоєння знань про дизайн як важливу складову проектування, його значення історичного та сучасного стилю інтер'єру та одягу а також про засоби, властивості та якості композиції як основу дизайну; формування вмінь виконувати завдання зі складання різних видів стилів в одязі та інтер"єрі. Розвивати логічне, образне та критичне мислення, творчу уяву. Виховувати основи естетичної культури.
Перегляд файлу

                                                           Урок №10.

Тема уроку : Історичний та сучасний стиль інтер'єру та одягу(египецький ,античний, африканський, і т.д.).

 Мета: засвоєння знань про дизайн як важливу складову проектування, його значення, завдання та вимоги дизайну до формоутворення предметного середовища, а також про засоби, властивості та якості композиції як основу дизайну; формування вмінь виконувати завдання зі складання різних видів композиції. Розвивати логічне, образне та критичне мислення, творчу уяву. Виховувати основи естетичної культури, ін

.V. Вивчення нового матеріалу:

Лекційний матеріал:

Історичний стиль інтер'єру та одягу.

0

Протягом усієї історії розвитку культури людина прагнула прикрасити своє життя: одяг, житло, побутові речі тощо. Перші відомості про оформлення інтер’єру дійшли до нас зі Стародавнього Єгипту — колиски сучасної цивілізації.

Сучасна інтерпретація давньоєгипетського стилю передбачає певну філософську складову і створює атмосферу таємничості .

Але початком історії дизайну інтер’єру вважають період античності (800 р. до н. е. — 600 р. н. е.). Давньогрецька архітектура була настільки гармонійною й цілісною, що стала певним еталоном для наслідування.


Саме в цей час було досягнуто гармонійне поєднання функціональності предметів з їхньою естетичною зовнішньою формою .

 

Романський стиль (X-XI ст.)

Романський стиль в інтер’єрі

.До сучасних стилів формотворення предметного довкілля належать: модерн (ар нуво), арт  деко, кітч (кіч), конструктивізм, функціоналізм, постмодернізм

Становлення сучасних стилів розпочалося з другої половини XIX століття під впливом розвитку промисловості, технічного прогресу й зміни свідомості суспільства.

 

Одна з найважливіших ознак модерну — це колорит. Необхідно відтворити особливу колірну гамму епохи «тління й цвітіння»: кольори немов присипані попелом.

Стиль арт  деко (від фр. art deco — декоративне мистецтво) розкішний і пафосний. В інтер’єрі переважають коштовні матеріали

Лофт — новий урбаністичний стиль. Інтер’єри в цьому стилі втілюють концептуальний підхід до простору.

Поняття етнічного стилю. Відображення культурних та історичних особливостей.

. Це мистецький стиль, що був поширений

на землях Війська Запорозького, тому українське бароко нерідко називають «козацьким».

Історичні особливості одягу.

Етнодизайн як стилістичний напрям сучасного формотворення одягу, інтер’єру, ландшафту тощо сьогодні надзвичайно популярний, тож є підстави говорити про етнодизайн як одну з найпотужніших тенденцій стильового вирішення навколишнього середовища.

З найдавніших часів представників різних соціальних верств суспільства легко було відрізнити за одягом. Клановість* одягу визначалася якістю тканини, коштовністю оздоблення та покроєм. 

 Представникам нижчих класів забороняли носити одяг яскравих кольорів, а лише сірого, чорного, коричневого.

 

Етнічний стиль оформлення інтер’єру має декілька назв:

етнічний стиль, екзотика, фолк або просто етніка.

 Цей стиль передбачає максимальне використання різноманітних елементів декору

Варто згадати лахміття хіпі, картатий піджак комівояжера, вбрання сучасних неформальних молодіжних груп тощо.

 

Стиль одягу визначається багатьма ознаками: віком, статтю, професією, соціальним статусом, належністю до певної субкультури, особистим естетичним смаком людини, епохою, національністю, релігійною належністю, функціональністю, способом життя й індивідуальними особливостями.

 

Покоління хіпі кидало виклик загальноприйнятим нормам і правилам, зокрема в моді. У їхньому одязі явно виражені мотиви національного вбрання східних, африканських і центральноамериканських народів 

 

Сьогодні етнічний стиль є частиною сучасної моди.

 

Сьогодні в магазинах можна знайти одяг, стилізований під національні вбрання різних країн: блузи та сукні зі стійкою в китайському стилі, строкаті спідниці та довгі сарафани, браслети й масивні намиста, прикрашені камінням, що асоціюються з Африкою.

Стиль сафарі з’явився в 60-ті роки XX століття як спортивний стиль одягу, що містить елементи уніформи військових для тропіків.

Стиль сафарі сьогодні асоціюється з екскурсіями в дику природу, подорожами в екзотичні країни, але елементи цього стилю будуть доречними й у повсякденному житті.

 

Підлітки відчувають особливу потребу в самовираженні. Стиль американських підлітків (тинейджерів)це принципово новий напрям суспільного життя

Прикладами вдалого використання етнічних мотивів в одязі є стилі таких зірок, як Ріанна, Бейонсе, Шакіра, Руслана, Олег Скрипка

 

 

Домашнє завдання:

Створіть презентацію одного з етнічних стилів інтер'єру й одягу у вигляді віртуальної подорожі країною, культура якої вас приваблює.

 

 

docx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
24 грудня 2020
Переглядів
1974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку