Тема: «Я – українець» Зустріч гостей

Про матеріал
Це було справжнє свято для малят і дорослих. В цікавій формі було донесено дітям початкове уявлення про свою приналежність до української нації. Почалася зустріч з гри «Подоляночка» та молитви. Діти продемонстрували свої знання , а по закінченню перерахували все те, за що їх називають українцями.
Перегляд файлу

1

 

Тема: «Я – українець» Зустріч гостей

Девіз: «Я люблю Україну»

Мета: сформувати початкове уявлення про свою приналежність до української нації, поглибити знання дітей про рідний край, про Україну національний одяг та національні символи (герб, гімн, прапор). Розвивати вміння працювати з нетрадиційними техніками малювання (заповнення трафарету крупою), розвивати дрібну моторику, зв’язне мовлення, слухову увагу. Виховувати любов до Батьківщини, рідного краю.

Матеріал до заняття: український національний одяг, національні символи(герб, гімн, прапор), трафарети «тризуб», пшоно, клей, пензлики, серветки, ноутбук, мультимедійне обладнання, ікона, рушник, коровай.

                                                           Хід заняття                                                                                                               

І. Організаційна частина   

 Самостійна гра дітей в «Подоляночку»                                                          Вихователь:                                                                                                                   Прийшов Великдень, а з ним і справжня весна,українські діти у веснянки та гаївки граються, дорослих слухають , за Бога не забувають.                                

Молитва дітей                                                                                                         Вихователь:                                                                                                           Сьогодні у нас зустріч з гостями, щоб нам не хвилюватися, а все пройшло успішно ходімо помолимось.                                                                              Говорять молитву, просять благословення.                                            

Повідомлення теми, мети та девізу зустрічі                                                                   Ми сьогодні будемо говорити про нас, українців. В якій країні ми живемо? (Україні)                                                                                                                             Тема нашого заняття «Я – українець», ви вже вмієте викласти слово,яке бачите на екрані.                                                                                              Викладання слова Україна за допомогою гри «Літеру знайди»

Ми  вчимося любити свою країну – Україну.                                                           І наш девіз «Я – люблю Україну»

ІІ. Основна частина                                                                                                        

Мова про державні символи                                                                          Вихователь:                                                                                                                        Ви хочете стати справжніми українцями?Тоді нам пора.                                             Справжні українці знають символи своєї держави. Які  для країни як шкільна форма для дитини, по ній ми впізнаємо – це учень чи дошкільник. Так і в державі, якщо замайорів синьо-жовтий прапор – це український .                                - А що означають кольори прапора?                                                                                         

Дитина:                                                                                                                               Синьо-жовтий прапор маєм:                                                                                                         синє небо, жовте жито;                                                                                                                    прапор свій оберігаєм,                                                                                                                                    він святиня, знають діти.                                                                                              Дівчинка розповідає вірш з прапорцем у руці.

Справжні українці знають урочисту нашу пісню (гімн), а хто не знає –уважно слухає стоячи, поклавши руку на серце давайте спробуємо.                                                       Звучить гімн, діти стоять та підспівують.                                                                    

- Послухаєте уважно  вірш і мені скажете, про який Державний символ іде мова.                                                                                                                            Дитина:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Наш герб — тризуб.                                                                                                                    У ньому сила Отця небесного і сина.                                                                                    Уважно придивись до нього                                                                                                 -  На Духа схожий він Святого,                                                                                               Що голубом злетів з небес                                                                                                                   І у людських серцях воскрес.                                                                                                     

Тризуб, немов сім'я єдина,                                                                                                        Де тато, мама і дитина                                                                                             Живуть у мирі і любові                                                                                           На Україні вольній, новій.                                                                                                                        

В.Паранов 

 Робота з трафаретами «Тризуб»                                                                                                                           Малювання нетрадиційними техніками.                                                                                            

Вихователь:                                                                                                                                                                           Діти, якого кольору наш герб?   (Золотого)                                                                                     Вихователь пропонує розфарбувати тризуб не фарбою, а крупою, використовуючи клей, пензлики і пшоно.                                                                                                              

Вихователь:                                                                                                           Справжні українці люблять свою Батьківщину. Батьківщина – це те місце де ваш дім, ваша родина. Ви знаєте за якою адресою проживаєте? 

Адреса                                                                                                                                   Діти називають свою домашню адресу.                                                                         Вихователь:                                                                                                                      Всі ці місця українські,отже ми живемо в Україні. Ви ще малі мало подорожували,  мало бачили гарних куточків України, як подорослішаєте то зможете їх побачити,а зараз красу нашої землі ми подивимося за допомогою  відеофільму.

Відео-пісня про Україну                                                                                        Вихователь:                                                                                                                 Вам хочеться любити таку землю?Хто хоче бути справжнім українцем той любить свою Україну,так як у віршах котрі  ви нам підготували.    

А щоб мова наша була гарною, виразною підготуємся з допомогою чистомовки.   

Ці-ці-ці, ці-ці-ці – я тримаю олівці.                                                                                            Ай-ай-ай – намалюю рідний край.                                                                                 Ро-ро-ро – Чорне море і Дніпро.                                                                                    На-на-на – це все наша Україна!                                                                                                                                   

Діти:                                                                                                               БАТЬКІВЩИНА                                                                                                                                                                                                           Моя рідна Батьківщина                                                                                                                           Має назву Україна.                                                                                                                                     В мене й нація своя – Українець в мами я.                                                                                    Є у мене й рідна мова,                                                                                                            Де вкраїнське кожне слово.   

 Україна, Рідний край,                                                                                                                                                     Поле, річка, Зелен гай.                                                                                                                 Любо стежкою іти                                                                                                                            – Тут живемо я і ти!                                                                                                                                                                            

Моя Батьківщина – велика країна                                                                         Весь Всесвіт – для мене вона                                                                           Найкраща у світі моя Україна                                                                                                  У цілому світі одна!

Моя Україна – широкі простори                                                                                 Поля і левади, моря і гори!

«Матикраїно!»                                                                                                                       Перше наше слово з нами повсякчас,                                                                                  Мати-Україно, ти одна у нас!                                                                                                Ниви і діброви, і садів окрас                                                                                                     Рідна мати Батьківщино,                                                                                                                         Ти ж одна у нас!

 Хай же мир і дружба поєднають всіх,                                                                                            І дзвенить дитячий безтурботний сміх.                                                                                Нам зоріє доля світла і ясна.                                                                                            Рідна мати Батьківщино,                                                                                                         Ти ж у нас одна!                              М. Сингаївський

Вихователь:                                                                                                                 А як люди кажуть про матір-Україну?                                                                                 Діти:                                                                                                                       «Всюди на світі добре, а вдома найкраще»                                                                                             «Рідна земля – мати, а чужа – мачуха»                                                                                               «У чужій сторонці не так світить і сонце»

     Діти всі разом розповідають вірш:                                                                                Всі малі та всі ми друзі,                                                                                                Ми – одна родина!                                                                                                            А найкраща наша мати                                                                                                                        – Рідна Україна!                                                                                                       

Вихователь:                                                                                                               Молодці, вмієте любити нашу державу                                                           (словникова робота держава – це країна)                                                                                 А знаєте як українці відпочивають?Вони танцюють і співають.                     Фізкультхвилинка                                                                                                           Танок «Гопак»                                                                                                                                                                                                                        Дуже просять чоботи-чоботята:                                                                                  (Діти нахиляються вперед, намагаючись торкнутися носочків свого взуття.)                                                                                                                    Затанцюйте, хлопчики та дівчатка!                                                                     (Стають прямо, благально простягаючи руки вперед.)                                                            Тож заграймо весело гопачок,                                                                           (Імітують гру на уявному музичному інструменті – сопілці.)                                                                                                Хай танцює-стукає каблучок.                                                                                                                                                                                                                                                       (Беруться руками в боки й почергово притупують то однією, то другою ніжкою.)

 Потім педагог умикає будь-яку українську народну мелодію швидкого темпу, а діти у парах танцюють під неї впродовж 1- 1,5 хвилини

По завершенню гри діти,вставши в коло розглядують свої вишиванки, та розповідають вірш.

Мама вишила мені                                                                                                       Квітками сорочку.                                                                                                                        Квіти гарні, весняні                                                                                                                 - На, вдягай, синочку.                                                                                                                             

В нитці – сонце золоте,                                                                                                     Пелюстки багряні.                                                                                                            Ласка мамина цвіте                                                                                                                 В тому вишиванні.

Вишиваночку візьму,                                                                                                    Швидко одягнуся                                                                                                           Підійму і обніму                                                                                                                           Я свою матусю.                                                                                                                         В. Крищенко    

Бесіда про вишиванку                                                                                                        З чого складається національний одяг?                                                             Дівчинки?                                                                                                              Хлопчика?

ІІІ. Заключна частина                                                                                            Підсумок  

Бесіда з дітьми                                                                                                            - Діти, як називається наша країна? (Україна)                                                                   - А люди, які живуть на Україні? (українці)                                                              - Ви можете сказати про себе що ви справжні українці?                                           Відповіді дітей                                                                                                         Я  - українець тому що тут народився,                                                                        …люблю свою Батьківщину                                                                                      …знаю символи своєї держави                                                                          …люблю одягати український  національний одяг                                                            …мені подобається українська мова і я нею розмовляю.   

А ще українці люблять Бога і людей, пам’ятайте, діти ! Люблять пригощати гостей запашним хлібом,який ми теж приготували.

 Заключне слово вихователя   (під мелодію «Діти України»)                                                                                          Ви в мене молодці, вважаю наша зустріч пройшла гарно. А зараз час послухати вірш, котрий я вам підготувала.

Дитино українська!                                                                                                    Землю свою  в рученятах чистих тримай!                                                               Люби її, бережи, до неї зла не впускай!                                                                     Тоді і до тебе зло не торкнеться,                                                                                              І ненька-земля тобі усміхнеться!

 

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку