Тема: Внутрішні води Євразії. Найбільші річки.

Про матеріал

Мета: Сформувати в учнів загальні уявлення про особливості внутрішніх вод Євразії, ознайомити з основними річковими системами материка та дати їм характеристику; вдосконалювати практичні вміння учнів з характеристики річки, розвивати вміння робити висновки; виховувати бережне ставлення до водних ресурсів

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Обладнання: фізична карта Євразії, кліматична карта Євразії, підручники, атласи, схеми, ілюстрації

Перегляд файлу

Тема: Внутрішні води Євразії. Найбільші річки.

Мета: Сформувати в учнів загальні уявлення про особливості внутрішніх вод Євразії, ознайомити з основними річковими системами материка та дати їм характеристику; вдосконалювати практичні вміння учнів з характеристики річки,  розвивати вміння робити висновки; виховувати бережне ставлення до водних ресурсів

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Обладнання: фізична карта Євразії, кліматична карта Євразії, підручники, атласи, схеми, ілюстрації

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Оголошення теми уроку. Мотивація навчальної діяльності учнів

На сьогоднішньому уроці ми продовжуємо здійснювати дослідження материка Євразія. Після кліматичних рекордів ми ознайомимося із гідрографічними рекордами. У Євразії знаходиться п’ять із десяти найдовших річок світу та три озера з десяти найбільших озер. У Євразії найпотужніший шар вічної мерзлоти, величезні гірські льодовики, колосальні запаси підземних вод. Тож сьогодні ми визначимо як розподіляються внутрішні води материка та їх особливості, здійснимо подорож  найбільшими річками.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Пояснення вчителя

У Євразії представлені всі види внутрішніх вод. Тут протікає більшість великих річок планети. Найбільш розвинута гідрографічна мережа на заході, півночі, сході й південному сході материка. Багато великих озер зосереджено на рівнинах у внутрішніх районах і на високогірних ділянках Центральної Азії.

Євразія має значні запаси підземних вод. Найбільші артезіанські басейни розташовані між шарами осадових порід у надрах великі рівнин. З областями складчастостей пов'язані виходи мінеральні вод, які мають лікувальні властивості, серед яких найбільш відомі цілющі джерела Карлових Вар у Чехії, Віші у Франції, в Українські Карпатах, на Камчатці, Японських островах. У внутрішніх частині Азії, де поверхневий стік розвинутий слабко, із виходами підземних вод пов'язане утворення великих оазисів. В Ісландії та на Камчатці багато гейзерів. Багаторічна мерзлота в Євразії займає найбільші площі у світі. Вона покриває майже 1/3 території Азії. Товщина мерзлого шар гірських порід коливається від кількох метрів на північному заході до 1200 м на півночі. Причинами утворення багаторічної мерзлоти  холодні малосніжні зими, середньорічні температури нижче 0 °С. Навесні та влітку, коли верхній шар мерзлих порід тане, утворюються численні болота.

Сучасне заледеніння Євразії охоплює острови Арктики й найбільш високі гірські системи. Покривне заледеніння типове для таких і островів, як Ісландія, Шпіцберґен, Нова Земля. Гірські льодовики вкривають найвищі гірські системи світу: Гімалаї, Тянь-Шань, Памір, Кунь-Лунь, Каракорум, Альпи. Сповзаючи у міжгірські долини, льодовики дають початок численним річкам.

  1. Завдання

Визначте, до басейнів яких океанів належать річки Євразії

  1. Розповідь вчителя

Загальний обсяг річкового стоку в Євразії – найбільший в світі та становить 16 тис. км3/год. Також характерною рисою є наявність великого басейну внутрішнього стоку (30% від загальної площі материка)

  1. Розгадування ребусів

      

Ось про ці річки та деякі інші протягом уроку ви дізнаєтесь багато цікавої інформації.

  1. Завдання

Користуючись схемою назвіть річки, які впадають до  океанів, що омивають Євразію та басейну внутрішнього стоку

  1. Пояснення вчителя  з використанням презентації

              Найбільшу водостічну площу має Північний Льодовитий океан. Сюди несуть води такі великі річки, як Об, Єнісей, Лена, Печора. Майже всі річки басейну Північного Льодовитого океану мають снігове живлення. Узимку вони надовго замерзають.

            Другим за величиною є басейн Тихого океану. Йому належать річки півострова Індокитай і Східної Азії, серед яких найбільші Янцзи, Хуанхе, Амур, Меконг. Майже в усіх річках цього басейну переважає дощове живлення. У верхів'ях вони гірські, зі стрімкою течією, глибоко вдаються в товщі гірських порід.

            Третій за величиною — басейн Індійського океану. До нього належать в основному річки, які беруть початок на Тибетському й Вірменському нагір'ях, у Гімалаях. Це Інд, Ґанґ із Брахмапутрою, Тигр, Євфрат. Річки цього басейну мають переважно дощове живлення, а у верхів'ях — льодовиково-дощове.

 Улітку всі річки під час мусонних дощів і танення гірських льодовиків сильно розливаються, узимку — міліють. Особливо великі повені бувають на річці Ґанґ, коли рівень води піднімається на 10—12 м.

        В Атлантичний океан і його моря впадають річки Західної, Південної й частково Східної Європи. Річкова мережа тут густа, але таких великих річок, як в Азії, немає. Живлення річок та їхній режим різноманітні. На заході, в області морського клімату, річки не замерзають. (Сена, Луара тощо). Вони повноводні цілий рік. Там, де взимку буває сніговий покрив і річки замерзають, хоч і ненадовго, — весняна повінь (Вісла, Одра, Ельба). Річки, які беруть початок в Альпах (Рейн ін.), мають переважно льодовикове живлення. Великі річки Європи - Дунай, Дніпро, Дністер, що впадають у Чорне море, зі змішаним живленням і весняними повенями, є важливими транспортними артеріями, джерелами водопостачання та електроенергії.

         До областей внутрішнього стоку належать річки, які впадають у Каспійське море. Серед них найбільша річка Європи  - Волга, річки, протікають по Туранській низовині й внутрішніх областях Іранського і Аравійського плоскогір'їв.

  1. Самостійна групова робота учнів

1 група – характеристика річок: Лена, Об, Єнісей

2 група – характеристика річок: Амур, Хуанхе, Янцзи

3 група – характеристика річок: Рейн, Дунай, Дніпро

4 група – характеристика  річок: Інд, Ганг, Тигр, Євфрат

5 група – характеристика  річок: Волга, Сирдар’я, Амудар’я

Учні заповнюють таблицю

Назва

Басейн океану

Витік

Гирло

Напрям течії

Притоки

Живлення

Використання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Виступи груп

Наприклад: повідомлення учнів

Лена

Сибірською красунею – річкою Леною захоплюються всі, хто хоча б одного разу побував на її берегах, плавав по її водах. Лена – велика річка. ЇЇ довжина – 4400 км, за площею басейну посідає третє місце. Отримує води від численних приток. У верхній течії – це гірська річка, яка протікає по дну вузької глибокої долини з крутими берегами. Дельта Лени – надзвичайно складаний гідрологічний об’єкт, який складається з великої кількості рукавів, проток, островів. Річка щороку замерзає, повінь весною і влітку.

Волга

Річка Волга здавна відома народам світу. Стародавні греки називали її коротко – «Ра», що означало «щедра», у фінських племен вона була відома під іменем «Світла», «Блискуча», а араби в епоху середньовіччя величали її «Ітіль» - «Річка річок». Деякі вчені вважають, що назва річки пішла від російських слів «волога», «вода». Бере початок на Валдайській височині, впадає в Каспійське море. У своїй течії на південь Волга приймає сотні річок і річечок, більші з яких — Ока й Кама. Волга — типова рівнинна річка з повільною течією.

У нижній течії ширина її доходить до 1,5—2 км, а в період весняної повені вона розливається на 20—40 км: з одного її берега не видно іншого.

  1. Практична робота

Позначення на контурній карті річок

  1. Завдання

Порівняння двох річок Європи та Азії

ІУ. Закріплення вивченого матеріалу

1. Запитання

На які види внутрішніх вод багата Євразія?

Чому внутрішні води материка розподілені нерівномірно?

Які особливості мають річки, що належать до різних басейнів стоку?

Де в Євразії існують проблеми із водопостачанням?

Назвіть характер течії, тип  живлення річок нашої області

2. Географічна гра «Запам’ятай назву річки»

Учень називає річку. Інший називає назву річки та додає свою назву і так далі. Наприклад: Волга., Дніпро, Лена… Учитель записує усі назви, що додаються. Хто помилився – той вибуває з гри.

У. Підсумок уроку

Материк багатий на всі види внутрішніх вод, річки належать до басейнів усіх чотирьох океанів, тип живлення й режим річок залежить від кліматичних умов. Для населення ручки є важливими транспортними артеріями, джерелами водопостачання та електроенергії.

УІ. Домашнє завдання

Опрацювати відповідний параграф підручника, допрацювати з контурними картами. Підготувати повідомлення про озера Євразії

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петришин Андрій Ігорович
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
21 липня 2018
Переглядів
8180
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку