Тематична лінійка "Леонід Каденюк - перший космонавт незалежної України"

Про матеріал
Тематична лінійка до Дня космонавтики, присвячена першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематична лінійка

«Леонід Каденюк – перший космонавт                     незалежної України»

 

 

 

 

 

 

 

Підготували учні 10 класу

Керівник Стеценко Т.Я.

 

 

 

 

 

Серед космонавтів, які побували поза межами Землі, було всього 14 українців. Вони здійснювали польоти ще у радянські часи. Та за незалежності там побував лише один українець — Леонід Каденюк.

Він народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім'ї сільських вчителів. Стати космонавтом він хотів з самого дитинства. Зрештою, у той час про цю престижну професію мріяло чимало людей, адже юність Леоніда припала на період розвитку космічної ери, коли всі захоплювалися польотом Юрія Гагаріна.

Закінчивши середню школу зі срібною медаллю, Каденюк вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Там він здобув професію  льотчика-інженера.

У 1976 році Леонід вирішив спробувати свої сили у відборі до загону космонавтів. Після тривалих фізичних і психологічних тренувань його разом зі ще вісьмома чоловіками відібрали серед понад 3 000 охочих.

Опісля Леонід Каденюк пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію льотчик-випробувача та космонавта-випробувача.

Тривалий час Каденюк вивчав різні космічні кораблі та літав більш ніж на 50 типах літаків різного призначення, здебільшого – винищувачах. Якщо порахувати загальну кількість часу, проведеного ним в небі, цей показник перевищить 2 400 годин. Виходить, що Леонід Каденюк відпрацював в небі 100 повних діб без посадки.

Коли вже за часів незалежної України постало питання про політ українця на борту американського космічного корабля, Каденюк написав заяву про бажання взяти участь у конкурсі. Незабаром його викликали на комісію. Перед запуском шаттла "Колумбія" в космос і участю в цій місії, Леонід Каденюк пройшов безліч виснажливих тренувань і випробувань, які готували його до тривалого перебування в умовах невагомості.

 З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Леонід Каденюк здійснив політ на американському транспортному космічному кораблі "Колумбія" місії STS-87. У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Зокрема, вони вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтезрослин, на запліднення та розвиток зародка тощо.

"У космосі найбільше вражає такий чинник космічного польоту як невагомість. Вражає сам космос і весь Всесвіт. Я був вражений тим, як виглядає Земля з космосу. Це було просто неймовірно. Жодна фотографія космосу не здатна передати тієї краси Всесвіту, яку людина може побачити своїми очима", – так описував свої враження космонавт.

Саме завдяки Леоніду Каденюку на орбіті Землі пролунав державний гімн України. "Я був першим, хто полетів у космос з українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі", – згадував він.

Повернувшись в Україну, генерал-майор Леонід Каденюк працював у лавах Збройних сил України: обіймав посади начальника управління авіації військ ППО України,  радника Президента України з питань авіації і космонавтики.

У 2002 році він також став народним депутатом України.

Плідно працював Леонід Каденюк і на науковій ниві: у 2006 році він блискуче захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук. Загалом став автором 5 наукових праць та художньо-публіцистичної книги "Місія – Космос".

Не залишав Каденюк і спорт: навіть тоді, коли з моменту польоту пройшло багато років, космонавт продовжував займатися спортом і підтримував себе в хорошій фізичній формі. Та на жаль Леонід Каденюк раптово помер 31 січня 2018 р. у віці 67 років.  Похований у Києві на Байковому кладовищі. Він був першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України.

 

 

 

 

 

Леонід Костянтинович Каденюк

(28.01.1951 – 31.01.2018)

Leonid Kadenyuk.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

null

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

null

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Сценарії
Додано
29 січня 2021
Переглядів
649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку