Тема уроку: «Земля і Місяць»

Про матеріал
Тема презентації: «Земля і Місяць» Мета презентації: поглибити знання учнів про Землю і Місяць, формувати й розвивати наукові знання та вміння, які необхідні й достатні для розуміння процесів, що відбуваються у Всесвіті, вчити здійснювати аналітично - синтетичні операції, озброювати учнів раціональним методологічним підходом до пізнавальної й практичної діяльності, розвивати уміння проводити наукові дослідження; виховувати екологічне мислення й поведінку, працелюбність, наполегливість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №69 Тема уроку:

Номер слайду 2

Мета уроку: поглибити знання учнів про Землю і Місяць, формувати й розвивати наукові знання та вміння, які необхідні й достатні для розуміння процесів, що відбуваються у Всесвіті, вчити здійснювати аналітично - синтетичні операції, озброювати учнів раціональним методологічним підходом до пізнавальної й практичної діяльності, розвивати уміння проводити наукові дослідження; виховувати екологічне мислення й поведінку, працелюбність, наполегливість. Формування ключових компетентностей:основні компетентності у природничих науках і технологіях; інформаційно-цифрова;уміння вчитись упродовж життя.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вправа “Дар Прометея”

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1)Сузір’яа)рух тіл відносно Землі і Сонця. Це проміжки часу, через які ми спостерігаємо одні і ті само послідовні конфігурації планет (протистояння, сполучення, елонгації).2)Синодичний період визначає…б) точка перетину осі обертання Землі з небесною сферою3)Полюс світу - в) грецької мови (аstron –зоря, nomos –закон), тобто це наука ,яка вивчає закони зір4)Астрономія походить з…г) ділянка неба всередині деяких встановлених меж. Завдання 1

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1) Північний полюс розташований …а)це уявна сфера довільного радіуса, в центріякої знаходиться спостерігач і на яку спроектовано всі світила так, як він бачить їх у певний момент часу з певної точки простору 2) Слово « зодіак» означає…б) у 1609 р. італійський фізик Галілео Галілей3) Небесна сфера - в) поблизу Полярної зорі4) Зорі , які ми можемо бачити неозброєним оком, на небі Землі …г) «коло із зображенням тварин», або «пояс тварин». В зодіаку налічується 12 сузір’їв.д) близько 6000 Завдання 2

Номер слайду 8

Вправа “Знайди пару”{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Роком називають …2. Шлях, по якому планета проходить навколо Сонця називають…3. Уявна лінія, яка проходить на однаковій відстані від полюсів і поділяє Землю на дві півкулі — Північну і Південну називається…4. Дві протилежні точки на поверхні землі називають …5. Уявна пряма лінія, навколо якої обертається Земля називається…6. Добою називають Екліптика. Позасистемна одиниця вимірювання часу, що відповідає періоду обертання Землі навколо центра мас Сонячної системи та позірним видимим рухом Сонця по екліптиці. Екватор. Полюс. Вісь. Відлік часу, приблизно рівний періоду обертання Землі чи іншої планети Сонячної системи навколо своєї осі

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Копернік довів, що рух планет схожий на рух Землі

Номер слайду 11

Галілей встановив, що планети – це темні холодні кулі, на яких буває день і ніч

Номер слайду 12

Ломоносов довів, що на планетах буває атмосфера

Номер слайду 13

Вправа “Асоціативний кущ”

Номер слайду 14

Земля

Номер слайду 15

Земля, як астрономічний об’єкт

Номер слайду 16

Легенда “Місяць і кравець”

Номер слайду 17

Молодик — фаза, коли Місяць перебуває між Землею і Сонцем. У цей час він невидимий для земного спостерігача. Повня — фаза, коли Місяць знаходиться в протилежній точці орбіти і його освітлена Сонцем півкуля видима земному спостерігачеві повністю. Проміжні фази — положення Місяця між молодиком і повнею, коли земний спостерігач бачить більшу або меншу частину освітленої півкулі, їх називають чвертями.

Номер слайду 18

Р. Декарт:«Щоб удосконалювати розум, треба більше роздумувати, ніж заучувати»

Номер слайду 19

Вправа “Астрономічний годинник”

Номер слайду 20

Вправа «Вилучи зайве»

Номер слайду 21

1 Земля – планета Сонячної системи. 2. Місяць – природний супутник Землі.3. Поверхня місяця вкрита великою кількістю кратерів через відсутність атмосфери4. Місяць обертається навколо власної осі за 30 земних діб.5. Час, за який наша планета робить один повний оберт навколо Сонця, називається роком..6. Рік на Землі триває 365 днів та 6 годин.7. Точки, в яких кінці земної осі перетинають земну поверхню, - це полюси Землі. 8. Екватор це уявна лінія, яка проходить на однаковій відстані від полюсів і поділяє Землю на дві півкулі — Північну і Південну. 9. Сонячні та місячні затемнення пов’язані з рухом Землі, місяця та Сонця.10. Місяць до Землі завжди повернений одним боком. 11. Місяць – розжарене небесне тіло, і цим подібне до зірки. 12. Коли Місяць повністю або частково закриває Сонце, на землі спостерігається сонячне затемнення.

Номер слайду 22

1. Земля – планета Сонячної системи. (так)2. Місяць – природний супутник Землі.(так)3. Поверхня місяця вкрита великою кількістю кратерів через відсутність атмосфери.(так)4. 5. Час, за який наша планета робить один повний оберт навколо Сонця, називається роком..(так)6. 7. Точки, в яких кінці земної осі перетинають земну поверхню, - це полюси Землі. так8. Екватор це уявна лінія, яка проходить на однаковій відстані від полюсів і поділяє Землю на дві півкулі — Північну і Південну.(так)9. Сонячні та місячні затемнення пов’язані з рухом Землі, місяця та Сонця.так10. Місяць до Землі завжди повернений одним боком.(так)11. Місяць – розжарене небесне тіло, і цим подібне до зірки. 12. Коли Місяць повністю або частково закриває Сонце, на землі спостерігається сонячне затемнення.(так)

Номер слайду 23

Вправа «Заморочки із мішечка»

Номер слайду 24

Вправа «Народознавча»

Номер слайду 25

Вправа «Вірю, не вірю»

Номер слайду 26

Доба на Місяці триває 29,5 земних діб. День та ніч на Місяці тривають по 2 тижні.  Якби ми були на Місяці, то могли б почути як падає метеорит на його поверхню. За рік ми можемо спостерігати 6-7 місячних затемнень. Розрізняють 4 основні фази Місяця. Вперше висадилися на Місяць Ю. Гагарін та В. Терешкова. Основні форми рельєфу на Місяці – це цирки і кратери. Музичний твір «Місячна соната» написав Бах? Маса Місяця в 90 раз менша за масу Землі. Діаметр Місяця в 4 рази менший за земний. Завдяки силі протягування Місяця до Землі відбуваються  припливи та відпливи в океанах. Твір «Незнайко на Місяці» написав Крилов.

Номер слайду 27

1. Доба на Місяці триває 29,5 земних діб.2. День та ніч на Місяці тривають по 2 тижні.  3. Якби ми були на Місяці, то могли б почути як падає метеорит на його поверхню4. За рік ми можемо спостерігати 6-7 місячних затемнень. (Ні)5. Розрізняють 4 основні фази Місяця. (Так)6. Вперше висадилися на Місяць Ю. Гагарін та В. Терешкова. (Ні)7. Основні форми рельєфу на Місяці – це цирки і кратери. (Так)8. Музичний твір «Місячна соната» написав Бах? (Ні)9. Маса Місяця в 90 раз менша за масу Землі. (Ні)10. Діаметр Місяця в 4 рази менший за земний. (Так)11. Завдяки силі протягування Місяця до Землі відбуваються  припливи та відпливи в океанах. (Так)12. Твір «Незнайко на Місяці» написав Крилов. (Ні)(Так)(Так)(Ні)

Номер слайду 28

Вправа «Дослідники небесних тіл»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Земля1. Яку форму має Земля ?2. Чому дорівнює числове значення астрономічної одиниці 3. Назвіть основні шари з яких складається Земля?4. Через які явища і процеси відбуваються виверження вулканів?Місяць1. Місяць  це - … 2. Назвіть фази Місяця. 3. Чому на Місяці не чути звуків 4. Поясніть: Місяць холодне небесне тіло. То звідки ж береться яскраве місячне світло?

Номер слайду 29

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Земля1. кулясту2. 150 млн. км3. земної кори, мантії і ядра4. у надрах Землі весь час відбуваються явища. Інколи вони призводять до утворення тріщин і розломів у земній корі та верхніх шарах мантії. Місяць1. природний супутник Землі2. новий Місяць, перша чверть, повний місяць, остання чверть3.бо там відсутнє повітря4. Місяць світить нам відбитим від його поверхні сонячним

Номер слайду 30

Вправа «Похвали себе сам»Міся. ЦЬ, Довжина, Зем. Ля, тіл. О, м. Олодий, н. Еповний

Номер слайду 31

Домашнє завдання:§7, завданя№1-3, ст.233.

pptx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
29 січня 2020
Переглядів
1614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку