Тема уроку: “ Історичний жанр в образотворчому мистецтві"

Про матеріал
Презентація допоможе розкрити визначення історичного жанру і познайомитися з атрибутами історії на основі Геральдики, вивчаючи складові гербів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: “ Історичний жанр ”в образотворчому мистецтві

Номер слайду 2

1. Що таке жанр?2. Які жанри вам відомі?3. Дайте власне визначення історичному жанру

Номер слайду 3

Жанр – ряд творів мистецтва, що характеризується сюжетними ознаками Історичний жанр - один із жанрів образотворчого мистецтва, присвячується зображенню значущих історичних подій, явищ і військових діячів; здебільшого звертається до історичного минулого, але може показати і нещодавні події, якщо історичне значення їх визнано сучасниками.

Номер слайду 4

В яких видах образотворчого мистецтва ми можемо “побачити” історичний жанр?

Номер слайду 5

Історичний жанр у живописі“Запорожці пишуть листа турецькому султану”І.Є. Рєпін

Номер слайду 6

Історичний жанр у мистецтві графіки“Дари в Чигирині”Т. Г. Шевченко

Номер слайду 7

Колона Траяна на форумі Траяна. Рим.Історичний жанр у скульптурі.

Номер слайду 8

Чи може історичний жанр переплітатися з іншими жанрами?

Номер слайду 9

К. Брюллов. “Останній день Помпеі”Які жанри “заховалися” в цій картині?

Номер слайду 10

А ми спробуємо познайомитися з атрибутами історії на основі Геральдики, вивчаючи складові гербів. А допоможе нам в цьому мистецтво графіки.

Номер слайду 11

Герб – емблема, символічний знак, що належить державі, населеному пункту, дворянському роду або окремій особі. Вивченням гербів та їх історії займається геральдика. Великий герб України. Проєкт . Малий герб України

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Прототип гербів беруть початок із давніх часів, коли люди на скелях, стінах печер малювали символічні зображення сонця, води, вогню тощо. Так, символом Афін була сова, Стародавнього Риму - орел

Номер слайду 14

Герби виникли в добу хрестових походів. Герб давав змогу закутим у броню лицарям під час бою пізнавати один одного.

Номер слайду 15

Класичний герб тісно пов’язаний з обладунками лицаря і більшість його елементів мають назви, запозичені з лицарського побуту. До них належать: щит, шолом, нашоломник або клейнод, намет, девіз. Іншими елементами, не так пов'язаними з лицарським побутом, є корона, щитотримачі та постамент.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Щит. За період існування щита його форма постійно змінювалась. Врешті класичним у геральдиці стає так званий готичний стиль.

Номер слайду 18

Поле щита як правило поділяється на частини. Чотири основні поділи (розтин, перетин, скіс праворуч і скіс ліворуч) можуть поєднуватися найрізноманітнішими способами. На щиті зображають також негеральдичні гербові фігури, умовно розділені на три групи: природні, штучні та фантастичні. Нерідко гербова фіґура містить натяк на прізвище власника або назву його маєтку — так звані називні (номінальні) герби.

Номер слайду 19

Поділ щита

Номер слайду 20

 Важливою частиною герба є шолом, хоча і з'явився він лише в 14 столітті. Шолом поміщається над щитом. В геральдичних системах Західної Європи існували різні типи шоломів, що залежали від титулу чи звання власника герба. Навіть положення шолома — пряме, повернуте вправо чи вліво — мало відповідати усталеним правилам. Геральдичні шоломи.

Номер слайду 21

Звичай прикрашати шолом короною з'явився у лицарів в XV столітті. Шоломи з коронами носили під час турнірів, особливо в Німеччині, де увінчаний короною шолом вважався ознакою дворянства. Корона. Використання корони для прикраси щита і як гербова фігура прийшло, ймовірно, від монет — при французькому королеві Филипі VI почали чеканити монети, на зворотному боці яких зображалася корона. Тоді тільки королі поміщали корони в свої герби, але з розвитком феодалізму навіть найдрібніші феодали почали носити корони і прикрашати ними герби.

Номер слайду 22

Нашоломники або клейноди. Шоломи прикрашалися нашоломниками або клейнодами. Вони мали лякати коней противника і допомагали уникати трагічних помилок під час бою — дозволяли розпізнавати лицаря, обличчя якого було закрите забралом. Спочатку для клейнодів використовували пір'я страусів чи павичів, роги звірів тощо. Та з часом, у зв'язку з незручністю таких нашоломників у бою, їх стали вживати тільки на турнірах, а ще пізніше — лише у гербах. 

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Герб Равич Герб Гриф Нашоломники нашоломники

Номер слайду 25

Намет нагадує цілий або порваний плащ, що також є оздобою шолома, зображається у вигляді прикріпленої до шолома матерії. Виник з потреби охороняти голову лицаря від сонячного проміння та від дощу. Намет (ламбрекен)

Номер слайду 26

Намети

Номер слайду 27

Намети

Номер слайду 28

Щитотримачами називаються фігури, що розташовані по сторонах щита і підтримують його. Вони поділяються на:тримачі — постаті лицарів, дикуни з дубинами, ангели;звірі — леви, орли, грифони, єдинороги, що ніби підтримують герб і виражають покору і вірність. Щитотримачі

Номер слайду 29

Постаментом називається платформа, на якій стоять щитотримачі і на якій розташовується весь герб в цілому. Це може бути горб або лужок. Постамент

Номер слайду 30

Девіз — короткий вислів, як правило, написаний на стрічці внизу щита. Очевидно, основою для девізу спочатку міг служити рицарський бойовий клич. Але девізом може бути короткий вислів, що нагадує про якусь важливу історичну подію. або виражаюче кредо власника герба. Девізна стрічка як правило розташована внизу герба, під постаментом або на її фоніДевіз

Номер слайду 31

Приклади гербів

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Практичне завдання: використовуючи знання про складові гербів розробити. А) герб класу;Б) власний герб, беручі за основу свої уподобання або яскраві моменти свого життя;В) герб сім’ї.

Номер слайду 36

Слава Україні

pptx
Додав(-ла)
Кизуб Світлана
Додано
28 липня
Переглядів
18
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку